Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiecte propuse de Prefectura Alba: Trecerea unor imobile în administrarea Consiliilor Locale din Teiuş, Ceru Băcăinţi şi Abrud, pentru vânzare sau închiriere

sediul CJ, prefectura AB

Publicat

Prefectul judeţului Alba, Dan Coriolan Simedru a înaintat Guvernului României spre aprobare trei proiecte de hotărâri de guvern, privind trecerea unor imobile din domeniul public al statului la administraţiile locale din Teiuş, Ceru Băcăinţi şi Abrud. Acestea vor fi utilizate pentru vânzarea sau închirierea către persoane fizice sau societăţi comerciale.

În oraşul Teiuş, locuinţele de serviciu de pe strada Aleea Sportivă din Teiuş au fost cumpărate de la S.C. Flips S.A. Contractele de vânzare cumpărare, procesele verbale de predare-primire a locuinţei dovedesc dreptul de proprietate, au valoare de înscrisuri autentice şi constituie titluri executorii, odată cu locuinţa fiind transmise cumpărătorului acesteia şi dreptul de folosinţă asupra terenului aferent. Imobilele cumpărate de la SC Flips SA Alba nu au fost înscrise niciodată într-o carte funciară, locuitorii din aceea zonă nu pot încheia acte juridice (vanzare cumpărare, întreţinere,donaţie, etc.) a imobilelor pe care le deţin, nu pot obţine autorizaţii de construire, neavând acte de proprietate asupra terenului şi nefiind înscrişi în cartea funciară, deoarece terenul aferent construcţiilor se află în domeniul public a statului şi în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate.

Prefectul Dan Coriolan Simedru a înaint un proiect de hotărâre de guvern privind trecerea din domeniul public al statului din administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu drept de concesiune în favoarea Companiei Naţionale de Căi Ferate, în domeniul public al oraşului Teiuş şi în administrarea Consiliului Local oraş Teiuş.

În comuna Ceru Băcăinţi există un bloc constituit din subsol, parter şi 2 etaje, care, după anul 1990, a fost  ocupat parţial numai de către Postul de Poliţie al comunei Ceru Băcăinţi. La inventarierea proprietăţii publice în conformitate cu Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, blocul cu terenul aferent a fost cuprins în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, prin Inspectoratul  de Poliţie al Judeţului Alba.

Consiliul Local al Comunei Ceru Băcăinţi a comandat o lucrare de dezmembrare a imobilului cu scopul ca jumătate din bloc, respectiv 4 apartamente, care  sunt libere de 20 de ani, să treacă în domeniul public al comunei Ceru Băcăinţi şi în administrarea Consiliului Local al Comunei Ceru Băcăinţi, pentru a fi închiriate familiilor ce îşi desfăşoară activitatea profesională în cadrul comunei, în învăţământ şi sănătate şi care nu deţin proprietăţi în comună. Aceşti specialişti fac o navetă grea de la locurile de domiciliu, comuna Ceru Băcăinţi având un anumit grad de izolare şi doresc să se stabilească în comună. Apartamentele fiind neocupate, sunt supuse unei degradări continue ce afectează toată construcţia. Consiliul Local are solicitări de locuinţe pe care nu le poate rezolva, pentru că nu deţine spaţii în administrare, blocul poliţiei fiind singurul din comună.

În acest sens, prefectul a  elaborat un proiect de hotărâre a Guvernului privind transmiterea unor părţi dintr-un imobil din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor în domeniul public al comunei Ceru Băcăinţi şi în administrarea Consiliului Local al Comunei Ceru Băcăinţi.

La Abrud, este vorba despre un imobil în suprafaţă de 6.243 mp se află într-o stare avansată de degradare, iar solicitări pentru amenajarea spaţiilor, pentru activităţi de utilitate publică a unor instituţii şi servicii publice nu au fost înregistrate. Singurul contract de administrare pentru un imobil cu suprafaţa construită de 112 mp şi terenul aferent în suprafaţă de 606 mp a fost încheiat cu Serviciul Public de Salvare Alba, în vederea desfăşurării activităţii acestora.

Pentru închirierea spaţiilor rămase neocupate cu o suprafaţă construită de 6.131 mp, principalele solicitări au fost din partea persoanelor juridice, persoane fizice şi persoane fizice autorizate în vederea desfăşurării de activităţi de producţie, comerţ, transport agricultură şi prestări servicii.

Solicitările acestora nu au fost acceptate, deoarece activitatea desfăşurată de ei nu era de utilitate publică.

Deoarece neutilizarea acestor spaţii duce la deteriorarea imobilului, prefectul Dan Coriolan Simedru a iniţiat un proiect de hotărâre, privind transmiterea unui imobil din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării, în domeniul public al oraşului Abrud şi în administrarea Consiliului Local Abrud.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate