Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Promisiunea lui Ciolacu imediat după investitură: pensiile speciale, eliminate până la finalul sesiuni parlamentare

Publicat

Legile pentru eliminarea pensiilor speciale, inclusiv ale parlamentarilor, vor trece de Parlament până la finalul sesiunii parlamentare, a anunțat premierul desemnat Marcel Ciolacu, imediat după votul de acordare a încrederii Parlamentului. 

„Până la sfârşitul sesiunii, aceste legi vor trece de votul Camerei Deputaţilor şi Senat”, a precizat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a anunţat că vineri, 16 iunie, se va întâlni, alături de Nicolae Ciucă, cu noul şi fostul ministru al Finanţelor pentru o analiză financiară privind jaloanele din PNRR şi în ce priveşte fondurile europene.

Potrivit acestuia, vor mai fi purtate discuții și cu ministrul Muncii, Marius Budăi, „pentru a vedea amendamentele şi scrisoarea de la Comisie în ceea ce priveşte pensiile speciale, astfel încât până la sfârşitul acestei sesiuni să treacă legea prin Camera Deputaţilor”.

Membrii Guvernului Ciolacu au depus jurământul de învestitură

Membrii Guvernului condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu au depus jurământul de învestitură, joi, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Cotroceni.

Cabinetul care va fi condus de șeful PSD Marcel Ciolacu a fost votat fără emoții în Legislativul român cu 290 de voturi pentru. Votul a fost unul fără emoții, întrucât Coaliția PNL și PSD, susținută de grupul minorităților, au avut voturile necesare. Cabinetul nu a fost însă votat de UDMR, proaspăt ieșit de la guvernare.

Voturi nu au venit nici din partea Opoziției, USR, AUR și Forța Dreptei au anunțat încă dinaintea plenului reunit că nu vor vota.

Componenţa Guvernului Ciolacu

Componenţa Guvernului Ciolacu este următoarea:

 • Marcel Ciolacu – prim-ministru;
 • viceprim-ministru – Marian Neacşu;
 • viceprim-ministru şi ministrul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu;
 • ministrul Afacerilor Externe – Luminiţa Odobescu;
 • ministrul Apărării Naţionale – Angel Tîlvâr;
 • ministrul Justiţiei – Alina Gorghiu;
 • ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – Sorin Grindeanu;
 • ministrul Finanţelor – Marcel Boloş;
 • ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Adrian Câciu;
 • ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Florin Barbu;
 • ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – Radu Oprea;
 • ministrul Energiei – Sebastian Burduja;
 • ministrul Mediului – Mircea Fechet;
 • ministrul Dezvoltării – Adrian Veştea;
 • ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Ivan Bogdan-Gruia;
 • ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale – Marius Budăi;
 • ministrul Sănătăţii – Alexandru Rafila;
 • ministrul Educaţiei – Ligia Deca;
 • ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse – Gabriela Firea;
 • ministrul Culturii – Raluca Turcan.

Ce promite Cabinetul Ciolacu

Premierul desemnat Marcel Ciolacu a făcut mai multe promisiuni de la tribuna Parlamentului, subliniind că susține eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, pentru asigurarea legitimității demersului de tăiere a tuturor pensiilor speciale.

„Este normal într-o democraţie, este o perioadă relativ scurtă, este evident că va trebui începând de astăzi să începem să punem în aplicare programul de guvernare asumat şi sunt ferm convins că, dacă vom continua în această bună credinţă, şi vom asigura României această stabilitate politică, la sfârşitul mandatului, în anul 2024, România nu va pierde ce este cel mai important în acest moment – faptul că trebuie să facă reforme, să ne asumăm aceste reforme, şi nu va pierde acest aproape ultim tren care reprezintă Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Toată lumea întotdeauna vorbeşte foarte mult despre banii din acest program şi mai puţin despre reforme – sunt cele două lucruri la pachet. Fără reforme România nu va înainta mai departe în direcţia în care ne dorim cu toţii”, a declarat Marcel Ciolacu la Parlament, la finalul şedinţei solemne în care a fost votat noul Cabinet.

Marcel Ciolacu a subliniat că noul guvern şi-a propus să nu piardă niciun ban din PNRR.

„Acest lucru ne-am propus – să nu pierdem niciun ban. Ştiţi mecanismul foarte bine, vedem ce vine din cererea 2, care deja s-a aprobat, care sunt obiecţiunile Comisiei pe anumite jaloane. Ele pe urmă intră într-un nou scadenţar – la 3 luni, la 6 luni”, a menţionat Ciolacu.

sursa: agerpres.ro, adevarul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. pilu

  joi, 15.06.2023 at 20:52

  Când te aud vorbind de aşa ceva îmi aduc aminte de Dragnea, care aşa promisiuni a făcut încât au căzut toţi în…, unii de bucurie alţii necaz, că nu pot face şi ei aşa ceva. Şi ca la PSD, ioc. Discurs la trecerea timpului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax