Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiectul legii defăimării va fi modificat: Amenzi reduse la nivel simbolic și eliminarea criteriilor de apartenență politică și avere

Publicat

parlament Ajuns în atenția Camerei Deputaților pentru dezbateri și vot, proiectul de lege aprobat de Senat care pedepsește faptele de defăimare socială va fi modificat. Vor fi reduse considerabil amenzile, care în varianta inițială ajung până la 60.000 de lei și vor fi scoase criteriile de apartenență politică și avere.

Potrivit deputatului Liviu Dragnea, cel care a inițiat legea, va fi eliminată defăimarea pe criterii de apartenență politică.

„Spiritul legii nu a fost de a proteja în vreun fel partidele politice sau oamenii politici de critici, dar pentru a elimina orice risc, care într-adevar poate apare, ca cineva vreodată să folosească această prevedere pentru a-și proteja partidul sau acțiunile, această noțiune va fi scoasă din lege”, a declarat Dragnea.

Acesta a precizat că va fi scoasă și defăimarea pe criterii de avere, iar amenzile vor fi reduse la un nivel simbolic.

Deputatul a explicat că, prin promovarea proiectului de lege, intenția sa a fost doar de a sprijini respectul reciproc și demnitatea umană și pentru a reduce riscul de tensiuni și atitudini radicale.

„Defăimarea socială constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv amendă de la 2.000 lei la 60.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup social”, se arată în propunerea de lege inițială, aprobată de Senat.

Potrivit proiectului de lege, prin defăimarea socială se înţelege fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la o categorie de persoane „care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, apartenenţă politică, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA”. AICI, mai multe detalii.

Propunerea vizează și înființarea, în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a Departamentului pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței.

Departamentul are ca atribuții să aplice sancțiunile contravenționale persoanelor fizice și juridice care discriminează social, să elaboreze Ghiduri de bune practici în materie, să verifice implementarea măsurilor de promovarea a demnității umane, dar și să asigure asistență de specialitate.

Departamentul va fi condus de vicepreședintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, iar numărul maxim de posturi este zece, „exclusiv posturile aferente cabinetului vicepreședintelui Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării”.

Potrivit propunerii de lege, persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în fața instanței de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri și restabilirea situației anterioare defăimării sociale sau anularea situației create prin discriminare.

„Toleranța este garantată pentru orice grup social, în condițiile în care nu se aduce atingere drepturilor și libertăților fundamentale prevăzute în Constituția României”, se mai arată în inițiativa legislativă.

Această prevedere nu se aplică însă, în cazul acțiunilor care contravin legii, sprijină sau finanțează terorismul, subminează siguranța națională, urmăresc sau încurajează segregarea socială, pun în pericol caracterul unitar al statului sau sănătatea publică, precum și în cazul în care se încalcă drepturile și libertățile altor persoane care nu aparțin grupului social.

Propunerea social-democratului Liviu Dragnea vizează, totodată, promovarea demnității umane și toleranței și prin activitatea didactică, dar și la nivelul administrației publice și al funcționarilor publici.

Astfel, cel puțin o dată pe an, Guvernul va prezenta o analiză a stadiului implementării măsurilor privind promovarea drepturilor omului, demnității umane și toleranței față de diferențele de grup la nivelul administrației publice, iar Consiliile județene și Consiliul General al Mun. București vor elabora, anual, un plan privind implementarea acestor măsuri.

„Concursurile pentru ocuparea funcțiilor publice vacante, organizate și gestionate conform legii, vor include evaluarea însușirii cunoștințelor în domeniul legislației privind demnitatea umană, combaterea discriminării, egalitatea de șanse și promovarea toleranței față de diferențele de grup”, se mai arată în actul legislativ.

Liviu Dragnea a propus, de asemenea, ca demnitatea umană și toleranța să fie promovate inclusiv prin mass-media, Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune urmând să includă, în grila lor de programe, emisiuni cu această tematică, care vor reprezenta minimum 1% din totalul timpului de emisie.

În expunerea de motive, Liviu Dragnea susține că toleranța față de diferențele dintre grupurile sociale are „un rol vital pentru coexistența diverselor grupuri sociale în cadrul unei națiuni, fără a afecta identitatea, valorile, istoria și aspirațiile acelei națiuni”.

„Promovarea toleranței pleacă de la premisa că fiecare grup social trebuie să își continue libera manifestare în cadrul aceleiași națiuni, în coexistență și bună înțelegere cu celelalte grupuri sociale determinate pe criterii etnice, religioase, de gen, etc. Segregarea socială și națională reprezintă un concept opus față de înțelesul pe care îl are ‘toleranța’ în cadrul prezentei propuneri legislative. În fapt, segregarea și tendințele separatiste exprimă o formă de intoleranță față de celelalte grupuri sociale din cadrul aceleiași națiuni”, precizează Dragnea în documentul amintit.

De asemenea, social-democratul precizează faptul că inițiativa sa de lege vine în completarea legislației comunitare în materie, fiind inspirată de „Convenția Cadru Europeană pentru promovarea Toleranței și Combaterea Intoleranței”, „propusă ca model pentru toate statele membre ale UE, de către Consiliul European al Toleranței și Reconcilierii”.

„În cazul adoptării acestei propuneri legislative, România ar fi primul stat membru al UE care ar promova acest model pro-activ pentru asimilarea la nivelul societății românești a principiilor și valorilor privind demnitatea umană și toleranța față de diferențe dintre grupurile sociale”, mai apreciază deputatul PSD în expunerea de motive.

Legea are un caracter ordinar, iar Senatul a aprobat-o în calitate de primă Cameră sesizată, cu 52 de voturi „pentru”, 23 de voturi „împotrivă” și trei abțineri.

surse: avocatnet.ro, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax