Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Proiectul legii educației: Salariile profesorilor debutanți ar urma să crească cu circa 62%. La ce sumă va ajunge venitul net

Publicat

Salariile profesorilor debutanți ar trebui să crească cu circa 62%, potrivit calculelor făcute de Edupedu.ro pe baza prevederilor din proiectul Legii educației. Bugetul pentru creșterile salariale se va ridica astfel la peste 8 miliarde de lei, potrivit expunerii de motive a proiectului Legii învățământului preuniversitar. 

Proiectele legiilor educației se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri, 29 martie. Adoptarea în Guvern nu presupune însă și aplicarea acestor proiecte de legi. Dacă vor fi aprobate în ședința de Guvern, proiectele vor fi trimise Parlamentului pentru dezbatere. Dacă vor fi aprobate de Camera Deputaților și apoi de Senat, aceste proiecte vor fi trimise la promulgare, la președintele Iohannis. După promulgare și publicarea lor în Monitorul Oficial, acestea vor intra în vigoare la data prevăzută în actele normative, scrie edupedu.ro.

Potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar, profesorii debutanți vor avea un salariu echivalent cu salariul mediu brut pe economie. De asemenea, potrivit documentului, salarizarea întregului personal didactice se va realiza în mod progresiv, având la bază salariul profesorului debutant.

Conform Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, în anul bugetar 2022, câștigul salarial mediu brut a fost de 6.120 lei. Tot în 2022, câștigul salarial mediu net lunar înregistrat a fost de 3.801 lei.

La sfârșitul anului 2022, în cadrul unei discuții care a avut loc la adoptarea bugetului pentru educație, s-a adus în atenție că salariul unui profesor debutant din învățământul preuniversitar va crește în medie cu 7,31% în 2023. La acea vreme, senatorul USR Ștefan Pălărie a declarat că această creștere de 7.31% ar însemna că un debutant ar avea din acest an 2.344 lei salariul net.

Conform datelor de mai sus, dacă legea s-ar aplica de la 1 ianuarie 2024, cu creșterea prevăzută la articolul proiectului de lege, de la 2.344 de lei, un profesor debutant ar urma să primească un salariu net de 3.801 lei, ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 1.450 de lei.

Fostul ministru al educației, Sorin Cîmpeanu a explicat la începutul lunii septembrie 2022 că majorările salariale pentru profesorii debutanți s-ar transmite la întreaga grilă de salarizare pentru toate cadrele didactice. Cu alte cuvinte, ar trebui ca ceilalți profesori să aibă o creștere salarială similară cu cea a debutanților.

sursa: edupedu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax