Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

PROIECT: Salariile de încadrare din învățământul preuniversitar, majorate din anul școlar 2022-2023. LISTA salariilor de bază

Publicat

Cadrele didactice din unitățile de învățământ preuniversitar ar putea beneficia, începând cu anul școlar 2022 – 2023, de nivelurile salariale prevăzute de Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, la peste patru ani de la intrarea acesteia în vigoare. 

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 13 aprilie.

Prin această iniţiativă legislativă, începând cu anul şcolar 2022-2023, personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control din unităţile de învăţământ preuniversitar vor putea beneficia de creşterea salariilor de bază de încadrare, care vor fi stabilite prin înmulţirea coeficienţilor şi prevăzuţi în anexa I, capitolul I, litera A, pct. 5, majoraţi cu 0,25 puncte, cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR, deşi Legea nr. 153/2017 a intrat în vigoare de peste 4 ani, nici în prezent nu se acordă nivelurile salariale stabilite de aceasta, întrucât au fost adoptate derogări succesive.

„Având în vedere faptul că cel mai mic salariu de bază pentru un cadru didactic de predare din învăţământul preuniversitar ar trebui stabilit la nivelul cuantumului coşului minim de consum, respectiv la suma de 4.629 lei, precum şi faptul că nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 2.550 lei, rezultă că nivelul coeficientului aferent celui mai mic salariu debază ar trebui să fie stabilit la 1,82.

Întrucât nivelul coeficientului prevăzut de lege pentru salariul de 3.916 lei este de 1,57, rezultă că ar trebui operată o creştere a acestora cu 0,25 puncte pentru toate categorii de personal din învăţământul preuniversitar. Astfel, soluţia legislativă propusă are în vedere creşterea cu 0,25 puncte aplicată coeficienţilor prevăzuţi la Anexa I Capitolul I, litera A, punctele 2, 3, 5 şi 6 utilizaţi la stabilirea salariilor de bază în învăţământul preuniversitar. (…)

Asigurăm prin această creştere salarială că nivelul cel mai mic al salariului personalului didactic de predare să fîe la nivelul coşului minim de consum pentru un trai decent”, se precizează în expunerea de motive.

Potrivit propunerii legislative, salariul de încadrare unui profesor în funcție de nivelul studiilor și a gradului didactic va începe de la 4.641 lei și va ajunge până la 6.273 lei. 

Salarii de bază învățământ preuniversitar:

Salarii de bază – funcțiile de conducere pentru funcțiile didactice auxiliare:

Salarii de bază – funcțiile de conducere, de îndrumare și de control din învățământul preuniversitar:

Vezi AICI propunerea legislativă (.PDF)

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Alina Constantin

    duminică, 17.04.2022 at 15:50

    Spuneți salariile de baza, ca astane intereseaza, si anume cat primim.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax