Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiectul Alba Iulia – Smart City, varianta Orange. Hotspoturi wi-fi, senzori de monitorizare a calităţii aerului şi aplicaţie mobilă pentru cetăţeni


Publicat

smart city orange alba iuliaReprezentanții Primăriei Alba Iulia au prezentat, în cadrul ședinței Consiliului Local de luni, 31 octombrie, propunerile Orange România privind proiectul pilot Alba Iulia – Smart City. Printre acestea se numără hotspot-uri Wi-Fi cu acces la Internet în zone publice, licee și Universitate, soluții privind promovarea turistică, măsurarea calității aerului, dar și raportarea digitală de către cetățeni a problemelor orașului și clasă digitală pentru elevi. 

Propunerile Orange România pentru Alba Iulia – Smart City:

1. Hotspoturi Wi-Fi cu acces la Internet securizat în zonele publice

2. Hotspoturi Wi-Fi cu acces la Internet securizat în licee și universitate

3. Soluție de transport public inteligent

4. Soluție pentru vizualizarea și optimizarea traficului pedestrian și al mijloacelor de transport public

5. Infrastructura LoRaWAN pentru aplicații și dispozitive IoT

6. Soluție de măsurare a calității aerului

7. Soluție de promovare turistică și interacțiune cu cetățenii

8. Soluție de telegestiune a iluminatului public utilizând rețeaua LoRaWANIoT

9. Soluție de telegestiune și contorizare inteligentă a sistemului public de distribuție a apei utilizând rețeaua LoRaWANIoT

10. Securizarea accesului la Internet pentru toate componentele de smart city

11. Secțiune dedicată ”Proiectul Pilot Smart City Alba Iulia” în cadrul programului de accelerare a startup-urilor Innovation Labs 2017

12. Soluția Civic Alert de raportare și urmărirea soluționării problemelor orașului

13. Soluția de clasă digitală

14. Proiecte cu finanțare europeană (Horizon 2020, MECS)

Hotspoturi Wi-Fi cu acces la Internet securizat în zonele publice

Propunerea constă în instalarea de hotspoturi Wi-Fi cu acces la Internet securizat în zonele publice din Cetatea Carolina, Gara CFR Alba Iulia și autogara Autotrans STP Alba. Platforma presupune și folosirea unui portal captiv pentru autentificare, o soluție performantă și flexibilă care permite multiple funcționalități: colectarea datelor utilizatorilor (număr de telefon, email, nume, țara de proveniență,etc.) cu sau fără validarea lor sau comunicarea în timp real cu utilizatorii pe portalul captiv putând fi afișate informații considerate de administrația orașului ca importante: alerte, informații turistice, etc. Autentificarea folosind rețelele sociale este posibilă de asemenea, împreună cu colectarea informațiilor publice despre utilizatori. Pe baza informațiilor colectate, municipalitatea poate afla mai multe informații despre utilizatori, vârsta medie,ce interese au,etc.

Cetate: S-a efectuat site survey-ul, iar instalarea va începe după data de 2 noiembrie 2016
Autogări: S-au efectuat site survey-uri, iar instalarea va începe după data de 31 octombrie 2016
Gara: Trebuie efectuate site survey-uri. Se va începe după data de 5 noiembrie 2016

Hotspoturi Wi-Fi cu acces la Internet securizat în licee și universitate

Propunerea constă în instalarea de hotspoturi Wi-Fi cu Acces Wi-Fi la Internet securizat și cu politici diferențiate (profesori, elevi/studenți, vizitatori) pentru Universitatea ”1 Decembrie 1918”, Colegiul Național ’’Horea, Cloșca și Crișan’’ și Colegiul Economic ’’Dionisie Pop Marțian’’. Hotspoturile vor viza în mod prioritar, în limita numărului de accesspoint-uri rezultat în urma survey-ului, acoperirea Wi-Fi în următoarele zone: aule și săli de evenimente, zonele comune unde se adună eleviis și studenții, laboratoare, săli de curs.

Universitatea ”1Decembrie1918”: au fost efectuate site survey-uri. Instalarea a început pe 13 octombrie 2016 și se va termina pe 31 octombrie 2016 (fără corpul H și Facultatea de Teologie). Se trag fibre noi între corpul H și Facultatea de Teologie.

Colegiul Național ’’Horea, Cloșca și Crișan’’: S-au efectuat site survey-uri. Se va începe instalarea cel mai devreme pe 2 noiembrie 2016. Dacă vine aprobarea pentru cetate, această instalare va fi amânată.

Colegiul Economic ’’Dionisie Pop Marțian’’: S-au efectuat site survey-uri.

Soluție de transport public inteligent

Propunerea constă în instalarea în 15 mijloace de transport public gestionate de Societatea de Transport Public Alba Iulia a unei soluții de transport public inteligent incluzând accesul  Wi-Fi la Internet securizat pentru călători, accesul în timp real la informații de poziționare, viteză și direcție de deplasare mijloc de transport pentru compania de transport public. Această soluție se bazează pe serviciul Orange Wi-Fi Mobile și îți propune să ofere un serviciu profesional dedicat mijloacelor de transport în comun care sa furnizeze Wi-Fi de mare viteză în mișcare, participând în acest fel la dezvoltarea orașelor inteligente. Implementarea acestei soluții va motiva cetățenii să folosească din ce în ce mai mult mijloacele de transport în comun, având acces la conținutul online de care au nevoie, chiar și în drumul spre școală, serviciu sau locurile de agrement spre care se deplasează. Soluția oferă, pe lângă Wi-Fi pentru pasageri, și beneficii instituției care gestionează acest serviciu, în acest caz STP Alba Iulia.

Soluția este funcțională din data de 15 septembrie 2016 în 15 mijloace de transport în comun. Raportul de survey și credențialele de acces în platforma de statistici și răspunsuri la chestionare au fost trimise către STP.

Folosind o platformă plasată în cloud, instituția are acces la următoarele metrici:

– statisticile de utilizare Wi-Fi în mijloacele de transport în comun

– tendințele de utilizare Wi-Fi ale pasagerilor

– detalii despre configurația și funcționarea echipamentelor din mijloacele de transport în comun

– monitorizarea flotei de vehicule prin localizare GPS în timp real și măsurarea vitezei și direcției de deplasare

– vizualizarea rutelor de circulație ale vehiculelor și reperarea poziției acestora la o anumită dată, oră și minut

– controlul sesiunilor de conectare prin stabilirea de limite de utilizare pe utilizator sau pe vehicul (cantitate de trafic disponibilă, viteza de navigare prin Wi-Fi)

– blocarea anumitor website-uri nedorite precum și blocarea de utilizatori nedoriți (care pot afecta serviciul Wi-Fi dintr-un anumit vehicul)

– definirea unui portal captiv la conectarea la Wi-Fi care conține un mesaj de întâmpinare și termenii și condițiile de utilizare ale serviciului Wi-Fi

– crearea unui chestionar pentru pasagerii care se conectează la serviciul Wi-Fi, acesta putând fi activat în portalul captiv

– generarea de campanii publicitare formate din bannere care sunt afișate în portalul captiv și redirecționează utilizatorii către un anumit URL (de exemplu pagina Primăriei, STP Alba Iulia sau partener)

Soluție pentru vizualizarea și optimizarea traficului pedestrian și al mijloacelor de transport public

Cu ajutorul infrastructurii radio putem genera rapoarte în timp real despre fluxul populației, un dashboard cu informații statistice și analitice relevante pentru activitatea de definirea soluțiilor de optimizarea traficului în zonele congestionate din Alba Iulia. Toate informațiile procesate sunt anonime și securizate. Această platforma este optimizată atât pentru pentru mediul outdoor cât și pentru cel indoor.

Infrastructura LoRa WAN pentru aplicații și dispozitive IoT

Propunerea constă în instalarea unei rețele de tip LPWA (Low Power Wide Area) care să acopere tot orașul Alba Iulia și pe baza căreia să se poată instala diverse aplicații ce necesită transfer mic de date. Această rețea poate fi folosită pentru următoarele cazuri:

– Servicii de contorizare – citirea indexului de la distanță pentru apă, gaze, electricitate

– Controlul iluminatului public de la distanță și monitorizarea consumului pe fiecare stâlp

– Managementul deșeurilor prin măsurarea gradului de umplere a pubelelor și selectarea traseului mașinilor de gunoi în funcție de acesta.

– Monitorizarea calității aerului

– Această rețea poate fi folosită de diverse entități din zona publică sau privată (start-upuri, studenți, dezvoltatori de software) care dezvoltă aplicații și produse software și/sau hardware în zonele de IoT, smart city sau M2M.

Au fost efectuate site survey-uri pentru cele 6 site-uri în care se vor monta gateway-urile. Până pe data de 20 noiembrie 2016 se va instala rețeaua LoRaWAN pentru a putea prelua date de la diverse dispozitive.

Soluție de măsurare a calității aerului

Propunerea constă în instalarea unei rețele de monitorizare a mediului bazată pe soluția uRADMonitor. La bază se află mai multe tipuri de dispozitive hardware, de concepție românească, realizate la Timișoara. Echipate cu senzori, acestea sunt capabile să măsoare poluanți fizici și chimici ai aerului. Fiind  dotate cu conectivitate internet pe topologie IoT, măsurătorile sunt sincronizate cu serverul central. Datele colectate ne ajută să înțelegem mai bine factorii de poluare și eventuale soluții de limitare a lor, pentru un mediu mai curat și o calitate mai bună a vieții. Infrastructura desfășurată este o soluție BigData verificată în implementări existente, care permite conectarea de noi senzori pentru a urmări un număr și mai mare de parametrii. Detectoarele dispun de o baterie de senzori de foarte bună calitate și măsoară un total de 8 parametri de interes pentru calitatea aerului în interior și în exterior: temperatura, presiune barometrică, umiditate, compuși organici volatili(VOC), dioxid de carbon, formaldehidă, pulberi în suspensie PM2.5, radioactivitate Gama.

Soluția de măsurare a calității aerului propusă pentru Alba Iulia va conține senzori montați pe cele 15 mijloacele de transport în comun dotate cu conectivitate Internet și în diverse zone publice din oraș unde există conectivitate Wi-Fi la Internet sau access LoRa WAN. Datele culese vor fi transmise în timp real către un dashboard accesibil peste orice conexiune Internet, oferind informații prețioase asupra nivelului de poluare și a evoluției poluării în timp, sau de la o locație la alta.

Datele se pot exporta către o echipă a Universității ’’1 Decembrie 1918’’ din cadrul Facultății de Științe Exacte și Inginerești în ideea inițierii unui studiu de impact (de exemplu în cadrul programului de licență Ingineria Mediului sau de master Evaluarea, Monitorizarea și Auditul Mediului) la nivel de mediu în Alba Iulia. Totodată datele culese pot fi accesate în timp real via rest API pentru a propune diverse proiecte de reducere a poluării în anumite zone ale orașului (de exemplu: o zi pe săptămână o zonă să devină pietonală).

15 dispozitive de măsurare a calității aerului au fost instalate în autobuzele ce au instalată soluția de Wi-Fi. După instalarea rețelei Wi-Fi în celalalte locații propuse se vor instala alte 10 dispozitive de măsurare a calității aerului. Data estimată de instalare a ultimelor 10 dispozitive este 15 ianuarie 2017.

Soluție de promovare turistică și interacțiune cu cetățenii

Propunerea constă în implementarea unei platforme de proximity mobile marketing pentru promovarea turistică a obiectivelor strategice și interactiunea cu cetățenii din Alba Iulia. Alba Iulia devine astfel primul oraș din România care implementează o soluție permanentă de comunicare cu turiștii și cetățenii săi prin intermediul “beaconilor” și unul dintre primele orașe europene care adoptă această tehnologie. Această acțiune inovativă se încadrează în strategia de a deveni un “Smart city”, implicând tehnologie de ultimă oră, în beneficiul turiștilor și a cetățenilor săi. Această componentă a propunerii Orange facilitează participarea activă a comunității la dezvoltarea orașului Alba Iulia prin transmiterea sondajelor de opinie personalizate, direct pe smartphone-ul cetățenilor) și creșterea accesibilității imediate la informațiile de interes public (prin notificări și campanii informative transmise prin aplicația mobilă).

250 de beacons vor fi instalați în aproximativ 225 de obiective.

Obiectivele turistice propuse pentru a comunica cu turiștii prin intermediul aplicației sunt: Muzeul Național al Unirii, Palatul Apor, Sala Unirii, Poarta I a Cetății, Poarta a III-a a Cetății, Poarta a IV-a a Cetății, Poarta de Sud a Castrului Roman, Traseul celor trei fortificații, Traseul Eroilor Neamului, Piata Cetății, Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, Obeliscul Horea, Cloșca și Crișan, Cetatea Alba-Iulia, mijloacele de transport în comun, Universitatea „1 Decembrie 1918’’, Gara CFR Alba Iulia, o selecție de baruri și restaurante, parcul Dendrologic etc. Cetatea Alba Carolina va necesita un număr mai mare de “beacons”, având în vedere suprafața mare pe care se întinde. Se va urmări acoperirea următoarelor locații: Grupul Statuar al Corifeilor Unirii, Celula lui Horea, Cloșca și Crișan, Palatul Apor, Palatul Principilor, Monumentul de pe Dealul Furcilor, Monumentul închinat memoriei lui Avram Iancu, Monumentul Custozza, Monumentul Losenau, Busturile Regelui Ferdinand și al Reginei Maria.

Propunerea de instalare beaconi va fi trimisă până pe data de 5 noiembrie 2016, urmând ca până pe 30 noiembrie 2016 să se instaleze dispozitivele cu beaconi în locațiile discutate împreună cu Primăria Alba Iulia.

Soluție de telegestiune a iluminatului public utilizând rețeaua LoRaWAN IoT

Soluția de telegestiune a iluminatului public gestionat de către compania SC Flash Lighting Services în scopul optimizării consumului de energie și a costurilor cu operarea și întreținerea sistemului de iluminat public. Această soluție presupune instalarea pe corpurile de iluminat public a unor controlere care funcționeaza pe tehnologia LoRaWAN. Acestea vor interacționa cu punctele de acces (Gateway LoRa WAN) instalate în oraș pe site-urile Orange și cu soluția de iluminat public gestionata de SC Flash Lighting Services. Platforma va fi pusă la dispoziția companiei SC Flash Lighting Services pentru o analiză asupra eficienței și beneficiilor aduse de această componentă de smart city. Ideal ar fi ca instalarea controlerelor să fie cuplată cu înlocuirea unui număr de corpuri de iluminat existente cu lămpi LED cu balast electronic dimabil pentru optimizarea la maxim a consumului de energie (optimizarea functionalității de dimming). Această optimizare va putea fi comparată cu consumul actual de energie estimat la 250Wh pe stâlp. Propunerea Orange este de instalare a unui număr de 100 de controlere în zona din fața Primăriei și/sau în interiorul cetății unde putem presupune o sinergie cu instalarea infrastructurii de Wi-Fi și a senzorilor de monitorizare a calității aerului.

Soluție de telegestiune și contorizare inteligentă a sistemului public de distribuție a apei utilizând rețeaua LoRaWAN IoT

Soluția de contorizare inteligentă și telegestiune a infrastructurii și sistemului public de alimentare cu apă gestionat de către compania SC APA CTTA SA Alba în scopul optimizării consumului de apă și a costurilor cu operarea și întreținerea sistemului public de alimentare cu apă. Această soluție presupune după caz instalarea de contoare inteligente sau de cititoare cu suport de transmisiune pe tehnologia LoRa WAN în punctele de agregare și/sau de intrare în clădirile consumatorilor. Acestea vor interacționa cu punctele de acces (Gateway LoRa WAN) instalate în oraș și cu aplicația de management a contoarelor (existentă sau propusă) gestionată de SC APA CTTA SA Alba. Platforma va fi pusă la dispoziția companiei SC APA CTTA SA Alba pentru o analiză asupra eficienței și beneficiilor aduse de această componentă de smart city.

Pentru a putea realiza acest proiect este necesar să fie identificate tipurile de contoare folosite, metodele de telegestiune actuale (dacă există), locațiile contoarelor și ce software este folosit în back-end pentru a ține evidența indexurilor contoarelor pentru ca mai apoi să se poata realiza facturarea.

Soluția Civic Alert de raportare și urmărire a soluționării problemelor orașului

Propunerea constă în introducerea platformei Civic Alert (www.civicalert.ro) care reprezintă cea mai simplă și rapidă modalitate de a trimite sesizări, inițiative și propuneri dinspre cetățeni către unitățile administrative ale Primăriei din Alba Iulia. Printr-o simplă aplicație de mobil utilizatorii pot trimite sesizarea în mai puțin de 30 de secunde, în 3 pași simpli: fotografie, locație, descriere. Sesizările cetățenilor și vizitatorilor din Alba Iulia vor ajunge practic instantaneu în atenția Primăriei și a autorităților administrative partenere. Pentru autoritățile administrative, platforma Civic Alert propusă de Orange reprezintă rețeaua neuronală prin care ajung la ea informațiile în timp real despre problemele orașului. Este o colaborare în vederea promovării și realizării obiectivelor comune privind îmbunătățirea spațiului civic și a gradului de implicare al cetățenilor, prin folosirea tehnologiei pentru a capta în timp real sesizările și propunerile cetățenilor.

În aplicația mobilă se pot raporta diverse probleme ce țin de mai multe categorii: străzi și iluminat stradal, gunoi și vandalism, parcuri și spații verzi, trafic auto, semne de circulație, parcari, apă și canalizare, mediu, construcții, angajați în serviciul public, transport în comun. După ce un utilizator a raportat o problemă, aceasta ajunge într-un call center și va fi preluată de un operator. Acesta o va analiza și dacă este o problemă validă, va face toate demersurile necesare pentru a o raporta către insituția de care aparține printr-o adresă (online de preferat). Dacă nu se primește niciun răspuns la adresa făcută, operatorul revine cu încă o adresa pentru a se asigura că problema este soluționată.

Este de preferat ca platforma Civic Alert să poata interfața cu aplicația Harta Incidentelor, disponibilă pe site-ul Primăriei din Alba Iulia.În acest mod problemele identificate și detaliate de cetățenii din Alba Iulia prin intermediul aplicației mobile Civic Alert vor putea fi preluate, analizate și directionate către entitățile din Alba Iulia care le pot soluționa, totul într-un mod transparent pentru cetățeni păstrând practic principiul actual.

Până pe data de 15 noiembrie sa va stabili o întâlnire telefonică între reprezentantul Primăriei Alba Iulia, Orange România și Asociația Civic Alert pentru a fi propuse două implementări pentru deservirea informațiilor din aplicația Civic Alert către Primăria Alba Iulia. În această întâlnire se va alege metoda convenabilă urmând să se stabileasca termenul de implementare a metodei alese.

Soluția de clasă digitală

Una dintre direcțiile prioritare ale Agendei Digitale a României o reprezintă dezvoltarea de tehnologii IT&C, cu scopul facilitării procesului de învățare din România și implicit stimularea inovării și creșterii economice pe termen mai lung. Astfel, este necesară asigurarea infrastructurii adecvate în școli și digitalizarea conținutului educațional pentru dezvoltarea capabilităților digitale ale elevilor și profesorilor prin promovarea sistemului “invățării împreună”.

Propunerea Orange constă în introducerea în cadrul Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan’’a unei soluții de clasă digitală compusă din aplicații care permit profesorului un mod de predare interactivă precum și conținut interactiv (manuale & librărie multimedia), livrate via portal, cu care elevii să poată interacționa la clasă și pe care le poată folosi și pentru studiul individual de acasă. Această platformă este completată în clasă de o tablă interactivă, pe care se poate proiecta conținutul din platformă, iar elevii și profesorul pot face adnotări în timp real. Totodată soluția propusă are nevoie de acces la internet și securitate pentru catalogul virtual oferit. Astfel orice părinte poate afla care este situația școlară a copilului sau și poate comunica mult mai ușor cu dirigintele și profesorii de la clasă.

Din componentele soluției menționăm: aplicații pentru clasa care presupun integrare cu suita Google Apps for Educațion (Gmail, Drive, Hangouts, Calendar, Sites), Google Classroom care permite profesorilor să își organizeze planul de lecție într-un mediu digital, să creeze și să noteze activități la clasă, să partajeze documente cu elevii și colegii și să trimită teme și să acorde feedback elevilor, toate într-un singur loc. Pe baza platformei de Internet Security descrisă la punctul 10 pot fi introduse componente de filtrare a traficului web către diverse tipuri de conținut și aplicații pentru acces diferențiat în Internet pe categorii de utilizatori (elevi, profesori).

Discuțiile vor începe după data de 15 ianuarie 2017. Target-ul de implementare a soluției Clasa digitală este începutul anului școlar 2017-2018.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

CUGIR

”Cugireana”, cel mai lung tren de navetiști din comunism, ar putea deveni muzeu. Transporta zilnic 7.000 de muncitori

Publicat

Cugireana, trenul de navetiști care făcea legătura între Teiuș și Cugir, județul Alba, și încheiată în 2006, când garniturile au fost trase definitiv pe dreapta, are șanse să devină, din amintire, istorie vie.

Primarul din Cugir, Adrian Teban, este interesat de transformarea celui mai lung tren din Europa, și cea mai longevivă rută de navetiști din România, în muzeu.

În vremurile sale de glorie, trenul ce făcea legătura între Teiuș și Cugir avea 18 – 20 de vagoane supraetajate și aducea zilnic în oraş aproximativ 7.000 de navetişti.

Primul tren a oprit în gara din Cugir în anul 1906, după finalizarea construcției căii ferate Cugir – Șibot, rută folosită în special pentru transportul de materie primă sau produse finite înspre și dinspre uzinele cugirene.

Odată cu industria din oraș s-a dezvoltat și transportul feroviar, care a atins apogeul înainte de Revoluție.

  • ”Până în momentul de faţă nu a existat o iniţiativă de transformare a sa într-un muzeu, însă este o idee pe care o putem analiza. Proprietatea acestor trenuri este a Ministerului Transporturilor și probabil că de aici ar trebui pornit, să vedem dacă sunt de acord să cedeze din garniturile fostei Cugireana pentru a crea un tren-muzeu” a declarat Adrian Teban pentru ziarul Libertatea.

În anii `80, la Uzina Mecanică din Cugir lucrau peste 18.000 de oameni, dintre care aproximativ 7.000 de navetiști care veneau din localitățile din zonă sau chiar de la zeci de kilometri distanță, din Alba Iulia, Teiuș, Zlatna, Blaj, Aiud, Ocna Mureș sau din comunele adiacente. Mulți dintre muncitorii de la uzina de arme, mașini unelte, mașini electrocasnice, etc. ajungeau la lucru zi de zi cu trenul, celebra garnitură „Cugireana”.

Apogeul transportului CFR de persoane la şi de la Cugir a fost atins în perioada 1986-1989, când trenul avea 18-20 de vagoane, navetiştii de pe traseu şi chiar cugirenii fiind convinşi că aceasta ar fi cea mai lungă garnitură de tren CFR de persoane din Europa.

Fiind foarte lung, la intrarea în staţia CFR Cugir, trenul se fracţiona în două, pentru că numai astfel se putea gara – conform regulamentului – între macazuri. Aproape 20 ani a circulat la Cugir simultan şi „Cugireana” şi „Sibiana” (pe ruta Cugir – Sibiu).

Pe lângă lungimea sa impresionantă, trenul de pe ruta Teiuş-Cugir şi retur era şi supraetajat.

Indiferent dacă se intra sau se ieşea de la schimbul 1, 2 sau 3, trenul era invadat pur şi simplu de muncitori, care uneori erau nevoiţi să stea şi pe holuri sau căţăraţi pe scările de acces. Peste tot se juca „filcău” şi obligatoriu se fuma „Carpaţi” sau „Snagov”.

  • „Cred că nu este om care a locuit sau a muncit la Cugir să nu aibă amintiri legate de Cugireana – spunea, în urmă cu doi ani, și o localnică din Cugir. Eu îmi amintesc că urcam uneori în ultimele vagoane şi când coboram nu vedeam partea din faţă a trenului. Pe tren puteai afla ultimele bârfe şi ştiri, dar dacă încercai să cauţi pe cineva aveai slabe şanse să reuşeşti să îl găseşti până când trenul nu oprea în staţie. Uneori era atât de aglomerat încât simţeai bătăile inimii celui care stătea lângă tine. Bărbaţii încingeau nişte jocuri de «filcău» (joc de cărţi) şi peste tot se râdea şi oamenii erau plini de viaţă. Erau alte vremuri pe care cei care nu le-au trăit cred că nu le-ar putea înţelege”, a spus primarul Teban.

Peste zi, „Cugireana” era aglomerată şi de ţărăncile, neapărat purtând fuste înfoiate şi şurţă, care urcau de pe la Tărtăria, Balomir, Şibot, Vinerea.

Acestea veneau la piaţă în Cugir cu legume din grădini, cu pui mici şi mulţi, piuind în coşărci împletite, cu câte o găină sau cele mai curajoase, cu câte un purcel de lapte.

Şi, un lucru extrem de important: până când trenul ajungea în Cugir, toată lumea afla noutăţile zilei sau ale nopţii, dar și cele mai tari bancuri cu Ceaușescu.

Iar când trenul ajungea în halta Cugir, oraşul părea sub asediu.

La 1 noiembrie 2006, la aproape un secol de existenţă, „Cugireana” a intrat în istorie. Calea ferată Şibot – Cugir a fost concesionată unei firme particulare.

A mai existat o tentativă de anulare a celor 7 perechi de trenuri Teiuş – Cugir şi retur, în anul 1998. Din cauza numărului mic de călători, la 1 martie 2018 CFR a renunțat la cele patru curse între Teiuș și Cugir, respectiv trenul Regio 2491, 2492, 2493 și 2494.

Surse: adevărul.rolibertatea.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Rectorul UMF Cluj: Toți studenții de la medicină vor intra în spitale, vaccinați sau nevaccinați. Reîncep cursurile față în față

Publicat

sursa foto: facebook/ UMF Cluj

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj, Dr. Anca Buzoianu, a clarificat situația studenților care nu se vor vaccina anti-COVID din diferite motive.

,,Pentru studenții care nu se vor vaccina vom găsi metode alternative. Nu pot să intre în spitale dacă noi nu suntem siguri că nu sunt purtători ai virusului. Pacienții ar putea fi în pericol. Datoria noastră ca Universitate de Medicină este să protejăm pacienții”, spune rectorul UMF Cluj pentru Cluj24.ro.

Studenții care nu se vaccinează vor fi testați înainte de a merge în spitale

Dacă vor exista cazuri de studenți care să nu dorească vaccinarea, aceștia vor fi testați anti-COVID înainte de a intra în contact cu pacienții. Reamintim faptul că la UMF Cluj, aproximativ 90% dintre studenți au optat pentru vaccinare, iar procesul va continua.

„Nu există situații în care să nu găsim soluție. Nu obligăm pe nimeni să se vaccineze. Dacă studenții nu vor putea să se vaccineze, din diferite motive, atunci îi vom testa anti-COVID. Avem centru de testare. Dacă vor refuza și testarea vor avea posibilitatea să își întrerupă anul până când se va termina pandemia. Există soluții”, a explicat Dr. Anca Buzoianu.

„Cineva trebuie să își asume răspunderea în țara aceasta și să îi protejăm pe cei din jurul nostru. Studenții sunt mobili. Circulă foarte mult și pot să transmită virusul. Dacă nu ne asigurăm că ei sunt vaccinați sau testați este foarte mare riscul pentru pacienții vulnerabili. Noi ca insituție trebuie să ne asigurăm că diminuăm acest risc”, precizează rectorul UMF.

Studenții de la Medicină vor face cursuri față în față

Rectorul UMF Cluj este de părere că s-a găsit soluția pentru ca studenții să poată învăța pe viu după o perioadă în care cursurile au fost ținute online. În acest condiții, redeschiderea Facultății de Medicină din Cluj pare doar o chestiune de timp și documentație.

„Noi am găsit soluția și mă bucur foarte mult că am reușit să cuprindem toți studenții în procesul de vaccinare. Ne bucurăm că am avut această șansă și că Ministerul Sănătății a aprobat vaccinarea studenților de la Facultatea de Medicină în prima etapă. Acest lucru ne va permite să deschidem școala din semestrul al doilea. Acesta este scopul nostru. Să învățăm pe viu. Este enorm pentru ei, fiind lipsiți de partea practică.

Suntem aproape siguri că putem redeschide facultatea din semestrul doi. Trebuie să obținem și aprobarea. Deja lucrăm la un orar care să fie foarte eficient. Nu putem să mergem foarte mulți într-un loc, se va face prin rotație. Semestrul doi va începe la 1 martie. Am făcut planificarea în așa fel încât studenții care se vaccinează să poată primi și a doua doză până atunci”, a mai spus Dr. Anca Buzoianu, rectorul UMF Cluj.

sursa: Cluj24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Veste bună pentru familia cu 9 copii din Alba Iulia. Senatorul PSD, Călin Matieș, le oferă o casă în care să locuiască

Publicat

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, vine în ajutorul familiei cu 9 copii din Alba Iulia, care la sfârștiul lunii martie trebuie să se mute din casa în care au stat în ultimii 8 ani.

Mai exact, impresionat după ce a văzut articolul publicat de alba24.ro, Călin Matieș a decis să le ofere celor 9 copii și a părinților lor să locuiască gratuit, pe o perioada nedeterminată, într-o casă cu grădină pe care senatorul PSD de Alba, o deține la Pârâul Iovului. 

Alba24.ro a prezentat cazul familiei Rațiu din Alba Iulia, care în două luni trebuie să elibereze cele două camere în care trăiesc părinții alături de 9 copii și un cățel.

Revoluționarul albaiulian, Oliviu Gașpar, a făcut un apel către cetățenii județului și iată că răspunsurile au început să apară.

VIDEO REPORTAJ: O familie cu 9 copii din Alba Iulia va rămâne fără casă. Cum vrea să îi ajute revoluționarul Oliviu Gașpar

Pe lângă Călin Matieș, cel care le pune la dispoziție casa, familia a fost vizitată și de două colege ale senatorului.

Este vorba despre consilierul local al municipiului Alba Iulia, Dana Nanu, care imediat după apariția articolului în alba24.ro, a anunțat pe Facebook că va merge într-o vizită la familia Rațiu și de Mihaela Mih-Dehelean.

Duminică, 17 ianuarie, aceastea au mers alături de Călin Matieș la cei nouă copii și le-au oferit acestora mai multe produse și alimente.

De asemenea, în câteva comentarii pe Facebook, la articolul alba24.ro, mai multe persoane s-au oferit să sprijine inițiativa revoluționarului albaiulian, Oliviu Gașpar.

Un cetățean chiar a scris că este dispus să doneze un teren la Șard pentru construcția casei.

Locuința pusă la dispoziție de senatorul Călin Matieș

Senatorul Călin Matieș a cumpărat casa de la Pârului Iovului în urmă cu mai bine de patru ani, însă nu pentru el, ci pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie.

Casa pusă la dispoziție

Mai exact, în locuința cu cinci camere, televizor, sobe de teracota, cablu, internet, energie electrică și apă de la fântână, au stat mai multe familii care au avut nevoie de un acoperiș deasupra capului, în perioade critice.

În trecut, în casa respectivă au stat câteva persoane care au fost evacuate din blocul ”Turturica”, iar până săptămâna trecută acolo a locuit o altă familie.

Acum, în casa respectivă se poate muta familia Rațiu.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Medicul Adrian Streinu Cercel: Masca va rămâne obligatorie până în 2023. Explicația acestuia

Publicat

Medicul Adrian Streinu-Cercel a declarat, după ce a primit rapelul (a doua doză) la vaccinul anti-COVID-19 că masca va rămâne în continuare obligatorie până în 2023.

„E de aşteptat, evident, ca această a doua doză să întărească răspunsul şi să consolideze. Teoretic, după a doua doză, la şapte zile deja putem fluiera liniştiţi că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu noul coronavirus, dar, atenţie, masca va rămâne obligatorie în continuare până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor, astfel încât, dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care noi pe urmă să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate şi o să generăm în continuare îmbolnăviri”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, după ce a primit rapelul la vaccinul anti COVID.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate