Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiecte propuse de Prefectura Alba: Trecerea unor imobile în administrarea Consiliilor Locale din Teiuş, Ceru Băcăinţi şi Abrud, pentru vânzare sau închiriere


Publicat

sediul CJ, prefectura AB

Prefectul judeţului Alba, Dan Coriolan Simedru a înaintat Guvernului României spre aprobare trei proiecte de hotărâri de guvern, privind trecerea unor imobile din domeniul public al statului la administraţiile locale din Teiuş, Ceru Băcăinţi şi Abrud. Acestea vor fi utilizate pentru vânzarea sau închirierea către persoane fizice sau societăţi comerciale.

În oraşul Teiuş, locuinţele de serviciu de pe strada Aleea Sportivă din Teiuş au fost cumpărate de la S.C. Flips S.A. Contractele de vânzare cumpărare, procesele verbale de predare-primire a locuinţei dovedesc dreptul de proprietate, au valoare de înscrisuri autentice şi constituie titluri executorii, odată cu locuinţa fiind transmise cumpărătorului acesteia şi dreptul de folosinţă asupra terenului aferent. Imobilele cumpărate de la SC Flips SA Alba nu au fost înscrise niciodată într-o carte funciară, locuitorii din aceea zonă nu pot încheia acte juridice (vanzare cumpărare, întreţinere,donaţie, etc.) a imobilelor pe care le deţin, nu pot obţine autorizaţii de construire, neavând acte de proprietate asupra terenului şi nefiind înscrişi în cartea funciară, deoarece terenul aferent construcţiilor se află în domeniul public a statului şi în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate.

Prefectul Dan Coriolan Simedru a înaint un proiect de hotărâre de guvern privind trecerea din domeniul public al statului din administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu drept de concesiune în favoarea Companiei Naţionale de Căi Ferate, în domeniul public al oraşului Teiuş şi în administrarea Consiliului Local oraş Teiuş.

În comuna Ceru Băcăinţi există un bloc constituit din subsol, parter şi 2 etaje, care, după anul 1990, a fost  ocupat parţial numai de către Postul de Poliţie al comunei Ceru Băcăinţi. La inventarierea proprietăţii publice în conformitate cu Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, blocul cu terenul aferent a fost cuprins în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, prin Inspectoratul  de Poliţie al Judeţului Alba.

Consiliul Local al Comunei Ceru Băcăinţi a comandat o lucrare de dezmembrare a imobilului cu scopul ca jumătate din bloc, respectiv 4 apartamente, care  sunt libere de 20 de ani, să treacă în domeniul public al comunei Ceru Băcăinţi şi în administrarea Consiliului Local al Comunei Ceru Băcăinţi, pentru a fi închiriate familiilor ce îşi desfăşoară activitatea profesională în cadrul comunei, în învăţământ şi sănătate şi care nu deţin proprietăţi în comună. Aceşti specialişti fac o navetă grea de la locurile de domiciliu, comuna Ceru Băcăinţi având un anumit grad de izolare şi doresc să se stabilească în comună. Apartamentele fiind neocupate, sunt supuse unei degradări continue ce afectează toată construcţia. Consiliul Local are solicitări de locuinţe pe care nu le poate rezolva, pentru că nu deţine spaţii în administrare, blocul poliţiei fiind singurul din comună.

În acest sens, prefectul a  elaborat un proiect de hotărâre a Guvernului privind transmiterea unor părţi dintr-un imobil din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor în domeniul public al comunei Ceru Băcăinţi şi în administrarea Consiliului Local al Comunei Ceru Băcăinţi.

La Abrud, este vorba despre un imobil în suprafaţă de 6.243 mp se află într-o stare avansată de degradare, iar solicitări pentru amenajarea spaţiilor, pentru activităţi de utilitate publică a unor instituţii şi servicii publice nu au fost înregistrate. Singurul contract de administrare pentru un imobil cu suprafaţa construită de 112 mp şi terenul aferent în suprafaţă de 606 mp a fost încheiat cu Serviciul Public de Salvare Alba, în vederea desfăşurării activităţii acestora.

Pentru închirierea spaţiilor rămase neocupate cu o suprafaţă construită de 6.131 mp, principalele solicitări au fost din partea persoanelor juridice, persoane fizice şi persoane fizice autorizate în vederea desfăşurării de activităţi de producţie, comerţ, transport agricultură şi prestări servicii.

Solicitările acestora nu au fost acceptate, deoarece activitatea desfăşurată de ei nu era de utilitate publică.

Deoarece neutilizarea acestor spaţii duce la deteriorarea imobilului, prefectul Dan Coriolan Simedru a iniţiat un proiect de hotărâre, privind transmiterea unui imobil din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării, în domeniul public al oraşului Abrud şi în administrarea Consiliului Local Abrud.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă al senatorului PSD, Călin Matieș: Bătaie de joc la adresa PRODUCĂTORILOR LOCALI la Alba Iulia

Publicat

Haosul Guvernului PNL-USR(PLUS)=0 se propagă perfect și la Alba Iulia, acolo unde administrația județeană și cea locală își dau perfect cu stângul în dreptul.

În data de 20 decembrie 2020 am avut o întâlnire cu președintele CJ Alba, Ion Dumitrel (PNL) și primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa (USR) pentru a veni în sprijinul producătorilor locali din județul nostru.

Am dorit ca împreună cu decidenții politici la nivel local și județean să găsim cele mai bune variante, iar cei doi reprezentanți ai partidelor de guvernământ Ion Dumitrel (PNL) și Gabriel Pleșa (USR) au promis ferm că vor găsi cea mai bună soluție.

Vorbim de cei care produc local legume și fructe, compoturi, gemuri sau alte produse de acest gen, dar și produse de origine animală, în special lactate sau ouă.

Soluția la care s-a ajuns? PIAȚA PASCU! Producătorii locali au fost mutați peste noapte, printre mașini, blocând accesul unor firme private, într-o bătaie de joc evidentă atât la adresa producătorilor locali, cât și a locuitorilor din zona Cetate.

Este clar că în zona Spitalului Județean nu se va mai putea organiza această piață volantă – piața de vineri, dar ar trebui găsite variante care să funcționeze de ambele părți: producătorii să își vândă marfa, iar albaiulienii să găsească produse naturale, cât mai aproape de ei!

Sau poate că, de fapt, Pleșa&Dumitrel (USR&PNL) își doresc de fapt înmormântarea producătorilor locali și la Alba Iulia, la fel cum ministrul Oros o face de minune la București!

Le-am propus celor din Primăria Alba Iulia 2 variante:

1. inclusiv amenajarea unor alei pe spațiul verde din vecinătate (fără a fi sacrificați copacii de aici, ba chiar am putea participa la sădirea mai multor arbori) și permanentizarea pieței și a producătorilor locali din județul Alba! Toată lumea ar avea de câștigat…

2. Parcarea de pe bulevardul Transilvaniei, amenajată cu o seară înainte și eliberată

Evident, dacă cei din USR și PNL și-ar da cu adevărat interesul față de cetățeni!

Senator PSD Alba

Călin Gheorghe Matieș

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Restaurantele cu tot personalul vaccinat vor putea rămâne deschise, indiferent de rata de incidență. Anunțul premierului Cîțu

Publicat

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, că restaurantele care au tot personalul vaccinat ar putea rămâne deschise, indiferent de rata de incidenţă.

„Am avut discuţii şi cu restaurantele, pentru că au fost lovite în această perioadă cel mai mult restaurantele în această perioadă de criză.

Pentru restaurante am propus, nu este o decizie luată, discutăm, ca dacă îşi vaccinează tot personalul, să fie deschişi tot timpul şi că nu mai fie legaţi de rata de incidenţă.

Poate să fie deschis cu 5% din capacitate, dar să nu mai fie legaţi de rata de incidenţă. (…) Să nu mai fie dacă are tot personalul din acea unitate vaccinat. Restaurantul în care tot personalul este vaccinat ar putea avea un statut special”, a spus Florin Cîţu.

În opinia sa, şi companiile mari din România ar trebui să-şi vaccineze tot personalul, pentru a nu mai avea focare.

Premierul a susţinut că după atingerea pragului de vaccinare de 70% se poate lua în calcul şi renunţarea la mască în spaţiul public.

sursa: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba: Au început lucrările la podul de la Ciumbrud

Publicat

”Așa cum am promis, am început lucrările de consolidare a podului de peste Râul Mureș, aflat între localitățile Aiud și Ciumbrud, pe DJ 107 E, la km 3 + 895. Sunt primele lucrări ample executate în istoria de peste 60 de ani a podului, până în acest moment intervenindu-se doar pentru întreținerea curentă și periodică a acestui obiectiv de infrastructură.

Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 3,80 milioane lei, sursa de finanţare fiind bugetul propriu al Consiliului Județean Alba.

În urma expertizei tehnice au fost constatate o serie de deficiențe, cum ar fi: infiltrații; deteriorarea stratului de acoperire, tencuielii, a lisei de parapet și a parapetului pietonal din beton; crăpături și fisuri apărute de-a lungul timpului; lipsa dispozitivelor de acoperire a rosturilor de dilatație.

Acestea au făcut ca traficul auto și pietonal să nu se desfășoare în condiții de siguranță, de aceea, prin proiect se intervine pentru refacerea infrastructurii: se execută reparații la grinzi, antretoaze și placa dintre grinzi și se realizează o placă de suprabetonare din beton armat.

Totodată, pe lângă calea de rulare auto, se realizează trotuare pentru pietoni și sunt montați parapeți metalici pietonali și direcționali. Rampele de acces sunt refăcute, toate suprafeţele expuse anticoroziv sunt protejate, se execută scări de acces în albie și se intervine pentru decolmatarea şi reprofilarea albiei râului în zona podului.

În ceea ce privește conductele de gaz şi apă, acestea sunt relocate în afara zonelor circulabile, asigurându-se inclusiv soluţii tehnice aprobate/ avizate de deţinătorii acestora, acolo unde sunt solicitate. Totodată, pentru celelalte utilități (curent, telefonie, fibră optică, etc.), în betonul din trotuare sunt prevăzute câte 4 țevi din PVC.

Lucrările vor dura aproximativ 12 luni, timp în care sunt instituite restricții de circulație pe pod, traficul greu fiind deviat, la nevoie, pe ruta ocolitoare Aiud – Unirea – Ocna Mureş – Vama Seacă – Ciumbrud”, a declarat Marius Hațegan într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Noile condiții de călătorie a românilor în Grecia pentru această vară. Măsurile au intrat în vigoare la data de 19 aprilie

Publicat

Noi informații pentru turiștii români care merg în concediu în această vară în Grecia. Autoritățile elene au revizuit condițiile de intrare în Republica Elenă, în contextul pandemiei de COVID-19.

Noile măsuri au intrat în vigoare la data de 19 aprilie 2021 și se aplică până la data de 26 aprilie 2021, pentru toate categoriile de deplasări, inclusiv cele în scop turistic, anunță MAE.

Grecia și-a redeschis graniţele pentru turism din 16 aprilie.

Accesul în Grecia prin punctele rutiere de frontieră

Astfel, cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene inclusiv cei din România, pot intra pe teritoriul Republicii Elene, pe cale rutieră – prin punctele rutiere de trecere a frontierei Kulata-Promachonas și Makaza-Nymphaea, sau pe cale aeriană, cu următoarele conditii:

 • prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;
 • prezentarea unei dovezi care atestă efectuarea unui vaccin împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la data efectuării rapelului. Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză;
 • completarea formularului PLF (Passenger Locator Form), prin intermediul paginii de internet https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență.

Accesul prin cele două puncte de trecere a frontierei este posibil în intervalul orar 07:00-23:00.

Accesul turiștilor în Grecia pe calea maritimă

 • autoritățile elene au introdus o restricție temporară de sosire a ambarcațiunilor de agrement private, a navelor comerciale și a navelor de croazieră, indiferent de pavilion, provenind din orice destinație geografică din străinătate, precum și debarcarea în orice mod a pasagerilor de pe aceste nave.

Rămâne în vigoare măsura efectuării, de către autoritățile elene, în mod aleatoriu, a unor teste rapide la punctele de trecere a frontierei.

Toate celelalte restricții adoptate de autoritățile elene în contextul pandemiei de COVID-19 rămân în vigoare (lockdown, purtarea obligatorie a măștii, restricțiile de circulație între județe, restricții orare de deplasare etc).

Pe lângă condițiile prealabile, mai există câteva reguli care trebuie respectate:

 • purtarea măștii interior / exterior, inclusiv când se deplasează cu automobilul si nu sunt familie;
 • maxim 3 persoane în autoturism, dacă nu sunt familie;
 • maxim 3 persoane în momentul deplasării în aer liber;
 • interval de circulație liberă 05.00 – 21.00;
 • cumpărături în magazine nealimentare numai cu programare și într-un interval de maxim 3 ore;
 • este permisă circulația persoanelor numai cu trimiterea unui SMS la 13033 și numai pentru motive întemeiate (6 coduri);
 • este interzisă circulația între regiunile grecești.

Condiții și măsuri la revenirea în România

Ministrul Turismului Claudiu Năsui a explicat condiţiile pentru ca la revenirea din Grecia în ţară turiştii români să nu intre în carantină.

„La momentul revenirii în ţară: ca să nu fie un cetăţean român care se duce şi îşi face o vacanţă de o săptămână, două, 10 zile în Grecia şi se întoarce, dacă Grecia nu este pe lista aceea a CNSU (lista galbenă), atunci nu e nicio problemă.

Dacă totuşi este, şi cetăţeanul român este vaccinat, şi prin vaccinare înseamnă 10 zile de la rapel, de la a doua doză, intră fără carantină, deci n-are nicio problemă, se întoarce fără carantină.

Dacă nu are vaccinul, dar a fost bolnav de covid în ultimele 90 de zile, lucru pe care îl poate dovedi fie cu un certificat medical, fie cu un test de anticorpi, de asemenea nu intră în carantină”, a menţionat Claudiu Năsui

MAE- informații de contact pentru românii care călătoresc în Grecia

MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: 0030 210 6728879; 0030 210 6744544 sau al Consulatului General al României la Salonic: 0030 2310 340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate