Connect with us
Publicitate

BLAJ

Proiectul centurii ocolitoare a municipiului Blaj a trecut de APM Alba. Viaduct de 327 de metri, pasaje și podețe

Publicat

Proiectul privind realizarea unei centuri ocolitoare a municipiului Blaj a trecut recent de Agenția pentru Protecția Mediului Alba. Acesta urmărește construirea unei variante ocolitoare în lungime de 6,8 kilometri, care va include un viaduct de peste 320 de metri lungime și mai multe pasaje rutiere și podețe. 

Valoarea totală a proiectului este estimată la peste 190 de milioane de lei. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat joi, 14 iulie, luarea deciziei etapei de încadrare – fără evaluarea impactului asupra mediului, pentru proiectul „Varianta ocolitoare a municipiului Blaj” propus a fi amplasat în localitatea Blaj, titular UAT municipiul Blaj.

Potrivit memoriului de prezentare, varianta ocolitoare propusă, în lungime totală de 6,845 km, începe în DN 14B la km 22+230 partea stângă și se termină în DN 14B la km 26+900, partea stângă traversează teritoriul administrativ al UAT Blaj de la vest la est prin în partea NE-N-NV.

Aceasta traversează râul Tarnava Mică, DC 21, linia CF 307 Blaj – Praid, DJ 107 și 7 drumuri de exploatare.

Varianta ocolitoare Blaj va prelua o parte din traficul care în prezent se desfăşoară pe reţeaua de drumuri existente.

Principalele fluxuri atrase de proiect sunt cele de pe rutele Teiuș – Copșa Mică și retur, Teiuș – Târnăveni și retur, Copșa Mică – Târnăveni și retur. La acestea se mai adaugă și rutele care include transportul greu și au ca destinație zone opuse din municipiul Blaj, în vedearea evitării zonei centrale. În acest sens, după darea în folosință a variantei ocolitoare se vor putea introduce restricții de tonaj pentru zona centrală a municipiului Blaj.

Principalul avantaj al implementării acestui proiect îl reprezintă viteza crescută a traficului prin folosirea sectorului de variantă ocolitoare dimensionată corespunzător, cu vitezele legale şi medii aferente, în locul unor sectoare de drum naţional, drumuri județene și străzi. Acest lucru conduce la reducerea costurilor de călătorie, atât pentru pasageri, cât şi pentru transportul de marfă.

De asemenea, condiţiile de siguranţă ale traficului sunt în mod vizibil îmbunătăţite. În final, dar nu mai puţin importantă, este creşterea calităţii vieţii locuitorilor localităţilor deservite de drumurile din zona de influenţă a variantei ocolitoare Blaj, ca urmare a reducerii poluării aerului şi a zgomotului printr-o circulaţie mai fluentă şi în special prin preluarea unui volum important de trafic din municipiu.

Valoarea totală a investiției este estimată la 190.911.838 de lei.

Lucrări pentru amenajarea intersecțiilor

Amenajarea intersecției cu drumul național DN 14B

Intersecția varianta ocolitoare cu DN14B se va realiza la nivel cu sensuri giratorii respectiv:

  • „Girație 1” la km 22+230 prin realizarea bretelelor de racord pe sectorul DN14B (bretele girație 1) între km 22+130 și km. 22+293
  • „Girație 4” la km 26+900 prin realizarea bretelelor de racord pe sectorul DN14B (bretele girație 4) între km 26+600 și km. 27+700

Amenajarea intersecției cu drumul județean DJ 107

Varianta ocolitoare se intersectează la km 3+743 drumul cu DJ 107, km 53+669. Intersecția se realizează denivelată cu pasaj peste VO la km 53+660 pe DJ 107.

Traficul din varianta ocolitoare spre și dinspre drumul județean se va devia prin intersecția giratorie „Girație 2”. Traficul din drumul județean spre și dinspre varianta ocolitoare se va devia prin intersecția giratorie “Girație 3” . Astfel traficul direct pe varianta ocolitoare și DJ107 va fi separat, neîncărcându-se intersecțiile.

Lucrări iluminat public

Pentru creșterea confortului optic în zonele intersecțiilor și pe pasaje se propune realizarea iluminatului public cu lămpi cu încărcare solară indepente de rețeaua de energie electrică.

Lucrări pentru siguranța circulației

Se vor realiza marcaje longitudinale şi transversale împreună cu semnalizarea verticală cu table indicatoare. S-au reglementat din punct de vedere al semnalizării verticale; elementele de traseu cu restricțiile în plan vertical si orizontal, priorităţile în intersecţii. S-au proiectat indicatoarele.

Toate indicatoarele vor fi din aluminiu cu folie reflectorizantă de dimensiuni normale pe stâlpi metalici.

e rampe se va monta parapet metalic cu protecție ridicată H1,H2,H3/H4b respectiv parapet deformabil semigreu.

Pe zona de proximitate cu calea ferată CF 320 Blaj – Praid se vor monta parapeți direcționali cu grad de protecție H2 dotați cu dispozitive antiorbire.

Pe zona de proximitate cu zonele locuite se vor monta panouri fonoabsorbante.

Lucrări pasaje – viaduct

Viaduct Petrisat

Potrivit proiectului, se va realiza un viaduct la Petrisat, la km 1+518, cu o lungime de 327 metri, între km 1+513 și km 1+840.

Acesta s-a proiectat cu 7 deschideri cu travei de 30,5 m + 30,5 m + 30,5 m + 55.4 m + 57.80 m + 57.80 m + 55.4 m.

Acesta va supratraversa:

  • în traveea 1 conducte aeriene transport gaze naturale,
  • în traveele 4, 5 și 6 albia majoră a râului Târnava Mică, și în traveea 7, drumul comunal DC 21 și linia CF 320

Pasaje rutiere

Se vor realiza 7 pasaje peste racordurile la drumurile de exploatare, cu o lungime de 8 metri și lumina de 6,4 metri. Acestea se vor realiza tip cadru din beton armat monolit cu radier, elevații culei și placă.

Înălțimea elevațiilor va fi diferită pentru fiecare pasaj în functie de terenul de fundare și înălțimea rambleului.

De asemenea, se va realiza un pasaj peste varianta pcolitoare la km 3+723, în lungime de 32 metri.

Un alt pasaj peste varianta ocolitoare al drumului județean DJ107 este la km 53+660 cu oblicitate stânga de 400. Acesta va asigura o lumină de 13 m și o înălțime liberă de minim 5,5 m (gabarit pentru varianta ocolitoare).

Lucrări canalizare pluvială

Sistemul de canalizare proiectat este de tip separativ, numai pentru colectarea apelor pluviale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax