Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PROIECT: Victimele agresiunilor sau accidentelor cu autor necunoscut nu vor mai achita cheltuielile medicale

Publicat

Obligațiile de plată rezultate în urma asistenței medicale pentru victimele unor accidente rutiere sau agresiuni – în cazurile în care autorul este necunoscut – nu vor mai fi imputate acestor persoane, potrivit unui proiect legislativ inițiat la Senat de mai mulți parlamentari USR.

Inițiatorii consideră că victima unui accident nu are nicio vină că autorul nu a putut fi identificat și tras la răspundere, inclusiv pentru plata unor despăgubiri sau cheltuieli medicale generate de incidentul respectiv. Mai mult, parlamentarii dau exemple de cazuri în care victimele au fost chemate în instanță pentru recuperarea unor prejudicii, de către furnizorii de servicii medicale:

“Există persoane care achită aceste daune imputate, deoarece nu cunosc în profunzime textul aplicabil de lege. Chemarea în judecată emisă de către o autoritate sau un spital public generează față de populație o aparență de legalitate, motiv pentru care multe persoane achită sumele astfel solicitate”, mai susțin parlamentarii care propun clarificarea exactă a lipsei obligativității achitării cheltuielilor medicale a victimelor, în cazurile în care autorii accidentelor nu pot fi identificați.

Proiectul propune modificarea art. 320 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, astfel:

“(1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătății altei persoane, precum și daune sănătății propriei persaone, din culpă, răspund potrivit legii și au obligația să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistența medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile și obligațiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate și dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele și cererile aflate pe rolul instanțelor judecătorești, indiferent de faza de judecată. Cheltuielile efective ocazionate de asistența medicală acordată nu pot fi recuperate de la victimele agresiunilor sau ale accidentelor cu autor necunoscut.

Inițiativa legislativă a fost depusă la Senat, care este prima cameră sesizată, pe 20 decembrie 2017.

sursa: senat.ro, legestart.ro

Citește și MESAJE DE ANUL NOU 2018: SUTE de URĂRI de ANUL NOU, SMS cu FELICITĂRI. MESAJE frumoase de REVELION 2018

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax