Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Propunere de majorare a pragului electoral, de la 5 la 7%, lansată de PNL. UDMR și alte partide mici nu ar mai intra în Parlament

Publicat

s

Liberalii vor modificarea pragului electoral și motivează acest lucru prin ”nevoia de stabilitate politică și guvernamentală”.

15 deputați de la PNL și unul de la PSD au depus, la Camera Deputaților o inițiativă legislativă de modificare a legii electorale, potrivit Digi24.

Legea are un singur articol prin care se propune ridicarea pragului electoral de la 5% la 7% pentru partidele politice care vor să aibă reprezentare parlamentară.

Expunerea de motive precizează că “rezultatele alegerilor derulate în ultimii 20 de ani la nivelul Camerei Deputaților și Senatului au determinat o fragmentare politică importantă.

Acest lucru s-a repercutat asupra dificultății constituirii unor majorități parlamentare stabile, care să genereze o stabilitate politică și o stabilitate guvernamentală”.

“Având în vedere faptul că, în anul 2024, vor avea loc alegeri pentru Camera Deputaților și Senat și că, în actualul context internațional România are nevoie de stabilitate politică și economică pentru următorul ciclu electoral, propunem următoarele modificări legislative:

  • Majorarea pragului electoral de la 5% la 7% din totatul voturilor valabil exprimate la nivel naţional pentru a asigura formarea unor majorități stabile și stabilitate guvernamentală;
  • Eliminarea unei prevederi discriminatorii din cuprinsul articolului 94, alin.(2), respectiv coexistența unui alt prag (”20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali”), în condițiile în care senatorii/deputații reprezintă, potrivit Constituției României (art.61), reprezintă în integralitate poporul român, nu doar în 4 circumscripții electorale.

Dacă legea ar fi aprobată, UDMR ar rămâne în afara Parlamentului. La fel s-ar putea întâmpla și cu alte partide mai mici.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    miercuri, 28.06.2023 at 22:50

    „Acest lucru s-a repercutat asupra dificultății constituirii unor majorități parlamentare stabile, care să genereze o stabilitate politică și o stabilitate guvernamentală”.
    Măi PNL-iştilor voi chiar sunteţi proşti, dar proşti rău. Vă fuge preşul de sub picioare şi bine ar fi.

  2. PAPUSERESCU ROMANESCU

    joi, 29.06.2023 at 06:57

    da , eu ca roman imi doresc sa se majoreze acest prag electoral de la 5 la 7% ca sa scoatem de la guvernare organizatia extremista ud(mo)re care nu este partid politic , si este condusa de la budapesta prin cozile interne din romania (va rog sa cititi cartea TEROAREA HORTISTO FASCISTA DIN NORD VESTUL ROMANIEI , ce tratamenta ne a aplicat fratele nostru horti , sunt roman crescut si educat in transilvania si va salut RESPECTUOS prin a spune DOAMNE AJUTA , iubindu-ne romania.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax