Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Propunere legislativă: Primarii ar putea vota proiecte de hotărâre în şedinţele consiliilor locale

Publicat

  

Ministrul MAI, Traian Igaş (stânga), arhivă

 La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc, la Băile Olăneşti, o reuniune a prefecţilor din ţară, la care au participat premierul Emil Boc şi Traian Igaş, ministrul Administraţiei şi Internelor. 

Acesta din urmă le-a transmis prefecţilor că  2011 este anul unor modificări profunde în MAI. Ministrul Igaş i-a informat, printre altele, pe reprezentanţii judeţelor, că primarii vor avea atribuţii identice cu cele ale preşedinţilor de consilii judeţene, în urma unor propuneri de modificare a Legii administraţiei publice locale. „Primarul, după noile modificări la lege (Legea 215/2001), va putea să conducă şedinţele de consiliu local şi să voteze ca orice consilier local. Mai mult, primarul, plus consilierii locali, plus specialişti din cadrul aparatului primăriei care şi-au dat avizul pe un proiect de hotărâre vor răspunde solidar când vor exista sesizări în instanţă”, a declarat ministrul Igaş la această reuniune, citat de Biroul de presă al Prefecturii Alba. 

Investirea consilierilor prin hotărâre judecătorească 

  

O altă modificare adusă Legii administraţiei publice locale va viza investirea consilierilor, care se va face prin hotărâre judecătorească şi nu prin votul celorlalţi consilieri. 

Reintroducerea funcţiei de secretar general al prefecturii 

De asemenea, ministrul a precizat că modificări şi îmbunătăţiri vor fi aduse şi Legii 340/2004 privind instituţia prefectului, între care reintroducerea funcţiei de secretar general al prefecturii. ”Vor fi actualizări ale Legii 340. Din păcate, nu a fost o decizie inspirată desfiinţarea funcţiei de secretar general al prefecturii. Aceasta va fi reintrodusă, pentru a putea asigura continuitate conducerii prefecturii. Vor fi şi îmbunătăţiri la aspectele ce ţin de politica prefectului, în sensul că prefectura poate să aibă un rol important în politica externă a Guvernului. Prefectul poate mijloci, prin ambasadori, relaţii de colaborare din toate punctele de vedere cu prefecturi din state comunitare”, a mai transmis Igaş, prefecţilor. 

La întâlnirea înalţilor funcţionari publici a luat parte şi prefectul de Alba, Ştefan Bardan. Acesta a declarat: „ Consider că realitatea românească  din 2011 este cu totul alta faţă de cea de acum câţiva ani sau de cea de la începutul anilor `90, un stat eficient îşi adaptează în permanenţă politicile  publice, astfel încât răspunsul societăţii să fie cât mai bun, iar servicile oferite cât mai înalte”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax