Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Proiectil descoperit la Crăciunelu de Jos, în timpul lucrărilor la calea ferată. Specialiştii ISU, chemaţi să intervină

Publicat

proiectilUn proiectil neexplodat a fost găsit joi, în zona Crăciunelu de Jos, în timpul lucrărilor de modernizare a căii ferate. O echipă de la Detașamentul de Pompieri Alba Iulia a fost chemată să intervină pentru asanarea terenului de muniție rămasă neexplodată. Circulaţia feroviară nu a fost afectată.

Din primele date, este vorba despre un proiectil ce datează din Al Doilea Război Mondial. Va fi recuperat și transportat în condiții de siguranță de specialiștii de la ISU Alba, la depozitul special amenajat, în vederea distrugerii ulterioare.

UPDATE: Echipa pirotehnică din cadrul Detaşamentului de pompieri Alba Iulia s-a deplasat joi, în localitatea Crăciunelul de Jos, pentru asanarea unui teren de muniţie rămasă neexplodată. A fost ridicat un proiectil exploziv cal. 152 mm, descoperit în timpul executărilor de lucrări în gara din localitate. Muniţia provenind din al doilea război mondial, a fost ridicată şi transportată în condiţii de siguranţă la depozitul special amenajat al inspectoratului, în vederea distrugerii ulterioare.

Muniţia neexplodată a fost descoperită de muncitori, în timpul lucrărilor de reabilitare a liniei ferate din zonă. Potrivit reprezentanţilor CFR Călători Alba, decoamdată circulaţia trenurilor nu a fost afectată. Următoarea cursă ce va trece prin zonă este trenul 3514 ce pleacă din Gara Teiuşi spre Blaj.

De modernizarea infrastructurii feroviare între localităţile Coşlariu (lângă Teiuş) şi Aţel (Sibiu), porţiune de 66,2 km, ce include zona Crăciunelu de Jos (în apropiere de Blaj), se ocupă asocierea de companii Aktor (Grecia) – Arcada (România), respectiv constructorul italian Impresa Pizzarotti.

Ministerul Transporturilor a semnat acum doi ani, cu CFR SA un contract de finanţare în valoare de 4,98 miliarde de lei (1,1 miliarde euro) pentru reabilitarea tronsonului de cale ferată Sighişoara-Coşlariu (Alba), cu o lungime de 89,5 kilometri. Contractul este cofinanţat de Uniunea Europeană cu 740 milioane euro şi prevede reabilitarea a 89,5 kilometri de linie dublă electrificată de cale ferată. Tronsonul face parte din linia de cale ferată Braşov-Simeria, parte a Coridorului IV paneuropean. După finalizarea lucrărilor, trenurile de călători ar trebui să atingă o viteză maximă de 160 de kilometri pe oră, iar cele de marfă de până la 120 de kilometri pe oră. Proiectul include atât execuţia lucrărilor de modernizare a liniei de cale ferată, pentru care au fost atribuite lucrările aferente, împărţite în trei loturi, cât şi lucrări la instalaţiile de semnalizare şi la sistemele de comunicaţii şi control.

ISU reaminteşte principalele măsuri care se aplică la descoperirea unor muniţii rămase neexplodate:

  • Se interzice atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
  • Se interzice lovirea sau mişcarea muniţiilor descoperite în pămînt sau la suprafaţă;
  • Se interzice introducerea în foc a muniţiilor descoperite;
  • Se interzice demontarea focoaselor sau a altor părţi componente şi secţionarea acestora;
  • Se interzice jocul cu diferite muniţii neexplodate;
  • Se interzice ridicarea, transportul şi folosirea muniţiilor pentru diferite activităţi sau ornamente;
  • Cetăţenii care au descoperit sau au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate să sune la numărul unic de urgenţă 112.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax