Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Proiect pentru construirea unui Teatru Național Rom la Alba Iulia. Investiția totală se ridică la 1 milion de euro

Publicat

Autoritățile locale din Alba Iulia au în plan amenajarea unui Teatru Național Rom la Alba Iulia, în cadrul căruia să fie organizate spectacole susținute de actori romi. Scopul acestuia este prezentarea tradițiilor și culturii romilor, consolidarea respectului pentru drepturile omului și a dialogului intercultural între români și romi. Bugetul total al proiectului la care administrația locală este parteneră cu o contribuție de 20% este estimat 1.000.000 de euro.

Participarea municipiului Alba Iulia, prin intermediul Fundației PAEM Alba, alături de Asociația Pakiv România va fi supusă aprobării consilierilor locali în 29 ianuarie. Principalele activități întreprinse în cadrul proiectului vor fi construirea Teatrului Național Rom în Alba Iulia, recunoașterea acestuia, susținerea  a opt spectacole în cele opt regiuni ale României în cadrul Caravanei Culturale Rome, cu ajutorul unei caravane auto echipate pentru călătorii, organizarea a două spectacole care să prezinte tradiția și cultura, susținute de actori romi, cu intrare gratuită pentru public.

Teatrul Național Rom ar urma să fie inaugurat în prezența primarului Mircea Hava, iar rezultatele proiectului – diseminate în cadrul ambasadelor țărilor străine în România. Perioada de implementare a proiectului este de 30 de luni.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

17 Comentarii

17 Comentarii

  1. antonescu

    joi, 24.01.2013 at 17:28

    haoleooooooooooo asta ne lipsea manca-v-as gura lu matale de frumusete. hapoi sa vezi tu ce balamuc o sa fie la foaier… si cum o sa se bata care sa fie de serviciu la garderoba… haoleo frateeeeeeeeee nu ne da pedeapsa mai mare… Verdi o sa fie la loc de cinste…

  2. george

    joi, 24.01.2013 at 17:30

    baa voi sunteti tampiti???devenim capitala tiganilor acuma.baaa voi chiar nu sunteti normali.nu ma acuzativde antisemit ca nu am nimic cu ei dar noi nu avem teatru si voi faceti la tigani ??si plec din Alba va jur

    • HaHaHa

      sâmbătă, 26.01.2013 at 05:34

      Lasule! Stai si lupta! Nu mai fugi!

  3. Mincatias

    joi, 24.01.2013 at 18:20

    Asta lipseste in Alba Iulia! Circ avem in zona industrială acum de ce nu am face teatrul asta in sediul primăriei sau, hai la Direcția Generală pt Protecția copilului. Cred ca cel mai bine ar fi sa-l facem in maternitatea spitalului sau oriunde vreți ca astia este peste tot!

  4. Rares

    joi, 24.01.2013 at 18:39

    Chiar a luat-o lumea razna!vo fii frica ca vin rromii la teatru! Si cat despre noi ,,majoritatea,, cred ca stim destule despre,,obiceiurile si cultura ,,lor deci nu cred ca e un proiect prioritar in aceste timpuri.

  5. ion

    joi, 24.01.2013 at 19:22

    George,antisemitismul este altceva.Rasimul este condamnabil, dar si aceasta etnie are cultura sa,obiceiurile ,traditia, etc.Daca tot participa la aceasta actiune,municipalitatea trebuie sa sustina si sportul acest mare ambasador al tarii(si tiganii sunt ambasadori,vezi cazul „lebada”) si implicit al judetului nostru. Sigur acolo unde sunt interese merg si banii(vezi cazul:baschet,handbal si mai ales volei)dar judo-ul,atletismul,boxul,fotbalul-acest sport care este cel mai iubit de pe planeta ,cu cei mai multi legitimati,cu cei mai multi fani si suporteri si muti fotbalisti tigani, ce faceti cum ii spijiniti dle HAVA.Ca sa fiu rautacios, Grup Corint ar fi primit bani daca ar fi construit un stadion in santuri,sau ar fi finantat o echipa ??? Pacat ar fi costat mai putin decat piatra chinezeasca!

  6. bbc

    joi, 24.01.2013 at 20:41

    frate, ce sa sustii??? „spotul ambasador al tarii???? daca a dat iarna nu mai poti face nika in alba, si bazinul e inchis de 3 ani, asta nu e discriminare pentru noi??? cu salar de 2oo euro crezi ca ai bani ca si consilierii locali sa mergi in cj/sb sau alte locatii sa te „destinzi si „relaxezi??? .si oricum, stai linistit ca romii nau de mancare, ca muzica merge la ei toata ziua, nu le trebe teatru si opera…crezi ca de astea le arde la romii nostrii..:))

  7. Lalla band

    joi, 24.01.2013 at 22:42

    Ba consilierilor voi chiar votati asa orice ? Voi nu aveti responsabilitate?

  8. cineva din Alba

    vineri, 25.01.2013 at 08:47

    mă ! am trăit s-o mai văd şi p-asta ! stau şi mă-ntreb….ăştia-s normali ? ? păi…dacă ,capitală de regiune n-o să ajungă Alba , măcar capitala ţiganilor să fie…nu ! ! ! mă ! eu propun să deschidă acest teatru în subsolul vilei lui Hava…hăăăă ! ! ce ziceţi? ?

  9. ccv

    vineri, 25.01.2013 at 09:09

    Eu cosider ca sunt bani aruncati degeaba, fiindca de teatru tiganesc avem parte in Alba Iulia deja, mai exact in zona tiganime (industriala) cat si la blocul Turturica, in cetate in spate la Olida. Ar fi fost mult mai ieftin sa construiasca doar niste tribune in zonele mai sus mentionate si intrarea sa fie libera.
    In loc sa se aloce bani pentru luarea tiganilor cu japca si aruncarea lor in scoli (ca de bunavoie nu sunt sanse), da de s-or mai civiliza dracului, le facem teatru.
    Pana in 2020 cand o sa vrem sa ajungem Capitala Culturala a Europei o sa ajungem Capitala Gipsy.
    In loc sa se aluce suma asta pentru contruirea sau renovarea cinematografului (care lasa de dorit) si astfel sa ajungem si noi in pas cu lumea buna, iubitorii de film fiind nevoiti sa mearga la Cluj sau Sibiu pentru a vizualiza un film la o calitate exceptionala, banii sunt alocati pt un proiect mort din fasa.

  10. susscrofa

    vineri, 25.01.2013 at 09:50

    ii vorba de cultura si traditiile lor nu de latura infractionala…….as fi curios ce studii aveti si din ce medii proveniti ………va rog mai cititi o data articolul

    • Satul de atatea "lucrari"

      vineri, 25.01.2013 at 12:01

      @susscrofa
      Nici nu trebuie sa citesc. Nu conteaza mediul din care provin sau studiile pe care le am atata timp cat sunt umilit oriunde in Europa din cauza acestei etnii care nu face diferente intre clasele sociale sau studii.

      • susscrofa

        vineri, 25.01.2013 at 15:04

        te simti umilit pentru ca te lasi sau vrei sa fi umilit crede-ma oriunde am calatorit (nu in putine locuri) am fost tratat cu respect pentru ceea ce sunt eu ca individ in primul rand ,dupa aceea ca cetatean roman…nu de putine ori am avut diferite discutii (chiar divergente) pe tema tiganilor .fiecare stat din europa are o comunitate tiganeasca ,la randul lor avand probleme cu asta dar ei nu bat moneda pe acest subiect pt ca ,, polically correct,, .totul tine de atitudine,haideti sa facem toti ceva sa nu mai fim atat de sensibili la acest subiect ……de aceea trebuie sa fim informati si obiectivi….

        • HaHaHa

          sâmbătă, 26.01.2013 at 05:47

          Domnu’ individ, tine de atitudinea lor sa accepte regulile statului si contributiile lor la societate. Nu sunt de acord ca din impozitele mele si ale celorlati cetateni (in proportie de 99,99% neromi) sa se sustina astfel de proiecte in defavoarea altor proiecte destinate noua.

  11. Claudiu

    vineri, 25.01.2013 at 11:55

    frumos, nu avem gradinite,scoli, strazi asfaltate si luminate,bazin ,cinematograf,teatru,etc…..dar facem teatru tiganesc, Doamne,dar ce se intampla cu societatea noastra??!!!! Noi majoritatea ,cei care platim taxe si impozite si de pe urma carora va lafaiti in lux, chiar nu mai contam??!!

  12. Maria

    sâmbătă, 26.01.2013 at 10:16

    Faceti un sondaj sa vedeti cati albaiulieni ar fi de acord cu acest proiect. Sau va zic eu: nici unul. Un teatru tiganesc nu reprezinta in nici un fel Alba Iulia, ci doar ii va degrada imaginea. Sa-l construiasca in Craiova sau in Teleorman unde va avea si actori si public, nu in orasul nostru. Sunt de acord sa protestez impotriva acestui proiect. Ar trebui initiata o petitie pentru impiedicare realizarii sale si inaintata autoritatilor locale. Sa faca si ei un cinematograf si un teatru pentru toti oamenii, nu unul pentru minoritatile care oricum au alte ocupatii decat sa mearga la teatru si care ne trag in jos tara.

  13. dolfi

    duminică, 27.01.2013 at 11:52

    sa-si faca teatru pe banii lor, dupa cat contribuie etnia lor la bugetul de stat!!! din banii aia sa-si faca nu din banii mei, ****** ****!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax