Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pronunțare la Curtea de Apel Alba Iulia în Dosarul „Fabrica de Zahăr”. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, rămâne cu decizia de achitare


Publicat

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă s-a aflat, luni, 14 ianuarie, la Curtea de Apel Alba Iulia, unde și-a susținut pledoaria în Dosarul „Fabrica de Zahăr”. Instanța albaiuliană a judecat apelul formulat în această cauză împotriva sentinței de achitare pronunțată la Tribunalul Alba, iar o decizie a fost dată astăzi de magistrații Curții.

Instanța a respins apelul declarat de DNA ca nefondat. Gheorghe Falcă rămâne așadar cu decizia de achitare pronunțată de Tribunalul Alba la fel ca și inculpații Demeter Francisc și Vasile Radu Gavril. Hotărârea Curții de Apel Alba Iulia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile la ÎCCJ.

Vă prezentăm mai jos comunicatul Curții de Apel Alba Iulia:

„Astăzi, 28.01.2013, Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca nefondat apelul declarat de Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei pronunţată de Tribunalul Alba în dosarul cunoscut opiniei publice ca „Dosarul primarului din Arad, Gheorghe Falcă”.

Prin sentinţa Tribunalului Alba din 22.05.2012, menţinută de Curtea de Apel Alba Iulia, s-a dispus:

Achitarea inculpatului Gheorghe Falcă de sub învinuirea săvârşiri infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată,

Achitarea inculpaţilor Demeter Francisc şi Vasil Radu Gavril de sub învinuirea săvârşiri infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi a inculpatei Popa Florica Mioara de sub învinuirea săvârşiri infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată,

Revocarea măsurii asiguratorii a sechestrului dispusă asupra bunurilor inculpaţilor.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare, competenţa de soluţionare a recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Considerentele care au stat la baza acestei decizii vor putea fi făcute publice după ce hotărârea va fi motivată”.

Gheorghe Falcă a susținut până în ultimul moment că este nevinovat de acuzațiile care i se aduc.  Reamintim că, în acest dosar, Tribunalul Alba a decis achitarea lui Gheorghe Falcă, acuzat de infracțiuni de corupție. Decizia a fost pronunțată în 22 mai 2012 și atacată cu apel de DNA.

Potrivit unui comunicat al Tribunalului Alba, alături de Gheorghe Falcă, acuzat de luare de mită, au mai fost achitaţi prin decizia de marţi şi inculpaţii din dosar: Francisc Demeter – pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, Gavril Radu Vasil – pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu şi Mioara Florica Popa – pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Cei patru inculpaţi au fost achitaţi în baza dispoziţiilor art. 11 pct.2 lit.a Cod de procedură penală raportat la art. 10 lit dCod procedură penală (faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii.

Tribunalul Alba a desfiinţat măsura sechestrului asigurator luată în cursul urmăririi penale în privinţa unor bunuri din proprietatea inculpaţilor.

Hotărârea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la pronunţare.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, aflat acum la cel de-al doilea mandat, este căsătorit cu fiica preşedintelui PDL Arad, Gheorghe Seculici, pe nume Ela, iar naşul lor de căsătorie este preşedintele Traian Băsescu.

Gheorghe Falcă a fost judecat pentru fapte de corupţie, în legătură cu vânzarea unui teren al municipalităţii unui apropiat al familiei, la un preţ considerat ca fiind de trei ori mai mic decât preţul pieţei. Este vorba despre un teren de 5,2 hectare, situat în zona centrală a Aradului, pe care fusese amplasată fabrica “Zahăr” SA. Terenul a fost vândut de Consiliul Local firmei “Elcon”, în anul 2006, pentru circa 840.000 de euro. O zi mai târziu, compania a vândut terenul pentru aproape 2,94 milioane de euro.

Procurorii susţin că imobilul a fost subevaluat de comisia de negociere a Consiliului Local, ca urmare a influenţei exercitate de primarul Gheorghe Falcă, care ar fi primit mită de la patronii firmei “Elcon”. Mai exact, potrivit anchetatorilor, în martie 2005, Falcă ar fi primit, în schimbul unui apartament de 90 de metri pătraţi, situat la etajul nouă al unui bloc vechi, o casă de 242 de metri pătraţi, în centrul Aradului. “Diferenţa valorică dintre cele două imobile este de 111.550 euro. De altfel, pe cei doi inculpaţi care au dat mită nu i-a interesat apartamentul dobândit, pe care l-au şi vândut cu suma de 80.000 euro după trei săptămâni”, se arată în rechizitoriu.

Cercetarea penală a început în toamna anului 2006, urmărirea penală în 29 ianuarie 2007, iar în 25 octombrie 2007 Gheorghe Falcă a fost trimis în judecată pentru de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave.

Citeşte mai multe detalii privind acuzaţiile procurorilor pe Anchete.Alba24.ro.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Alocațiile copiilor cresc cu 20% de la 1 februarie. Ministrul Muncii a anunțat ce se întâmplă cu a doua majorare

Publicat

Alocațiile copiilor cresc, de la 1 februarie, cu 20 la sută, a anunțat, miercuri seara, ministrul Muncii, Raluca Turcan. Despre a doua creștere, Turcan a spus că va discuta când va exista bugetul aprobat.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, miercuri seara, la TVR, că alocațiile pentru copii cresc, de la 1 februarie, cu 20 la sută.

„Alocațiile vor intra de la 1 februarie, adică de săptămâna viitoare, majorate cu 20%. Pentru calendarul de majorare a alocațiilor avem o lege în Parlament și vom vedea dacă se menține și a doua tranșă”, a spus ministrul Turcan.

A doua tranșă de majorare a alocațiilor ar trebui să aibă loc în vara anului 2021.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un tânăr deținut în Penitenciarul Aiud susține că medicul stomatolog i-a stricat dantura când i-a scos 2 dinți. Ce s-a întâmplat

Publicat

aiud penitenciar

Un tânăr deținut în Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud susține că medicul stomatolog al închisorii i-a distrus dantura, în timpul unei proceduri, și din acest motiv a cerut daune morale. 

Mai exact, în plângerea forumată, deținutul a declarat în data de 31 august 2020 a fost scos la cabinetul stomatologic pentru extracția unui dinte.

Acolo doctorul i-a spus că trebuie să-i scoată și un alt dinte. După ce a fost anesteziat, la nici 2 minute medicul s-a apucat să-i scoată dintele.

”După ce i-a scos un dinte, l-a durut foarte tare, iar din această cauză tânărul a început să plângă  și susține că a fost obligat de către doctor să înghită toată saliva cu sânge. Mai mult, tânărul a declarat că doctorul striga foarte tare la el.

De asemenea, tânărul a mai spus că la extracția celui de a doilea dinte, nu a mai suportat durerea și a sărit de pe scaun, se arată în motivarea Judecătoriei Aiud.

Câteva ore mai târziu, tânărul a fost dus la cabinetul medical din cauza faptului că i s-a umflat toată fața și i s-a administrat o fiolă de algocalmin.

Câteva zile mai tarziu i s-a dat un tratament cu antibiotic, iar timp de 9 zile nu ar fi putut să mănânce nici un fel de hrană a mai susținut acesta.

Acesta a mai spus în timpul procesului că i-a rămas un rest din dinte, șidoctorul refuză să îl mai primească la cabinetul stomatologic pentru investigații”, se arată în plangerea forumată de deținut.

Mai mult de atât, în timpul intervenției, tânărul susține că ”medicul i-a vorbit pe un ton ridicat spunându-i să înghită și a înghițit cu tot cu dinți, nu i s-a asigurat un vas în care să poată scuipa ce avea în gură”, se arată în motivarea instanței.

Poziția Penitenciarului Aiud

Reprezentații Penitenciarului au specificat că deținutul ”a fost pregătit pentru efectuarea extracției, respectiv anesteziat. În timpul efectuării manoperei, brusc, s-a ridicat de pe scaun și a spus că nu mai dorește să i se facă nimic, deoarece îl doare. I s-a propus suplimentarea anesteziei, deoarece unul dintre resturi era aproape extras. Nu a mai dorit să i se facă nimic și a părăsit încăperea.

Referitor la afirmația că a fost nevoit să înghită saliva cu sânge, nu este adevărată deoarece o manoperă sângerândă în cazul de față, extracția, se realizează prin tamponare cu comprese sterile, astfel încât sângele nu avea cum să fie înghițit. Mai mult decât atât nu avea cum să înghită un dinte, deoarece extracția nu a fost finalizată.

Referitor la afirmația deținutului că medicul ar fi strigat la el, medicul precizează că atitudinea sa față de deținuți a fost întotdeauna una corespunzătoare, atât din punct de vedere moral cât și deontologic, fapt care poate fi confirmat și de către asistentul medical de stomatologie prezent la incidentul menționat.

Următoarea prezentare la cabinetul stomatologic a fost în data de 07.09.2020, când i s-au administrat 4 tablete Larofen și 4 tablete Piafen, de către asistentul medical de stomatologie. Deoarece medicul se afla în concediu de odihnă, în perioada 02.09.-30.09.2020.

Medicul stomatolog consideră că dacă ar mai fi solicitat și în alte rânduri să fie prezentat la cabinetul stomatologic, cu siguranță ar fi fost prezentat, nicidecum nu se susține afirmația lui, că a fost refuzat de către medic, în perioada respectivă medicul fiind în concediu.

Referitor la acuzația că i-a fost refuzată cererea pentru a i se face un film dentar, medicul menționează că deținutul nu a solicitat acest lucru, fapt ce reiese și din studierea dosarului de cereri”, se mai arată în documentul citat.

În data de 18 decembrie, magistrații Judecătoriei Aiud au respins cererea tânărului deținut și l-au obligat pe acesta la plata a 200 de lei cu titlul cheltuieli de judecată.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Parcare supraetajată lângă Spitalul Județean Alba, proiect comun al Primăriei Alba Iulia și Consiliului Județean Alba

Publicat

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Marius Filimon, a anunțat pe contul său de Facebook două proiecte importante ale administrației locale.

Este vorba în primul rând despre o parcare supraetajată care va fi construită lângă Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia. Parcarea, spune Filimon, va fi funcțională anul viitor.

Potrivit unor surse Alba24, o parte din viitoarea parcare va fi rezervată pentru personalul medical, iar cealaltă va fi disponibilă ca parcare cu plată și abonament.

De asemenea, viceprimarul Filimon mai anunță stadiul proiectului centurii de nord a orașului.

Potrivit temei de proiectare, traseul obiectivului propus va începe din sensul giratoriu Alba Iulia Nord, către teritoriul administrativ al comunei Ighiu și va face legătura între DN 1 (E 81) și DN 74.

Va avea 4,6 kilometri pe teritoriul municipiului Alba Iulia și 1,4 pe cel al comunei Ighiu.

Postarea viceprimarului Marius Filimon:

”Ieri am avut o întâlnire cu președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, cu administratorul public la județului, Dan Popescu și cu primarul municipiului, Gabriel Pleșa, întâlnire la care am discutat pașii concreți pe care trebuie să-i urmăm pentru realizarea a doua investiții importante care vor fi făcute în parteneriat de Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba.

Prima se referă la centura de nord a municipiului, investiție care în acest moment urmează pașii legali. În câteva zile ne așteptăm să primim PUZ-ul împreună cu avizele aferente.

Din păcate, birocrația românească a făcut să existe niște întârzieri în obținerea acestor avize. Primăria Ighiu, al treilea partener, a început realizarea PUZ-ului pentru porțiunea de pe teritoriul ei. Lucrurile se mișcă.

Poate prea încet, dar se mișcă și ne luptăm cu legile, regulile și regulamentele care de multe ori îngreunează totul.

Celălalt subiect discutat a fost legat de parcarea etajată care se va realiza pe bd-ul. Transilvaniei, lângă Spitalul Județean de Urgență.

S-au stabilit etapele care trebuie parcurse și contribuția fiecărui partener în această primă fază a dezvoltării investiției respective.

Pe lângă documentele necesare, Primăria Alba Iulia va realiza un studiu de trafic pentru acea zonă, studiu necesar pentru a vedea modul de acces și de ieșire din parcare precum și modul în care va fi influențată circulația.

Dacă lucrurile merg așa cum ne-am propus, anul viitor ar trebui să fie funcțională această parcare” a scris pe contul său, viceprimarul Marius Filimon.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Meteș: Opt copii buni la învățătură din cinci familii modeste au nevoie de rechizite pentru școală

Publicat

Opt copii ai unor familii din Meteș (județul Alba) au nevoie de rechizite pentru a merge la școală, potrivit voluntarilor de la Fapte bune din Alba. 

Copiii, cu rezultate foarte bune la școală, provin din 5 familii modeste, fără posibilități materiale. 4 dintre familii sunt monoparentale. 

Aceștia au nevoie de 23 caiete de matematică, 19 caiete tip dictando, 5 caiete de tip 1, 8 cutii creioane colorate, 8 penare, 8 stilouri, 8 blocuri de desen, 8 cutii acuarele, 5 truse geometrice, 5 dicționare ale limbii române pentru elevi.

În limita posibilităților, copiii au nevoie și de 8 ghiozdane și eventual niște haine.

Detalii despre cum pot ajunge rechizitele la copii se pot obține pe grupul de Facebook Fapte Bune din Alba.

Toți cei 8 copii au rezultate foarte bune la școală, fiind recomandați de educatoare și învățătoare.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate