Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Propunere discutată în CL Alba Iulia: Creşterea la 1,5% pentru impozitele şi taxele pentru clădiri şi impozit diferenţiat pentru vehicule

Publicat

Consilierii locali din Alba Iulia vor lua în discuţie, în şedinţa de săptămâna viitoare, propunerea de  modificare a nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitelor şi taxelor locale şi amenzi pe 2013. Astfel, dacă proiectul trece de votul în CL, de anul viitor vom plăti impozit mai mare pe clădiri, cu aplicarea cotei de 1,5%, în loc de 1%, cât a fost până acum, iar impozitele pentru vehicule se calculează diferenţiat, în funcţie de capacitatea cilindrică.

„Având în vedere că în ultimii trei ani impozitul şi taxa pe clădiri persoane juridice care au efectuat reevaluarea clădirilor a fost de 1% şi deoarece impozitul în cote procentuale nu se indexează, propunem ca, începând din 1.01.2013, impozitele şi taxele să revină la 1,5%”, se arată în raportul de specialitate.

Astfel, faţă de conţinutul HCL 304/2012, articolul 2.2.1. se modifică astfel: „Impozitul pe clădiri în cazul persoanelor juridice care au efectuat reevaluarea clădirilor în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă se calculează prin aplicarea cotei de 1,5% asupra valorii de inventar rezultate în urma reevaluării şi înregistrate în contabilitate”.

Modificarea modului de calcul la impozitele pe vehicule înregistrate este susţinută prin prevederile Legii 209/13.11.2012, de modificarea Codului fiscal. „Până în prezent, acesta era sumă fixă pe fiecare vehicul înregistrat, iar, începând cu 1.01.2013, impozitul se calculează ca şi la mijloacele de transport (vehicul) înmatriculate, respectiv în funcţie de capacitatea cilindrică a acestora, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu suma cuprinsă astfel:

–          vehicule înregistrate cu capacitate cilindrică mai mică de 4.800 cmc: între 2 şi 4 lei, propunem 3 lei pe an

–          vehicule înregistrate cu capacitate cilindrică mai mare de 4.800 cmc: între 4 şi 6 lei, propunem 6 lei pe an

–          vehicule fără capacitate cilindrică evidenţiată: între 50 şi 150 lei, propunem 100 lei pe an”, se mai arată în raportul de specialitate.

De exemplu, în cazul unui tractor U650 înmatriculat, impozitul este de 432 lei, iar pentru cel înregistrat – 144 lei.

Textul HCL 304/2012 se mai modifică prin introducea unui articol la punctul 13 despre taxa de divorţ, a cărei valoare este de 500 de lei pentru divorţurile pronunţate prin acordul soţilor la Serviciul public comunitar pentru evidenţa persoanelor. Sumele obţinute din această taxă vor fi folosite în scopul achiziţionării tehnicii necesare funcţionării Serviciului.

Reamintim că Guvernul a avizat, în şedinţa de miercuri, un proiect de aprobare a creşterii taxelor locale cu până la 16.05% (adică rata inflaţiei în perioada 2010-2012). Decizia privind majorarea acestor taxe este luată de administraţiile locale, în şedinţele de consilii locale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: ASTĂZI: Şedinţă la Consiliul Local Alba Iulia. Vezi proiectele APROBATE | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax