Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Propunere legislativă: 14 mai, Ziua naţională de cinstire a martirilor români din temniţele comuniste

Publicat

senat Mai mulți parlamentarii au depus la Senat o propunere legislativă prin care propun ca data de 14 mai să fie instituită ca Ziua națională de cinstire a martirilor români din temnițele comuniste.

Un număr de 34 de parlamentari au depus în această săptămână, la Senat, o propunere legislativă pentru instituirea, în data de 14 mai, a Zilei naţionale de cinstire a martirilor români din temniţele comuniste.

Potrivit inițiatorilor, marea sărbătoare a tuturor românilor care cinstesc sfânta jertfă a martirilor din temnițele comuniste este ziua de 14 mai 1948, „când au fost arestați de către regimul comunist marea majoritate a tinerilor, a intelectualilor, a multor români, care, prin exemplul de neascultare și reală libertate exprimată în fața regimului dictorial ateu, au pătimit asemenea primilor creștini”.

Parlamentarii explică în expunerea de motive că în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, au fost arestați peste 10.000 de tineri, anchetați, ulterior condamnați și repartizați în pușcăriile unde urma să execute fiecare condamnarea. „A ignora istoria suferinţei acelor zile, căreia i-au căzut pradă unii dintre cei mai curaţi şi mai drepţi dintre români, adevărate vlăstare ale eternităţii acestui neam, dar şi lungii perioade marcate de represaliile comunismului, ar fi o greşeală fatală aplicată acurateţei istoriei noastre”, mai transmit parlamentarii semnatari ai propunerii legislative.

Potrivit proiectului, sărbătorirea anuală a zilei de 14 mai ar putea fi marcată de autoritățile centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară, prin organizarea de comemorări oficiale, depuneri de coroane și alte manifestări menite să cinstească memoria martirilor români.

Senatul este primă Cameră sesizată în cazul acestei propuneri legislative, forul decizonal fiiind Camera Deputaţilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax