Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Proiecte de zeci de milioane de lei, pentru reinventarea Cugirului. Centură ocolitoare pentru Vinerea și multe altele

Publicat

cugir

Administrația locală a orașului Cugir, a depus 14 noi proiecte pe fonduri europene, două pe fonduri guvernamentale, iar trei mari investiții din bugetul local sunt în desfășurare. Primarul Adrian Teban spune că eforturile instituției pe care o conduce s-au concentrat pe atragerea de fonduri europene și guvernamentale, în baza unor proiecte care vizează modernizarea drumurilor, transportului public, iluminatului stradal, școlilor, spitalului și a unor clădiri sociale printre care și renumitul Bloc NATO.

Ce străzi sunt vizate pentru modernizare

Programul Operațional Regional 2017 a oferit oportunitatea Primăriei Cugir de a accesa bani pentru îmbunătățirea transportului public și a rețelei de străzi pe care se desfășoară.  Așadar, proiectul depus prevede modernizarea străzilor: Strada Principală Vinerea, Strada Victoriei, Strada Stadionului, Strada Ion Budai Deleanu, Strada M. Viteazul (porţiune nemodernizată), Strada 1 Decembrie 1918, Strada Rozelor, Strada Ion Creangă tr. 1, Strada Ion Creangă tr. 2, Stradă Tineretului, Strada Alexandru Sahia tr. 2, Strada Nicolae Bălcescu, Strada Griviței, Strada Râul Mic. Totodată, va fi reabilitată și str. Ioan Budai Deleanu întrucât edilul Cugirului și-a propus să introducă transportul public și în cartierul Cindeni.

Proiectul prevede nu doar reabilitarea părții carosabile și a trotuarelor, ci și achizitionarea a 6 autobuze cu propulsie hybrida și a 70 de biciclete pe care locuitorii le vor utiliza cu titlu gratuit, în sistem bike sharing. Stațiile de autobuz vor fi modernizate și dotate cu sisteme de afişaj, astfel că cetățenii vor stii tot timpul cand vor veni autobuzele.

Va fi implementat şi un sistem de e-ticketing care include automate de eliberare și reîncărcare carduri de calatorie. Odata implementat proiectul, rețeaua stradală va fi îmbunătățită considerabil, iar oamenii vor avea acces la un transport public  modern, comod și eficient.

Modernizarea maternității, în valoare de aproape 14 milioane de lei

După modernizarea secțiilor de Chirurgiei-Interne și a Ambulatoriului, a mai rămas o singura clădire care necesită investiții, anunță primăria. Este vorba despre secția Ginecologie-Pediatrie pentru care a fost depus și câștigat un proiect privind modernizarea sa. Din estimările administrației locale se pare că în primăvara anului viitoar vor fi demarate lucrarile efective, valoarea fiind de peste 13,8 milioane de lei. Este o investiție importantă, mai ales că adresabilitatea sectiei de pediatrie este foarte mare. Odată realizată această investiție, conducerea primăriei își propune să deschidă și secția de nașteri.

Dotări noi la Ambulatoriu

Totodată, Primăria Cugir dorește să continuă investițiile în echipamente și dotări la Ambulatoriu, iar în acest sens a înaintat un proiect european, care, dacă va primi finanțare, va acoperi necesitățile tuturor cabinetelor și ale laboratorul.

ambulatoriu

Dacă în proiectul precedent, o mare pondere din fonduri erau destinate renovării și modernizării pavilionului, și doar o parte pe achiziționarea de dotări, proiectul actual permite achiziționarea de echipamente şi dotări medicale pentru fiecare cabinet/laborator în funcție de necesități, cazuistică și personalul existent.

Iluminat public

Cugirul este al doilea oraș din regiunea Centru, după Alba Iulia care a solicitat finanțare europeană pentru modernizarea iluminatului public. Proiectul va permite administrației locale să înnoiască rețelele de iluminat și să le extindă în zonele unde nu există sau zonele propuse spre dezvoltare.

Totodată, va fi implementat un sistem de telegestiune care va asigura controlul individual al fiecarui corp de iluminat, precum și un sistem de interconectare cu o platformă de terță parte prin intermediul unei Interfețe Programabile de Aplicații. Vor fi montate sau înlocuite corpurile de iluminat cu LED-uri, eficiente energetic și cu durată mare de viață, astfle că va fi îmbunățit considerabil iluminatul public și vor scădea considerabil costurile cu energia.

Ocolitoare pentru satul Vinerea

Printre obiectivele asumate public de primarul Cugirului, Adrina Teban s-a numărat și cearea unei variante ocolitoare a localității Vinerea, care să descongestioneze traficul și să reducă riscurile care există în prezent, în situația în care localitatea este străbătută continuu de mașini, TAF-uri cu lemne sau TIR-uri cu marfă.vinerea

Crearea unei variante ocolitoare a localității Vinerea va reduce riscul de accidente, de poluare, va diminua trepidaţiile care afectează structura de rezistenţă a caselor și va aduce multiple beneficii economice.

Contractul de finanțare pentru acest proiect a fost deja semnat și se derulează faza de licitații pentru proiectul tehnic și pentru execuție, care vor mai dura, după estimările primăriei, în jur de șase luni. Probabil că demararea efectivă a lucrarilor va avea loc anul viitor.

Viitoarea centură va avea două benzi, va fi conectată direct la DJ 704 la o distanţă de cca 500 m de intrarea în localitate (dinspre Șibot), prin intermediul pasajului CF şi a unui drum de exploatare agricolă. Ea va urma aliniamentul liniei ferate, până la tecerea la nivel cu calea ferată (dinspre Cugir), unde se va uni cu str. Victoriei.

Investiții la școli

Primăria Cugir a înaintat proiecte pentru modernizarea și echiparea infrastructurii educaționale pentru toate școliile gimnaziale atât pe axa 10, cât și pe axa 13. Cea de-a doua, oferă posibilitatea reabilitării și să modernizării atât a școlilor, cât și a străzilor arondate acestora. Inclusiv pentru grădinițele aparținătoare școlilor au fost depuse proiecte de finanțare a lucrărilor de renovare și modernizare, proiecte care sunt în prezent în evaluare. În ceea ce privește investițiile în învățământul liceal, deoarece U.E. a disponibilizat fonduri pentru cel tehnic, Primăria Cugir a înainta spre finanțare un proiect de reabilitare, modernizare și echipare doar pentru Colegiul Tehnic “I.D. Lazarescu” Cugir.

Peste 14 milioane de lei pentru dezvoltarea socială și reabilitarea Blocului NATO

Obiectivul general al acestui proiect, care se află în momentul de față în implementare, îl reprezintă promovarea accesului egal la măsuri integrate de educație, ocupare, antreprenoriat, servicii sociale, acte, locuire, antidiscriminare pentru persoanele din zone urbane marginalizate din orașul Cugir. Sunt vizați cetățenii aflați în risc de sărăcie și excluziune socială, cu precădere de etnie romă, din zonele Rozelor, Coșbuc și Râul Mic. Aceștia beneficiază de patru componente interconectate: 1. Servicii socio-medicale, acte locuire, 2. Ocupare și antreprenoriat, 3. Educație, 4. Antidiscriminare.

bloc nato cugir

Trebuie spus că prin acest proiect va fi reabilitat așa numitul Bloc Nato, mai precis 68 de locuințe vor fi modernizate. Valoare totală a acestui proiect depășește 14 milioane de lei.

Reabilitarea și modernizarea Cantinei Sociale este un alt proiect social. Vor fi executate lucrari la structura de rezistență a clădirii, de recopartimentare, de termoizolare, de amenajare cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități. Totodată, vor fi achizitionate  echipamente necesare pentru functionarea cantinei sociale, astfel încât, ulterior să pată fi dezvoltat acest serviciu, în beneficiul persoanelor aflate în nevoie.

Proiect pentru grădinițe

”Administrația cugireană a dorit să vină în sprijinul părinţilor din localitate care, atunci când revin la serviciu la finalul concediului de îngrijire, sau mai devreme, sunt în situaţia dificilă de a nu avea cu cine să-i lase pe micuţi” spune primarul. Prin acest proiect, aflat în implementare, sunt înființate grupe în regim de creşă și sunt amenajate spațiile în așa fel încât copiii să beneficieze de condiții corespunzătoare vârstei lor.

În acest sens, vor fi efectuate lucrări de recompartimentare şi modernizare a întregii clădiri, de dotare cu echipament şi mobilier specific care să corespundă nevoii de educaţie şi îngrijire a copiilor. Prin realizarea acestor investiţii, unitatea va respecta prevederile legale în vigoare referitoare la condiţiile igienico-sanitare, de siguranţă, de odihnă și activitate care îi privesc pe copiii mai mici de 3 ani. În total, peste 4,5 milioane de lei vor fi investite.

Alte străzi reabilitate

În baza programului de investiții pe acest an sunt renovate străzile Tractoristului, Merilor, Morilor, Zăvoiului și Deal din Vinerea, iar din Cugir străzile Dealului, Șurianul, Plevnei și  Oituz. Este vorba de lucrări ample care presupun refacerea părților carosabile cu covor asfaltic și/sau cu dale din beton, amenajarea trotuarelor și acceselor la proprietăți, precum și introducerea canalizării pluviale acolo unde este cazul. Tot din fondurile bugetare va fi amenajat un Skate-Parc pe strada Narciselor, Nr. 4 A.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ACTUALITATE

Doi bărbaţi dați dispăruți de vineri au fost găsiţi decedaţi, într-un autoturism căzut în râul Bistriţa Ardeleană

Publicat

Doi bărbaţi care nu mai fuseseră văzuţi de familii de două zile au fost găsiţi, duminică, decedaţi, într-un autoturism căzut în râul Bistriţa Ardeleană, pe raza localităţii Unirea, componentă a municipiului Bistriţa.

După semnalarea prezenţei unei maşini de teren căzute în râu, în care s-ar afla două persoane decedate, spre locul solicitării au fost direcţionate două autospeciale ale pompierilor, un echipaj de prim-ajutor SMURD şi un echipaj de scafandri.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bistriţa-Năsăud, citat de Agerpres, a transmis că victimele sunt doi bărbaţi, de 36, respectiv 37 de ani, care locuiau în Unirea.

„Astăzi, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Bistriţa au fost sesizaţi despre faptul că un autoturism a fost găsit răsturnat în râul Bistriţa.

La locul evenimentului, în autoturism, au fost identificaţi doi bărbaţi de 36 şi 37 de ani, din Unirea, care din nefericire erau decedaţi.

Poliţiştii continuă cercetările în cadrul unui dosar penal cu privire la infracţiunea de ucidere din culpă. Totodată, va fi dispusă necropsia pentru a se stabili cu exactitate cauza decesului celor doi”, a informat IPJ.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Bistriţa-Năsăud, Paul Rodilă, a precizat pentru AGERPRES că cei doi bărbaţi nu mai fuseseră văzuţi din data de 23 septembrie.

Fratele unuia dintre ei i-a semnalat dispariţia sâmbătă seara, la ora 21,30, fiind efectuate căutări de către poliţişti atât în cursul nopţii, cât şi duminică dimineaţa.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Parc fotovoltaic pe 88 de hectare, la Lunca Mureșului. Undă verde de la APM Alba, fără evaluarea de impact asupra mediului

Publicat

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a anunțat vineri luarea deciziei etapei de încadrare fără evaluarea impactului asupra mediului pentru construcția unui parc fotovoltaic la Lunca Mureșului (județul Alba). 

”Proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul autorității competente pentru protecția mediului Alba. din Alba Iulia str. Lalelelor nr.7B, în zilele de luni – joi, între orele 9.00 – 14.00 și vineri între orele 9.00 – 13.00, precum și pe internet”, au precizat reprezentanții instituției.

Caracteristicile proiectului

Investiţia este inițiată de SC CAMPEADOR GREEN ENERGY SRL, cu sediul în Cluj Napoca și propune realizarea unui parc fotovoltaic care va utiliza energia solară pentru producerea energiei electrice.

Parcul fotovoltaic propus va fi amplasat în localitatea Lunca Muresului, pe terenulînchiriat de investitor cu suprafață totală de 88,2 de hectare.

În cadrul proiectului se va realiza o zonă pentru amplasarea celulelor fotovoltaice și o alta pentru amplasarea aparatajelor specifice unei centrale fotovoltaice: transformator, invertor, spații tehnice.

Puterea nominală va fi de 75 MW, urmând a fi montate 111.940 de panouri monocristaline din siliciu, 317 de invertoare și 40 de posturi de transformare în anvelopa de beton.

Ce se întâmplă cu energia produsă

Energia produsă de parcul fotovoltaic va fi livrată în sistem prin intermediul unei stații de transformare.

De la această stație va porni un traseu de cablu în lungime de aproximativ 4,7 kilometri, până în stația de transformare existentă la Ocna Mureș, unde se va racorda la barele acestei statii.

Linia electrică pentru racordarea parcului fotovoltaic la sistemul energetic național va subtraversa râul Mureș, prin foraj orizontal dirijat, cablul fiind montat în tub din polipropilena.

Foto: Pixabay, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Zboruri directe Sibiu – București, din noiembrie, operate de compania românească AirConnect

Publicat

Compania aerioană regională AirConnect va opera din octombrie, zboruri directe de la Sibiu la București și retur.

AirConnect este o companie aeriană românească înființată în 2021 de către 7 investitori privați cu intenția de a deservi piața regională din zonă.

”Ambiția noastră este de a conecta toate regiunile din România la hub-uri internaționale, determinând o dezvoltare semnificativă pentru toate comunitățile.

Ne propunem să fim unul dintre cei mai importanți operatori de turbopropulsoare din regiune, să oferim cea mai bună experiență clienților” au transmis reprezentanții companiei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Prețul RCA, influențat de orașul în care îți este înmatriculată mașina. Șoferii din zonele cu multe accidente vor plăti mai mult

Publicat

Șoferii care locuiesc în zone cu multe accidente vor plăti mai mult pentru asigurarea auto obligatorie. Prevederea se regăsește în legislația secundară privind RCA. 

Șoferii din județele cu daunalitate ridicată vor plăti mai mult, potrivit știrilor Digi24. Conform acestui principiu, cele mai scumpe asigurări vor fi plătite de șoferii din orașele mari.

Măsura este complementară celorlalte aspecte care influențează prețul: vârsta șoferilor, capacitatea cilindrică și istoricul de daune.

Sistemul Bonus-Malus influențează tariful plătit de un șofer pentru asigurarea RCA în anul următor.

Asta poate aduce scăderi de până la 50% sau creșteri de până la 80%, potrivit reglementărilor.

Mai multe informații despre tarifele de referință RCA publicate de ASF, puteți citi AICI.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax