Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiectul pentru microciparea şi înregistrarea câinilor cu stăpân. Proprietarii ar avea de plătit minimum 35 de lei la medicii veterinari

Publicat

Pentru identificarea animalelor prin microcipare şi înregistrarea lor în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân, proprietarii ar putea avea de plătit minimum 35 de lei, potrivit conducerii Colegiului Medicilor Veterinari (CMV).

Câinii cu stăpân trebuie microcipaţi în termen de maxim 30 de zile de la fătare sau, în cazul celor care au deCMV: păşit această vârstă, până la 1 martie 2013, şi înregistraţi în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stapân (RECS), potrivit unui proiect de norme pentru aplicarea Legii nr. 258/2013, elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi pus în dezbatere publică

Câinii cu stăpân vor fi identificaţi prin microcip de către medici veterinari de libera practică organizaţi în conditiile legii înregistraţi ca utilizatori ai RECS la Colegiul Medicilor Veterinari, care va gestiona registrul.

Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari, Viorel Andronie, arată că proprietarii de câini vor avea de suportat, conform Legii nr. 258/2013, contravaloarea microcipului, contravaloarea manoperei pentru activitatea medicului veterinar, contravaloarea carnetului de sănătate, costul pentru înregistrarea în baza de date şi mentenanţa acesteia, întocmirea formularelor necesare, amortizarea cititorului de microcipuri.

În prezent, microciparea câinilor de companie se face doar ocazional, în special în cazurile în care stăpânii doresc să îi transporte peste graniţe, când est obligatoriu. Tarifele pentru acest serviciu pornesc de la 40 – 50 de lei, putând ajunge şi la 300 de lei, a precizat Andronie, arătând că acestea depind de cererea şi oferta din localitatea unde se află cabinetul veterinar.

„Nu pot fi vehiculate tarifele utilizate în prezent ca tarife ce vor fi practicate în viitor. Identificarea câinilor prin microcipare, fiind ocazională în acest moment, determină şi existenţa unor tarife mai mari”, arată preşedintele CMV.

Acesta estimează că tarifele care vor fi practicate de medicii veterinari pentru toate serviciile ce ţin de identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân vor porni de la un minim de 35 de lei, variind în funcţie de cerere şi ofertă şi fiind cu siguranţa diferite în mediul urban faţă de mediul rural.

Din tariful încasat de medicii veterinari, o parte va merge către CMV pentru a acoperi costul realizării şi mentenanţei RECS.

Pentru a se înregistra ca utilizatori ai RECS, medicii veterinari trebuie să aibă cabinetele dotate cu conexiune la internet şi cititoare de microcipuri.

Astfel, din tarifele practicate pentru identificarea şi înregistrarea câinilor, va trebui ca medicii să îşi amortizeze cheltuiala pentru cititoarele de microcipuri, ale căror preţuri variază de la 250 la 3.000 de euro, a mai spus Andronie.

La solicitarea MEDIAFAX, reprezentanţii CMV au mai precizat că microciparea nu prezintă niciun risc pentru sănătatea şi bunăstarea animalelor, chiar dacă acestea au o vârstă înaintată sau prezintă unele afecţiuni.

CMV apreciază că termenul de 1 martie 2013 pentru înregistrarea tuturor câinilor cu stăpân este „mult prea optimist” şi urmează să propună un termen de un an de la data intrării în vigoare a normelor ANSVSA.

Viorel Andronie a mai spus că nu are în prezent o estimare privind numărul de câini cu stăpân. „Asta va fi prima surpriză. Vom vedea câţi câini avem”, a spus preşedintele CMV, precizând că se ştie însă că în mediul rural sunt aproximativ 5 milioane de câini, pentru că, din 2011, medicii veterinari emit gratuit pentru aceştia carnete de sănătate, cu serie şi număr unice.

Potrivit proiectului de norme al ANSVSA, „câinii circulă pe teritoriul României numai identificaţi şi înregistraţi potrivit prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi însoţiţi de carnet de sănătate”, precizându-se că animalele vor fi identificate „exclusiv prin implantarea unui microcip”.

Înregistrarea în RECS a câinilor identificaţi se realizează pe loc, imediat după microcipare odată cu eliberarea carnetului de sănătate.

Câinii nou născuţi cu proprietar vor fi identificaţi în termen de maxim 30 zile de la fătare, şi în orice caz înainte de vânzarea sau scoaterea în spaţii publice a acestora, câinii adulţi cu proprietar – în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a normelor, dar nu mai târziu de 1 martie 2014, câinii proveniţi din adăposturile publice – în momentul adopţiei, dar în orice caz înainte de a părăsi adapostul, potrivit proiectului.

Totodată, responsabilii adăposturilor private au obligaţia de a identifica şi înregistra câinii pe care îi deţin în termen de 60 zile de la aprobarea normelor, iar începând cu data aprobării normelor în adăposturile private se afluiesc doar câini identificaţi şi înregistraţi în RECS.

În adăposturile publice, numai câinii adoptaţi/revendicaţi se identifică şi se înregistrează în RECS.

Potrivit Legii nr. 258/2013, nerespectarea obligaţiei identificării câinilor prin microcipare de către proprietari se pedepseşte cu amendă contravenţională cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei. La fel se pedepseşte şi încredinţarea cainilor spre revendicare şi adopţie fără a fi identificaţi.

Nerespectarea obligaţiei asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor de a avea în adăposturi numai câini identificaţi prin microcip se pedepseşte cu amendă între 2.000 şi 5.000 de lei.

Proiectul de norme mai prevede ca pentru fiecare câine identificat şi înregistrat să fie eliberat un carnet de sănătate cu serie unică înscrisă şi/sau generată de RECS conform modelului şi procedurilor aprobate de Colegiul Medicilor Veterinari.

Totodată, datele privind vaccinarea, deparazitarea şi sterilizarea trebuie înregistrate şi actualizate.

În cazul deplasării în spaţiile publice pe teritoriul României a cânilor, proprietarii acestora au obligaţia de a deţine asupra lor carnetul de sănătate al animalelor care atestă efectuarea acţiunilor
sanitare veterinare, precum şi identificarea şi înregistrarea acestora in RECS, iar, în cazul deplasărilor în străinătate, proprietarii trebuie să aibă asupra lor şi paşaportul animalului eliberat de medicul veterinar şi avizat de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, se mai arată în proiect.

Proprietarii de câini au totodată obligaţia de a informa medicul veterinar în termen de şapte zile privind vânzarea, cumpărarea, pierderea, dispariţia, furtul sau donarea animalului. De asemenea, în caz de vânzare sau donare, atât vechiul, cât şi noul deţinător al câinelui, au obligaţia să solicite medicului veterinar de liberă practică organizat în condiţiile legii să înregistreze în Registrul de Evidenţa a Câinilor cu Stăpân schimbarea datelor proprietarului şi noua adresă.

În cazul morţii animalului proprietarii au obligaţia de a solicita medicilor veterinari scoaterea din evidenţă şi consemnarea decesului în carnetul de sănătate.

La găsirea unui câine cu stăpân pierdut, persoanele care l-au gasit au obligaţia de a anunţa secţia de Poliţie cea mai apropiată în vederea depistării şi anunţării proprietarului, se mai arată în proiect.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Raul Baaaa

    vineri, 22.11.2013 at 04:20

    Sa nu va puneti cip la caini ca cu timpu va pun inpozit pe ei !
    Nu fiti prosti si arataitle **** celor de la guvern !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax