Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Proiectul legii salarizării bugetarilor ar putea fi retras de către ministrul Muncii, după discuţii cu sindicatele

Publicat

bani Proiectul privind legea salarizării bugetarilor ar urma să fie retras, după cum au precizat sindicaliştii, marţi, după întâlnirea de la Ministerul Muncii.

Informaţia a fost confirmată şi de consilierul ministrului Muncii, Cosmin Andreica. Potrivit acestuia, Claudia-Ana Costea şi-a asumat retragerea proiectului de ordonanţa privind salarizarea, pe motiv că nu avea cum să satisfacă nevoile tuturor partenerilor. Dacă documentul se va afla miercuri pe masa Guvernului, ministrul Costea intenţionează să demisioneze.

Vicepremierul Vasile Dâncu a declarat, marţi seara, la Realitatea TV, că ministrul Muncii, Ana Costea, nu va fi remaniat.

”A fost o greşeală de orientare a noastră, a întregii echipe, (…) o orientare tactică greşită. (…) Trebuie să recunoşti atunci când greşeşti”, a spus vicepremierul, explicând că Guvernul ar fi trebuit să discute cu sindicatele înainte să vină cu un proiect.

”A fost una din variante, cealaltă o să fie mai bună”, a susţinut el, adăugând că a fost vorba mai degrabă de ”o greşeală de calcul în anexe decât în principii”.

El a subliniat că reacţia sindicatelor ”a fost un duş rece” pentru Guvern.

”Începem să lucrăm de săptămâna viitoare, eventual cu ei, într-un consiliu tripartit, pentru a face o variantă care să fie acceptabilă pentru toţi, în limita unor bani pe care îi avem în acest moment”, a mai precizat Dîncu, care a susţinut că OUG nu ar fi fost programată să intre pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri, iar ministrul Costea nu ar fi ameninţat cu demisia, aşa cum a afirmat consilierul său.

Premierul Dacian Cioloş şi miniştrii cu responsabilităţi în elaborarea Legii salarizării bugetare s-au reunit, marţi după-amiază, la Palatul Victoria pentru a discuta despre concluziile întâlnirii pe care sindicatele au avut-o la Ministerul Muncii cu ministrul de resort, Ana Costea.

 

Liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat marţi că, după două ore de discuţie, Guvernul a înţeles mesajul partenerilor sociali – sindicate şi patronate, iar ministrul Muncii, Ana Costea, şi-a asumat răspunderea la finalul discuţiilor de a retrage miercuri, oficial, din Guvern, acest act normativ.

„E un pas înainte în vederea rezolvării probemelor”, a declarat Hossu.

Liderul Federaţiei Alma Mater a declarat că ministrul Muncii chiar s-a simţit depăşită de situaţie. „A lăsat impresia că îşi va da demisia”, a afirmat Anton Hadăr. Liderul Federaţiei „Alma Mater” a precizat că ministrul Muncii nu îşi dă demisia pentru că îi cere profesorul Hadar, ci pentru că vrea să meargă liniştită pe stradă. Şi alţi lideri sindiali au spus, după discuţii, că ministrul Muncii ar urma să demisioneze.

Proiectul urmărea, cel puțin teoretic, eliminarea nivelurilor diferite de salarizare pentru aceeași funcție, în cadrul aceleiași instituții, eliminarea egalizării salariilor pentru persoane cu vechime în muncă diferită, eliminarea suprapunerilor salariale pentru angajații care au studii diferite (studii superioare, studii medii, studii generale), stabilirea și calcularea salariilor în baza unui singur act normativ, eliminându-se vidul legislativ, mai ales pentru personalul nou-încadrat etc.

Vezi şi Noua lege a salarizării bugetarilor. Președintele României va câștiga 15.000 lei. Cel mai mic venit va fi de 1.250 de lei

Astfel, raportul între salariul de bază minim și cel maxim în sectorul bugetar urma să fie de 1 la 12. Cel mai mic salariu de bază urma să fie 1.250 lei, pentru funcții cu studii medii și generale, iar cel mai mare de 15.000 lei, pentru funcția cu cea mai mare responsabilitate în stat.

Proiectul de lege a fost postat luni pe site-ul Blocului Naţional Sindical. Acesta este discutat de Guvern cu sindicatele bugetarilor şi urmează să intre în vigoare de la 1 august. Acesta introduce un spor de 15% pentru bugetarii care lucrează în departamentele de IT şi limitează sporurile şi modul de acordare a premiilor. Stabileşte şi cum se va realiza promovarea în funcţii, în grade sau trepte profesionale.

surse: realitatea.net, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax