Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Propunere de lege: Cel puţin 50% dintre noile mijloace de transport în comun să fie acţionate electric. Planuri pentru reducerea poluării în oraşe

Publicat

autobuzePrimăriile şi societăţile comerciale din subordinea unităţilor administrativ-teritoriale vor trebui să cumpere mijloace de transport în comun acţionate electric în proporţie de minimum 50% din necesarul de achiziţii. Este un proiect de lege depus la Senat, pentru reducerea poluării în oraşe şi promovarea transportului ecologic.

„Autorităţile publice locale, regiile autonome şi societăţile comerciale aflate în subordinea unităţilor administrativ-teritoriale vor achiziţionale mijloace de transport în comun acţionate electric într-o proporţie de minim 50% din necesarul de achiziţii viitoare”, se arată în proiect.

Prevederile se vor aplica şi în cazul microbuzelor şi autobuzelor şcolare, potrivit Legii privind promovarea transportului ecologic, depusă la Senat de şase parlamentari social-democraţi şi doi liberali.

Această obligaţie o vor avea şi societăţile comerciale cu capital privat care derulează transport în comun pe traseele din municipii şi zonele metropolitane.

Astfel, potrivit actului normativ ”societăţile comerciale cu capital privat care derulează transport în comun pe traseele din municipii şi zonele metropolitane vor asigura începând cu anul 2020 un parc auto acţionat electric în proporţie de minim 50%”.

Proiectul de lege ar urma să producă efecte începând cu anul următor celui de intrare în vigoare a legii amintite, dacă trece de votul parlamentarilor.

Obiectivul este reducerea poluării în aglomerările urbane, prin diminuarea consumului de benzină şi motorină, dar şi promovarea noilor tehnologii în transport.

În expunerea de motive se mai arată că ”la nivelul UE circa 28% din emisiile de gaze cu efect de seră sunt datorate transporturilor şi 84% dintre acestea revin transportului rutier, cu menţiunea că 10% provin din traficul urban”, iar ”transportul ecologic se referă de regulă la orice mijloc de transport ce implică diminuarea combustibilului lichid”.

sursă: zf.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax