Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Proiect Roma-RE”: Reciclarea materialelor de ambalaj creează noi locuri de muncă pentru romi

Publicat

Sala Senatului a Palatului Apor din Alba Iulia a găzduit miercuri Conferinţa Regională de promovare a Structurilor economiei sociale Regiunea Centru. Fundaţia PAEM Alba în parteneriat cu Asociaţia PAKIV România şi Techniki Ekpedeftiki Kentro Epagelmatikis Katartisis (Grecia) implementează pe o perioadă de 36 de luni, proiectul ”Romii creează întreprinderi sociale de reciclare a materialelor de ambalaj ROMA-RE”. Valoarea totală a bugetului alocat proiectului este de 20.840.071 de lei.

Proiectul ROMA-RE are ca obiectiv principal eliminarea excluziunii sociale şi ocupaţionale de pe piaţa muncii a persoanelor de etnie romă, prin asigurarea de şanse şi combaterea discriminării, constituirea structurilor de sprijin pentru structurile sociale şi înfiinţarea întreprinderilor sociale care vor contribui la promovarea integrării pe piaţa muncii şi în societate grupurilor vulnerabile, precum şi promovarea conceptului de dezvoltare durabilă.

La conferinţa regională au participat prefectul Gheorghe Feneşer, consilierul Lenica Bucur de la CJ Alba, preşedintele Fundaţiei PAEM Alba – Vasile Bora, managererul de proiect Fundaţia PAEM Alba – Nicolaie Moldovan, preşedintele Asociaţiei PAKIV România – Gruia Bumbu, ofiţerul de verificare proiecte finanţate Todor Nichifor de la OIR POSDRU Centru şi managerul executiv al Techniki Ekpedeftiki Kentro Epagelmatikis Katartisis – Evangelia Sotiropoulou.

Nicolaie Moldovan, managerul proiectului, a anunţat că până la finalul acestuia vor fi create 20 de locuri de muncă pentru cetăţenii de etnie romă într-o cooperativă de reciclare a materialelor de ambalaj. Acesta a adăugat că până în prezent funcţionează 9 structuri ale Economiei Sociale, dintre care 5 structuri de sprijin şi 4 cooperative de reciclare a deşeurilor de ambalaj, în cadrul cărora 100 de cetăţeni de etnie romă îşi desfăşoară activitatea.

”Eliminarea excluziunii sociale şi ocupaţionale pe piaţa muncii, a persoanelor de etnie romă reprezintă probabil cea mai importantă provocare pentru societatea românească. În acest sens, este esenţială o abordare europeană a integrării romilor. Prin proiectul de faţă se doreşte crearea a 5 întreprinderi sociale de către persoanele de etnie romă, pentru colectarea, gestionarea şi reciclarea materialelor de ambalaj, contribuind la promovarea integrării pe piaţa muncii şi în societate a grupurilor vulnerabile”, a declarat Vasile Bora, preşedintele Fundaţiei PAEM Alba.

Se anticipează ca prin acest proiect să fie angajate peste 150 de persoane în cadrul a 10 structuri de economie socială dezvoltate şi funcţionale, 700 de membri din grupul ţintă să beneficieze de servicii de consiliere şi servicii de orientare profesională, 350 de membri să participe la programe de pregătire iniţială şi să fie organizate 5 expoziţii regionale.

Proiectul ”Romii creează întreprinderi sociale de reciclare a materialelor de ambalaj ROMA-RE” a fost aprobat spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 6 ”Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul Major de intervenţie 6.1 ”Dezvoltarea economiei sociale”.

Camelia TOMA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax