Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiectul de modificare a Codului Fiscal: Angajatorii ar putea scăpa de obligaţia depunerii unei declaraţii la Fisc

Publicat

finante cod fiscal Proiectul de ordonanță de urgență aflat în consultare public la Ministerul Finanţelor şi care prevede mai multe modificări ale Codului Fiscal propune şi eliminarea obligației angajatorilor de a depune anual declarația fiscală 205.

Plătitorii de venituri din salarii (angajatorii) vor fi scutiți, începând de anul viitor, de depunerea declarației 205 până în ultima zi a lunii februarie. Asta în condițiile în care angajatorii deja sunt obligați să depună declarația unică 112.

“Prevederile actuale privind obligațiile declarative ale plătitorilor de venituri cu reţinere la sursă, generează confuzii în ceea ce privește termenele de depunere atât a declarațiilor lunare/trimestriale, cât și a celor anuale. De asemenea, plătitorii de venituri cu reţinere la sursă realizate din: valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală, din pensii, din arendare, precum și venituri din asocierea unei persoane fizice cu o persoană juridică plătitoare de impozit pe profit sau de tip microîntreprindere, depun în cursul anului declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate – formular 112, iar în anul următor și declarația informativă – formular 205 ce conține informații care au fost deja declarate în formular 112”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Prin urmare, se propune modificarea articolului 132 din Codul Fiscal, astfel:

”Art. 132

Obligaţii declarative ale plătitorilor de venituri cu reţinere la sursă

(1) Plătitorii de venituri, cu regim de reţinere la sursă a impozitelor, sunt obligaţi să calculeze, să reţină, să plătească şi să declare impozitul reţinut la sursă, până la termenul de plată al acestuia inclusiv.

(2) Plătitorii de venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitelor au obligaţia să depună o declaraţie privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, cu excepția plătitorilor de venituri din salarii şi asimilate salariilor, din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală, din pensii, din arendare, precum și a persoanelor juridice care au obligația calculării, reținerii și plății impozitului datorat de persoana fizică potrivit ar t. 125 alin. (8) și alin. (9), care au obligația depunerii Declaraţiei privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit ”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax