Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proprietățile confiscate de comuniști vor fi răscumpărate de Guvern. Vezi precizările primului ministru Victor Ponta

Publicat

Guvernul și-a propus să rezolve problema proprietăților confiscate de comuniști prin asumarea răspunderii guvernamentale. Acolo unde nu se pot restitui în natură, despăgubirile se vor acorda integral, efortul bugetar fiind estimat la 16 miliarde de euro.

Presat de CEDO care solicită, până la finalul lunii aprilie, stabilirea unui nou sistem de plată a despăgubirilor pentru imobilele naţionalizate, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea Proprietăţii. Mai exact, obiectivul Executivului este acela de a opri condamnările pe bandă rulantă ale statului român la CEDO, câştigate de cei care au revendicat imobilele confiscate în timpul perioadei comuniste.

Proiectul de lege urmează a fi prezentat, miercuri, în şedinţa de Guvern, în primă lectură. „Voi merge în faţa Parlamentului, voi angaja răspunderea Guvernului pentru soluţionarea acestei probleme care există sigur de 20 de ani, dar care, în special după anul 2005, a necesitat o soluţionare în condiţiile în care avem mii de cauze pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului”, a punctat Ponta.

Surse guvernamentale au precizat pentru EvZ că, potrivit proiectului de lege, intenţia guvernului Ponta este aceea de a acorda despăgubirile în procent de 100%, în cazul în care restituirea nu se poate face în natură. În acest caz, efortul bugetar ar fi unul imens, estimat că s-ar ridica la 16 miliarde de euro. Comparativ, pe vremea când conducea Executivul, Mihai Răzvan Ungureanu a propus ca despăgubirile să fie acordate în procent de 15%, tocmai pentru că bugetul de stat nu putea suporta o valoare mai ridicată.

Fondul pe puncte

Potrivit proiectului de lege, în ceea ce priveşte terenurile, administraţiile locale se angajează să finalizeze centralizarea cererilor de restituire până la 1 ianuarie 2016, în baza legii 10/2001. Dacă termenul nu este respectat, atunci ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor) va putea amenda autorităţile locale cu până la 500.000 lei. În plus, terenurile retrocedate vor fi acordate de administraţiile locale sau de ADS (Agenţia Domeniilor Statului).

Potrivit EvZ, acolo unde nu este posibilă restituirea imobilului se vor acorda puncte în funcţie de valoarea casei, cu care se poate participa la licitaţii. Dacă în urma unor licitaţii succesive, punctele nu sunt valorificate, atunci statul le răscumpără. „Este vorba despre un nou Fond Proprietatea”, au precizat surse guvernamentale.

Sursa: EVZ.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax