Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect: Statul ar putea deconta transportul elevilor care merg la şcoală în altă localitate

Publicat

Patru parlamentari PSD au propus decontarea transportului public al elevilor care merg la şcoală în altă localitate faţă de cea în care îşi au domiciliul, în limita tarifului mediu naţional, calculat de Ministerul Transporturilor. Scopul propunerii legislative este de a lupta împotriva abandonului şcolar al copiilor, care fac parte din familii cu venituri mici.

Se doreşte introducerea unui plafon maxim echivalent cu tariful mediu naţional calculat de Ministerul Transporturilor pe baza datelor centralizate de la toți operatorii rutieri de transport public de persoane interurban. În cazul propunerii, comisia de învățământ de la Camera Deputaților s-a pronunțat, cu 15 voturi pentru și două abțineri, în favoarea iniţierii legislative, susținută de deputații PSD Cătălina, Ștefănescu, Tamara, Ciofu, Vlad Cosma și Andrei Dolineaschi.

Deputatul PSD Cătălina Ştefănescu a precizat că scopul acestui proiect este acela de combatere a abandonului școlar în rândul copiilor, care provin din familii cu venituri mici şi care nu pot acoperi cheltuielile cu transportul. De asemenea, aceasta a precizat că măsura va fi valabilă doar pentru transportul elevilor, iar celelalte categorii de călători vor plăti tarifele stabilite de operatorul de transport, indiferent de nivelul lor.

Dacă propunerea legislativă va trece de aprobarea Senatului, atunci operatorii care practică tarife mai mari decât media națională vor fi obligați ca, exclusiv în cazul elevilor, să aplice un tarif egal cu media națională.

Adoptarea propunerii legislative va asigura accesul egal la educaţie pentru toţi elevii şi astfel va permite Ministerului Educaţiei să estimeze corect fondurile pentru decontarea cheltuielilor de transport. În acest fel vor putea fi prevenite disfuncţiile care există în prezent în decontarea călătoriilor pentru elevi.

În cazul operatorilor de transport public care practică tarife mai mici sau egale cu tariful mediul național, nu vor exista modificări pentru nicio categorie de călători.

Cei patru inițiatori ai propunerii legislative au convins membrii Comisiei de învățământ că această formă de protecție socială nu va afecta nici mediul concurențial şi nici capacitatea operatorilor de a face profit din activitatea de transport.

Potrivit deputatului PSD Tamara Ciofu, nivelul plafonului maxim care va fi aplicat în cazul elevilor este stabilit pe baza unei medii naționale, iar asta înseamnă că sunt mulți operatori de transport care obțin profit la acest nivel. Pentru că decontările se fac de la bugetul de stat, plafonul se va aplica doar elevilor şi operatorilor care practică tarife mai mari.

Comisia de învățământ a dat aviz favorabil şi îi îndeamnă pe deputați să voteze propunerea legislativă. După votul din Camera Deputaților, proiectul urmează să intre în dezbatere la Senat, care este cameră decizională.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax