Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiectul legii salarizării unitare: Tichetele de masă vor deveni indemnizații de hrană, iar pensiile speciale nu vor mai fi actualizate

Publicat

dep

camera deputatilor Proiectul legii salarizării făcut public de PSD prevede înlocuirea tichetelor de masă cu indemnizaţii de hrană anuale, la nivelul a două salarii de bază minime brute, excepţie făcând personalul din apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională. De asemenea, noua lege a salarizării prevede suspendarea temporară a actualizării pensiilor speciale.

Articolul 18 din legea salarizării este cel care reglementează indemnizaţia de hrană. Acesta prevede ca ordonatorii de credite să acorde „indemnizaţii de hrană anuale la nivelul a două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, cu excepţia personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, republicată”.

De asemenea, articolul 44 de lege prevedea abrogarea unor dispoziţii, una dintre ele fiind referitoare la acordarea tichetelor de masă salariaţilor din sistemul bugetar.

Firmele private care erau scutite însă de impozit pentru că acordau tichete de masă vor fi astfel afectate. Și societățile înființate special pentru emiterea tichetelor de masă vor fi grav afectate de această măsură, deoarece nu vor mai avea obiectul activității.

Proiectul nu specifică impozitarea acestor noi indemnizații, de hrană, în actuala lege tichetele de masă fiind impozitate cu 16%.

În privința pensiilor, noua lege a salarizării prevede suspendarea temporară a actualizării, în funcție de majorarea salariilor și a pensiilor de serviciu, precum și a indemnizațiilor pentru limita de vârstă de care beneficiază deputații și senatorii, până la aplicarea integrală a prevederilor legii.

Art. 41 prevede că, „până la aplicarea integrală a prevederilor prezentei legi, se suspendă temporar actualizarea în funcție de majorarea salariilor a pensiilor de serviciu ale funcționarilor publici parlamentari reglementată  de  alin. (5) al art. 731  din Legea nr. 215/2015, ale membrilor Corpului diplomatic și consular al României reglementată de alin. (5) al art. 6 din Legea nr. 216/2015, ale judecătorilor și procurorilor reglementată de alin. (5) al art. 85 din Legea nr. 303/2004, ale  militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul Administrației Penitenciare reglementată de art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015, precum și actualizarea indemnizației pentru limita de vârstă de care beneficiază deputații și senatorii, prevăzută  la  art. 49 alin. (6) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată”.

sursa: gândul.info, legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax