Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Rețea de alimentare cu gaze naturale în comunele Daia Română, Berghin și Cergău. Acord de mediu, solicitat la APM Alba

Publicat

gaze, aragaz, ochi aragaz,

Locuitorii din comunele Daia Română, Berghin și Cergău ar putea beneficia de o rețea de alimentare cu gaze naturale. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat recent depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Înființare rețea alimentare cu gaze naturale în comunele Daia Română, Berghin și Cergău”.

Potrivit memoriului de prezentare, în prezent în comunele Daia Română, Berghin și Cergău nu există sistem de distribuție a gazelor naturale. Locuitorii folosesc combustibili solizi sau lichizi pentru partea de încălzire și de preparare a hranei.

„Se aprovizionează cu combustibil lemnos direct de la ocoalele silvice zonale, în funcţie de volumul anual de material lemnos disponibilizat pentru tăiere, combustibilul lemnos fiind utilizat atât pentru prepararea hranei cât şi pentru încălzirea locuinţelor. Pentru preparat hrana locuitorii folosesc butelii de GPL. Combustibilii solizi utilizați au prețuri mari, implică spații de depozitare, transport și forță de muncă”, se mai precizează în documentul citat.

Înființarea distribuţiei de gaze naturale va duce la dezvoltarea zonei prin creşterea investiţiilor în zonă, prin creşterea gradului de comfort al populaţiei, prin eliminarea poluării rezultate din arderea combustibililor convenționali (reducerea numărului de sobe pe lemne sau a altor aparate pentru încălzit, preparare hrană şi apă caldă), prin reducerea tăierilor de păduri – masă lemnoasă folosită la încălzire, iar natura impactului construirii unei reţele de distribuţie gaze naturale în această zonă va fi unul pozitiv şi pe termen lung.

Alimentarea cu gaze naturale se va face conform Avizului Transgaz prin racordarea la ST conducta de înaltă presiune Sarmașel – Baia Mare – Satu Mare, a unui modul cu o capacitate tehnologica Q=3.500 Sm³/h (din solicitare) ce va fi amplasat la limita zonei administrative teritoriale a localității Suciu de Jos (localitate aparținătoare comunei), prin intermediul unei conducte de racord în lungime de cca 8,36 km.

Reteaua de gaze naturale va avea o lungime totală de 69,34 km, împărțită astfel:

  • Tg. Lăpuș – 7.710 m
  • Daia Română, Berghin și Cergău – 61.630 m.

Comuna Daia Română

Alimentarea cu gaze naturale a comunei Daia Română se va realiza conform Avizului de Principiu emis de Transgaz, din Stația de reglare – măsurare predare (SRMP) proiectată la limita UAT Limba, comuna Ciugud. De la stația de reglare – măsurare predare – SRMP propusă în localitatea Limba, UAT Ciugud, conducta va urma traseul drumului de acces către localitatea Daia Română.

Rețeaua de gaze naturale va fi amplasată pe domeniul public al comunei Daia Română și localității Limba (comuna Ciugud). Populația deservită de înființarea sistemului de gaze naturale este în număr de 1.288 de gospodării și instituții publice.

Lungimea traseului va fi de aproximativ 35.000 m (35 km) și dimensionarea acestuia va fi făcută după obținerea tuturor avizelor și a soluției de alimentare.

Comuna Berghin

Alimentarea cu gaze naturale a comunei Berghin, cu satele aparținătoare Berghin, Henig, Straja și Ghirbom, județul Alba se va realiza conform Avizului de Principiu emis de Transgaz din Stația de reglare – măsurare predare (SRMP) proiectată la limita UAT Henig, comuna Berghin. În funcție de soluția de alimentare, traseul conductei va urma traseele drumurilor de acces în comună pentru alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor, pe ambele părți ale drumului.

Rețeaua de gaze naturale va fi amplasata pe domeniul public al comunei Berghin. Vor fi realizate branșamente de gaze naturale de presiune medie, cu posturi de reglare la capăt, pentru 1.233 de imobile și instituții publice.

Conducta va fi amplasată în afara carosabilului la o distanță de 1-1,50 m de limitele de proprietate cu respectarea normelor tehnice.

Lungimea traseului va fi de aproximativ 38.000 m (38 km) rețea distribuție și 3.400 m (3,4 km) de racord de înaltă presiune.

Comuna Cergău

Pe teritoriul Comunei Cergău nu există o rețea de distribuție gaze naturale dar există obiective si magistrale de transport gaze naturale ale SNTGN Transgaz Medias SA.

Soluția tehnica de alimentare cu gaze naturale a comunei Cergău propusă constă dintr-un modul stație de reglare măsurare SRMP cu o capacitate tehnologica de Q = 3.694 Smc/h și o conductă racord gaze naturale de înaltă presiune din oțel până la conducta de transport gaze naturale de înaltă presiune Lunca – Sibiu.

Se vor executa branșamente de gaze naturale de presiune medie, cu posturi de reglare la capăt, pentru 923 de imobile și instituții publice.

Lungimea traseului va fi de aproximativ 35.000 m (35 km) la care se adaugă lungimea medie a branșamentelor operatorilor casnici și obiectivelor socio-culturale, respectiv 1.846 m
pentru 923 branșamente.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax