Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PROIECT: Plăcuțe de înmatriculare distincte pentru vehiculele electrice sau hibride din România. Ce culori vor avea

Publicat

Parlamentarii propun evidențierea în trafic a vehiculelor prietenoase cu mediul (pur electrice sau electrice hibrid) prin aplicarea de plăcuțe de înmatriculare distincte. Potrivit unui proiect înregistrat la Senat, plăcuțele de înmatriculare vor avea un fond reflectorizant de culoare vernil, cu litere și cifre în relief, de culoarea verde pentru cele pur electrice, respectiv neagră pentru cele electrice hibrid.

Propunerea legislativă pentru completarea art.12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 10 noiembrie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la UDMR, combaterea schimbărilor climatice este și va continua să reprezinte un obiectiv ambițios al Uniunii Europene, iar una dintre direcțiile de acțiune rămâne reducerea poluării din domeniul transporturilor.

„România, în calitatea sa de stat membru este obligată să atingă anumite ținte asumate în reducerea emisiilor de dioxid de carbon și de gaze de seră, iar una dintre măsurile cele mai eficiente, pe lângă promovarea biocombustibililor, este încurajarea achiziționării vehiculelor electrice (pur electrice și hibride), astfel încât treptat să se ajungă la înlocuirea completă a vehiculelor propulsate de motoare cu combustibil clasic, convențional, responsabile în cea mai mare parte de poluarea în aglomerările urbane ale țării.

Un prim pas este demararea Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, Rabla Plus, prin care persoanelor care achiziționează vehicule puțin poluante sau deloc poluante li se acordă ecotichete, valoarea acestuia deducându-se din prețul de achiziție al vehiculelor noi electrice sau hibride”, au explicat parlamentarii, în expunerea de motive la inițiativa legislativă.

Initiativa legislativa propune evidențierea în trafic a vehiculelor prietenoase cu mediul prin aplicarea de plăcuțe distincte, o practică întâlnită în alte state europene sau în curs de
implementare. Rolul primordial al acestei măsuri este de a crește gradul de conștientizare a participanților la trafic asupra problemelor de mediu și de încurajare a tranziției către metode de transport curat, inclusiv orientarea către achiziționarea de vehicule electrice sau hibride.

Potrivit documentului, plăcuțele cu numărul de înmatriculare pentru vehiculele pur electrice și electrice hibrid vor avea un fond reflectorizant de culoare vernil; literele și cifrele, în relief, au culoarea verde pentru cele pur electrice, respectiv culoare neagră cele electrice hibrid.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax