Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul pregătește ordonanța de alegere a primarilor în două tururi și DUBLAREA numărului de parlamentari pentru Diaspora

Publicat

Proiectul de ordonanță de urgență pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi a intrat pe circuitul de avizare la Guvern. Liberalii dar și reprezentanții altor partide mai mici consideră că alegera primarilor din primul tur avantajează PSD, care dețin în prezent un mare număr de mandate în toată țara. 

Există însă și zone în care alegerea din primul tur a primarului ar avantaja PNL. Este cazul județului Alba, unde liberalii dețin funcțiile de primar în majoritatea localităților și unde ar avea prima șansă în cazul unui scrutin organizat doar într-un tur. 

UPDATE:

  • În aceeași OUG va fi prevăzută și dublarea numărului de parlamentari care reprezintă românii din afara țării, ajungându-se la 4 senatori și 8 deputați, scrie G4Media. Acesta este numărul maxim de parlamentari care pot fi aleși pe circumscripția Diaspora, în care sunt înregistrați circa 630.000 de români cu drept de vot dintre cele câteva milioane.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că Guvernul va promova în scurt timp o legislaţie pentru alegerea primarilor în două tururi, fără a preciza forma în care această legislație va fi promovată.

Această variantă are susținere și din partea USR. „Din punctul nostru de vedere, obiectivul principal pentru România este alegerea primarilor în două tururi și n-aș vrea, pentru că există riscul acesta, să sacrificăm alegerea primarilor în două tururi pentru anticipate. Pentru că se poate construi un scenariu în care se angajează răspunderea pentru primari în două tururi, vine o moțiune de cenzură care ar putea să ducă la căderea guvernului și n-am avea primari în două tururi”, a declarat liderul USR Dan Barna.

Informația privind intrarea în linie dreaptă a proiectului de revenire la două tururi în scrutinul pentru primari vine la o zi după ce PSD a anunțat că se va plânge forurilor europene.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax