Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiectul de modificare a definiţiei familiei în Constituţie, adoptat pe articole de Camera Deputaţilor

Publicat

dep

camera deputatilor Plenul Camerei Depuțatilor a adoptat pe articole, luni, propunerea legislativă de revizuire a Constituției care prevede că familia se întemeiază pe casătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie.

Potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

În forma actuală, Constituţia spune că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi.

Marți, 28 martie, deputații vor da votul final în privința proiectului de lege pentru modificarea Constituției. Rezultatul votului este unul previzibil în condițiile în care deputați ai PSD, ALDE și PMP au anunțat că grupurile parlamentare din care fac parte vor susține proiectul de lege.

Liberalii Ben-Oni Ardelean și Andrei Gheorghe au susținut, în timpul dezbaterii, fără rezerve propunerea de modificarea a Constituției. Deputatul Ben-Oni Ardelean a făcut apel, în prima parte a discursului său, la a menține ceea ce este stipulat în Codul Civil, făcând referire la definiția familiei din acest pachet legislativ.

„Ne păstrăm identitatea sau cedăm în faţa presiunilor externe, unele dintre ele mai vocale faţă de altele. Trebuie să definim cine suntem noi. Acest vot este o certificare a faptului că avem coloană vertebrală şi că putem să susţinem identitatea noastră dincolo de orice fel de ingerinţe venite din diverse sfere”, a spus Ardelean.

„Ca unul care susţin familia creştină, mi se pare un moment de referinţă pentru România. În ultima perioadă, valorile identitare ale societăţii în care trăim sunt tot mai atacate peste tot pe glob. Familia a devenit o ţintă. Relativizarea moralei are ca obiectiv relativizarea familiei (…) Nu se restrânge absolut niciun drept. Este vorba doar de o clarificare a legislaţiei şi de întârire a ceea ce reprezintă familia în România”, a spus Andrei Gheorghe.

Singurul amendament susţinut în plen a fost cel al deputatului PNL Gabriel Andronache. „Familia are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului prin măsuri economice şi sociale, inclusiv prin încheierea căsătoriei. Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie având la bază egalitatea între soţi, îndatorirea şi dreptul la creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, este amendamentul propus de către Andronache, sprijinit de către conducerea PNL.

Andronache a amintit că în dezbaterile comisiei parlamentare pentru elaborarea Codului Civil în legislatura precedentă s-a convenit că definirea căsătoriei ca uniunea dintre bărbat şi femeie să fie inclusă în Codul Civil, fără ca această normă să fie constituţionalizată pentru a nu afecta drepturile şi libertăţile unor cetăţeni.

Iată că ce am discutat atunci acum se încalcă. Am deschis atunci Cutia Pandorei atâta vreme cât înţelegerea politică a fost ca amendamentul să rămână doar în legislaţia de nivel organic. În mod evident, prin constituţionalizare, vom încălca drepturile undamentale ale unor cetăţeni. Este evident că excludeţi filiaţia din Constituţie, este evident că mama care îşi creşte copilul nu va mai fi protejată de o normă constituţională. Textul aşa cum este propus este o greşeală”, a spus Andronache.

El a amintit că textul Cartei Drepturilor Omului face o distincţie între dreptul la căsătorie şi dreptul la întemeierea unei familii. „A include noţiunea de familie în noţiunea de căsătorie este o greşeală (…) Vă amintesc că denumirea articolului 48 din Constituţie este Familia, nu Căsătoria”, a argumentat liberalul.

Andronache susţine că scopul modificării Constituţiei în ce priveşte definirea familiei este restrângerea drepturilor femeii în România.

Amendamentul său a fost respins cu 96 de voturi „împotrivă”, 18 „pentru” şi 8 abţineri.

Coaliţia pentru Familie a strâns 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

sursa: hotnews.ro, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax