Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiectul Roșia Montană a fost inclus în planul de investiții al Guvernului. Statul va primi 78% din profit

Publicat

Guvernul a lansat joi Planul național de investiții și locuri de muncă în care a fost inclus și proiectul de la Roșia Montană, blocat de mai mulți ani din cauza disputelor privind protecția mediului. Acesta este prezentat ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu”, de unde statul ar urma să primească 78% din profit.

Pentru această investiţie, Executivul are în vedere şi protejarea patrimoniului şi creşterea beneficiului statului român la 78% din ceea ce generează proiectul.

În urmă cu un an, premierul Ponta declara că decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roşia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiţii, respectiv existenţa unor garanţii privind protecţia mediului, realizarea unei renegocieri privind participaţia statului român şi decuplarea totală a proiectului de lobby-ul şi interesul politic.

Tot atunci, Ponta l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu de faptul că, deşi ocupă prima poziţie a ţării, face lobby în favoarea unei companii private în proiectul Roşia Montană şi a arătat că un proiect de asemenea anvergură nu trebuie realizat prin lobby politic.

Ulterior, premierul Ponta a declarat că Guvernul vrea să amâne până după alegerile parlamentare deciziile privind gazele de şist şi proiectul Roşia Montană.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb a declarat în primăvară că proiectul de la Roşia Montană este în evaluare la ministerele cu atribuţii în acest domeniu, decizia urmând să fie luată de Guvern.

La finele lunii aprilie, Guvernul a decis înfiinţarea unei noi companii care se va ocupa exclusiv de proiectul Roşia Montană şi care va funcţiona doar în subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine.

Noua companie va rezulta din reorganizarea, prin divizare parţială, a Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, care deţine în prezent 19,3% din acţiuni la societatea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, cu 80,46% din capitalul social, în spatele companiei fiind nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Compania deţine la Roşia Montană, prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Calin

    joi, 11.07.2013 at 14:11

    s-a inclus in plan, acum sa se si demareze acest proiect, altfel beneficiile vor ramane doar pe hartie… zona are mare nevoie de investitii si de locuri de munca, proiectul asta va contribui foarte mult la dezvoltarea zonei, iar beneficiile se vor simti la nivelul intregii economii

  2. Ilie

    joi, 11.07.2013 at 20:59

    Bun, sa vedem acum ce vor mai spune carcotasii care credeau ca nu vom avea profit.

  3. UnuAltu

    joi, 11.07.2013 at 21:17

    Face ce face si tot da frau liber la furat Victoras. Inconstienta nu are limite. Cineva o sa aiba de suferit din asta si cred ca voi. Decat sa planga mama si sa inghita copii mei cianura voastra mai bine sa planga mamele voastre.

    • Anda

      vineri, 12.07.2013 at 08:01

      nimeni nu o sa manance otrava! cianura se foloseste in circuit inchis, in uzina de procesare, nu ajunge pe masa nimanui! haideti sa ne maturizam in gandire!

  4. elena

    joi, 11.07.2013 at 21:51

    e nevoie de investitii si de derularea proiectului pentru refacerea zonei si dezvoltarea economiei iar cu procentul asta din profit merita

  5. Anda

    vineri, 12.07.2013 at 07:58

    78% suna foarte bine si Romaniei sigur i-ar fi mai bine odata inceput acest proiect. Doar sa nu ramanem tot la stadiul de discutii, sa luam decizia inceperii proiectului si sa vedem cum acest profit se concretizeaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax