Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiectul de lege în sănătate: Casele de asigurări vor fi înlocuite cu societăţi mutuale de asigurări

Publicat

La cel puţin doi ani de la intrarea în vigoare a noii Legi a Sănătăţii, ce va fi adusă în atenţia Parlamentului, în decembrie, casele de asigurări vor fi înlocuite cu societăţi mutuale, controlate de pacienţi. Ar putea fi înfiinţate aproximativ 20 de astfel de societăţi, cu maximum 1 milion de membri, fiecare.

Modificarea sistemului de asigurări de sănătate va fi efectuată prin reorganizarea actualei case de asigurări la nivel naţional. Vor fi create societăţi mutuale de asigurări de sănătate, care vor fi controlate de cetăţeni, fiind astfel create condiţii pentru o relaţie mai directă între pacienţi şi structurile din sistem.

„Asiguraţii depun o adeziune pentru a face parte din acea asociaţie, având dreptul să aleagă organele de conducere şi să aibă controlul asupra modului în care se cheltuiesc banii cu care ei contribuie la asigurările de sănătate”, a declarat fostul ministru al Sănătăţii, Vasile Cepoi, pentru rtv.net.

Potrivit acestuia, asiguraţii care nu vor consulta ori nu vor respecta indicaţiile date de medici ori contractul semnat cu societatea de asigurări ar putea fi sancţionaţi, prin coplată. De asemenea, aceştia pot alege altă societate de asigurări de sănătate, dacă există nemulţumiri privind serviciile oferite de cea nominalizată iniţial. Însă pacienţii vor putea obţine servicii medicale doar în cadrul unităţilor de sănătate cu care societăţile mutuale au încheiate contracte.

Dezbaterea şi votarea noului proiect de Lege a Sănătăţii ar trebui să se desfăşoare din luna decembrie a acestui an, conform unor condiţii din acordul cu FMI.

Sursa: rtv.net

Foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax