Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Propunere discutată în CL Alba Iulia: Creşterea la 1,5% pentru impozitele şi taxele pentru clădiri şi impozit diferenţiat pentru vehicule


Publicat

Consilierii locali din Alba Iulia vor lua în discuţie, în şedinţa de săptămâna viitoare, propunerea de  modificare a nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitelor şi taxelor locale şi amenzi pe 2013. Astfel, dacă proiectul trece de votul în CL, de anul viitor vom plăti impozit mai mare pe clădiri, cu aplicarea cotei de 1,5%, în loc de 1%, cât a fost până acum, iar impozitele pentru vehicule se calculează diferenţiat, în funcţie de capacitatea cilindrică.

„Având în vedere că în ultimii trei ani impozitul şi taxa pe clădiri persoane juridice care au efectuat reevaluarea clădirilor a fost de 1% şi deoarece impozitul în cote procentuale nu se indexează, propunem ca, începând din 1.01.2013, impozitele şi taxele să revină la 1,5%”, se arată în raportul de specialitate.

Astfel, faţă de conţinutul HCL 304/2012, articolul 2.2.1. se modifică astfel: „Impozitul pe clădiri în cazul persoanelor juridice care au efectuat reevaluarea clădirilor în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă se calculează prin aplicarea cotei de 1,5% asupra valorii de inventar rezultate în urma reevaluării şi înregistrate în contabilitate”.

Modificarea modului de calcul la impozitele pe vehicule înregistrate este susţinută prin prevederile Legii 209/13.11.2012, de modificarea Codului fiscal. „Până în prezent, acesta era sumă fixă pe fiecare vehicul înregistrat, iar, începând cu 1.01.2013, impozitul se calculează ca şi la mijloacele de transport (vehicul) înmatriculate, respectiv în funcţie de capacitatea cilindrică a acestora, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu suma cuprinsă astfel:

–          vehicule înregistrate cu capacitate cilindrică mai mică de 4.800 cmc: între 2 şi 4 lei, propunem 3 lei pe an

–          vehicule înregistrate cu capacitate cilindrică mai mare de 4.800 cmc: între 4 şi 6 lei, propunem 6 lei pe an

–          vehicule fără capacitate cilindrică evidenţiată: între 50 şi 150 lei, propunem 100 lei pe an”, se mai arată în raportul de specialitate.

De exemplu, în cazul unui tractor U650 înmatriculat, impozitul este de 432 lei, iar pentru cel înregistrat – 144 lei.

Textul HCL 304/2012 se mai modifică prin introducea unui articol la punctul 13 despre taxa de divorţ, a cărei valoare este de 500 de lei pentru divorţurile pronunţate prin acordul soţilor la Serviciul public comunitar pentru evidenţa persoanelor. Sumele obţinute din această taxă vor fi folosite în scopul achiziţionării tehnicii necesare funcţionării Serviciului.

Reamintim că Guvernul a avizat, în şedinţa de miercuri, un proiect de aprobare a creşterii taxelor locale cu până la 16.05% (adică rata inflaţiei în perioada 2010-2012). Decizia privind majorarea acestor taxe este luată de administraţiile locale, în şedinţele de consilii locale.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Pingback: ASTĂZI: Şedinţă la Consiliul Local Alba Iulia. Vezi proiectele APROBATE | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Alba Iulia: Al 3-lea Workshop Regional în cadrul proiectului S3UNICA, ”Specializare inteligentă pentru campusuri universitare”

Publicat

În data de 26.01.2021 a avut loc al 3-lea Workshop Regional al proiectului S3UNICA, organizat de Agenția Locală a Energiei Alba – ALEA în format online.

Evenimentul a fost destinat părților implicate în proiect și altor actori din domeniul eficienței energetice.

Workshop-ul a reprezentat un pas important în determinarea implicării active a acestora pentru atingerea scopului proiectului și anume îmbunătățirea politicilor regionale, implementarea eficienței energetice în clădirile din campusuri universitare și îmbunătățirea ecosistemelor regionale și interregionale legate de acest sector.

În România instrumentul de politică regională abordat prin proiect este Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru, principalul document de planificare și programare elaborat la nivel regional și asumat de către factorii de decizie din Regiunea de Dezvoltare Centru.

Pe perioada derulării evenimentului (la care au parte 15 reprezentanți), după diseminarea ultimelor noutăți privind derularea proiectului, au fost prezentate cazuri de bună practică legate de creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie (SRE) în campusurile universitare din Cluj Napoca, Brașov și Târgoviște, reprezentanții acestor universități subliniind importanța diversificării surselor de finanțare pe acest domeniu dar și a colaborării între universități. Un punct important al întâlnirii a fost și prezentarea noului cadru de planificare strategică la nivelul Regiunii de Dezvoltare Regională Centru detaliindu-se domeniile strategice ale Planului de Dezvoltare Regională Centru 2021-2027, principalul document de planificare și programare elaborat la nivel regional și asumat de către factorii de decizie din Regiunea Centru

Reprezentanții următoarelor instituții de învățământ superior: Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Universitătea ”Vasile Alecsandri” din Bacău și Universitatea ”Valahia” din Târgoviște au realizat o reală dezbatere privind soluțiile tehnice care sunt utilizate deja de către aceștia și pot fi replicate la nivel național și European.

Workshop-ul s-a bucurat și de prezența reprezentanților unor autorități publice și organizații regionale – ADR Centru, ADR Nord Est, Consiliul Județean Alba, Primăria Alba Iulia și Agenția pentru Managementul Energiei din Maramureș – care au provocat un schimb de informații privind aspecte legate de lucrări de eficiență energetică în clădirile publice, în special campusuri universitare, reprezentantul ADR Centru oferind câteva detalii despre prioritățile POR în perioada următoare de apel pentru finanțări.

Participanții au apreciat inițiativele din domeniu și au răspuns pozitiv oportunității de noi colaborări în cadrul proiectului S3UNICA abordând teme legate de sectorul eficienței energetice din clădirile campusurilor universitare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

IPJ Alba: 80 de persoane sancționate în ultimele 24 de ore privind măsurile de prevenire COVID. Două nu au respectat carantina

Publicat

În județul Alba au fost sancționate 80 de persoane, în ultimele 24 de ore, pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a efectelor pandemiei COVID. Alte două nu au respectat carantina. Au fost legitimate, în total 2.029 de persoane.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Sub coordonarea Instituției Prefectului, au continuat, în sistem integrat, acțiunile de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, în scopul prevenirii răspândirii virusului Covid-19.

În ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat, 215 polițiști și polițiști locali, alături de jandarmi, lucrători din alte instituții cu atribuții în domeniul verificări modului de respectare a normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus și au fost controlate 50 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 82 de mijloace de transport, din care 42 de mijloace de transport în comun și au fost legitimate 2.029 de persoane. De asemenea, au fost verificate 58 de obiective de interes precum restaurante, fastfood-uri,  hoteluri, pensiuni, cabane și alte spații de cazare.

Echipele de control au depistat și sancționat 80 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, una care nu a respectat restricțiile de deplasare și două persoane care nu au respectat măsurile privind carantinarea.

Cu ocazia unei acțiuni cu efective suplimentare, organizată la Blaj, au fost legitimate 183 de persoane, au fost verificate 128 de autovehicule și au fost aplicate 8 sancțiuni pentru nerespectarea regulilor de protecție sanitară.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Noi activități de curățenie pe raza municipiului Sebeș, derulate de Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului (P)

Publicat

Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a derulat în ultima perioadă noi activități de curățenie pe raza municipiului Sebeș.

Potrivit reprezentanților administrației locale, la acestea au participat angajații din compartimentele responsabile cu zonele verzi și întreținere și reparații.

În principal, activitățile au vizat răzuirea carosabilului la bordură, pe toate străzile din municipiu.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Centru de VACCINARE anti-COVID la Alba Iulia, exclusiv pentru profesori. Câți dascăli și angajați auxiliari vor să se vaccineze

Publicat

Profesorii  și cadrele auxiliare din Alba care nu au reușit să se înscrie pentru vaccinarea anti-COVID vor avea, din 8 februarie, un centru de vaccinare dedicat doar lor. 

Angajații din învățământ din județ se vor putea vaccina la Sala de Sport a Liceului ”Alexandru Domșa” (Alba Iulia, str. Tudor Vladimirescu nr. 143). 

Momentan, din 5.479 de angajați din învățământul preuniversitar, 2.283 și-au exprimat dorința de a se vaccina.

Din personalul didactic, 3939 persoane, doar 1694 au dorința de a se vaccina.

Din cei auxiliari, 463 persoane, doar 208 vor să se vaccineze.

Iar din categoria personalului nedidactic, doar 381 și-au dat acordul.

Datele au fost centralizate în 15 ianuarie, iar o parte din cei care și-au dat acordul s-au și vaccinat deja.

Pe lângă centrul de vaccinare exclusiv profesorilor, în județul Alba se vor deschide încă două centre:

  • Spitalul Orășenesc ”Dr. Alexandru Borza” Abrud (str. Republicii nr 13)
  • Sala de Sport a Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” din Ocna Mureș (str. 9 Mai nr 2).

La această oră, în județul Alba funcționează 6 centre de vaccinare totalizând 9 fluxuri. Până acum, în județ au fost imunizate în total 8968 persoane, din care 640 au primit și doza de rapel, a transmis DSP Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate