Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pronunțare la Curtea de Apel Alba Iulia în Dosarul „Fabrica de Zahăr”. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, rămâne cu decizia de achitare

Publicat

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă s-a aflat, luni, 14 ianuarie, la Curtea de Apel Alba Iulia, unde și-a susținut pledoaria în Dosarul „Fabrica de Zahăr”. Instanța albaiuliană a judecat apelul formulat în această cauză împotriva sentinței de achitare pronunțată la Tribunalul Alba, iar o decizie a fost dată astăzi de magistrații Curții.

Instanța a respins apelul declarat de DNA ca nefondat. Gheorghe Falcă rămâne așadar cu decizia de achitare pronunțată de Tribunalul Alba la fel ca și inculpații Demeter Francisc și Vasile Radu Gavril. Hotărârea Curții de Apel Alba Iulia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile la ÎCCJ.

Vă prezentăm mai jos comunicatul Curții de Apel Alba Iulia:

„Astăzi, 28.01.2013, Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca nefondat apelul declarat de Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei pronunţată de Tribunalul Alba în dosarul cunoscut opiniei publice ca „Dosarul primarului din Arad, Gheorghe Falcă”.

Prin sentinţa Tribunalului Alba din 22.05.2012, menţinută de Curtea de Apel Alba Iulia, s-a dispus:

Achitarea inculpatului Gheorghe Falcă de sub învinuirea săvârşiri infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată,

Achitarea inculpaţilor Demeter Francisc şi Vasil Radu Gavril de sub învinuirea săvârşiri infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi a inculpatei Popa Florica Mioara de sub învinuirea săvârşiri infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată,

Revocarea măsurii asiguratorii a sechestrului dispusă asupra bunurilor inculpaţilor.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare, competenţa de soluţionare a recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Considerentele care au stat la baza acestei decizii vor putea fi făcute publice după ce hotărârea va fi motivată”.

Gheorghe Falcă a susținut până în ultimul moment că este nevinovat de acuzațiile care i se aduc.  Reamintim că, în acest dosar, Tribunalul Alba a decis achitarea lui Gheorghe Falcă, acuzat de infracțiuni de corupție. Decizia a fost pronunțată în 22 mai 2012 și atacată cu apel de DNA.

Potrivit unui comunicat al Tribunalului Alba, alături de Gheorghe Falcă, acuzat de luare de mită, au mai fost achitaţi prin decizia de marţi şi inculpaţii din dosar: Francisc Demeter – pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, Gavril Radu Vasil – pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu şi Mioara Florica Popa – pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Cei patru inculpaţi au fost achitaţi în baza dispoziţiilor art. 11 pct.2 lit.a Cod de procedură penală raportat la art. 10 lit dCod procedură penală (faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii.

Tribunalul Alba a desfiinţat măsura sechestrului asigurator luată în cursul urmăririi penale în privinţa unor bunuri din proprietatea inculpaţilor.

Hotărârea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la pronunţare.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, aflat acum la cel de-al doilea mandat, este căsătorit cu fiica preşedintelui PDL Arad, Gheorghe Seculici, pe nume Ela, iar naşul lor de căsătorie este preşedintele Traian Băsescu.

Gheorghe Falcă a fost judecat pentru fapte de corupţie, în legătură cu vânzarea unui teren al municipalităţii unui apropiat al familiei, la un preţ considerat ca fiind de trei ori mai mic decât preţul pieţei. Este vorba despre un teren de 5,2 hectare, situat în zona centrală a Aradului, pe care fusese amplasată fabrica “Zahăr” SA. Terenul a fost vândut de Consiliul Local firmei “Elcon”, în anul 2006, pentru circa 840.000 de euro. O zi mai târziu, compania a vândut terenul pentru aproape 2,94 milioane de euro.

Procurorii susţin că imobilul a fost subevaluat de comisia de negociere a Consiliului Local, ca urmare a influenţei exercitate de primarul Gheorghe Falcă, care ar fi primit mită de la patronii firmei “Elcon”. Mai exact, potrivit anchetatorilor, în martie 2005, Falcă ar fi primit, în schimbul unui apartament de 90 de metri pătraţi, situat la etajul nouă al unui bloc vechi, o casă de 242 de metri pătraţi, în centrul Aradului. “Diferenţa valorică dintre cele două imobile este de 111.550 euro. De altfel, pe cei doi inculpaţi care au dat mită nu i-a interesat apartamentul dobândit, pe care l-au şi vândut cu suma de 80.000 euro după trei săptămâni”, se arată în rechizitoriu.

Cercetarea penală a început în toamna anului 2006, urmărirea penală în 29 ianuarie 2007, iar în 25 octombrie 2007 Gheorghe Falcă a fost trimis în judecată pentru de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave.

Citeşte mai multe detalii privind acuzaţiile procurorilor pe Anchete.Alba24.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax