Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Propunere legislativă: Pensionarii cu venituri mici ar putea primi a 13-a pensie la final de an

Publicat

pensie Mai mulți parlamentari vor ca pensionarii cu un venit mic să primescă, la sfârșitul fiecărui an, a 13-a pensie.

Un grup de 34 de senatori și deputați au depus la Camera Deputaților o propunere legislativă pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede ca pentru persoanele care au o pensie sub nivelul salariului mediu brut pe economie, statul să acorde a 13-a pensie.

„Realitatea vieții sociale relevă mari dificultăți cu care se confruntă persoanele vârstnice cu pensii mici care fac față cu greu cheltuielilor pentru plata utilităților și ale alimentației de zi cu zi. Pentru aceștia restanțele la întreținere au devenit o povară adesea insurmontabilă. De regulă, la finele anului se acumulează datoriile la plata costurilor pentru încălzire, energie electrică, apă și canalizare, lipsindu-i de minimele mijloace pentru aprovizionarea cu alimente tradiționale la masa sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, circumstanță generatoare de măsuri disperate”, au explicat inițiatorii în expunerea de motive.

Parlamentarii propun astfel ca pentru persoanele cu o pensie mai mică sau egală cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată, cea de-a 13-a pensie să fie echivalentă cu cuantumul acestuia, iar pentru persoanele care primesc o pensie în cuantum mai mare decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată, şi până la salariul mediu brut, inclusiv, cuantumul celei de-a 13- a pensii se stabileşte la nivelul a jumătate din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

Proiectul legislativ cuprinde o nouă secţiune, „Secţiunea a 5-a indice 1”, adăugată în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Ofivcial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010:

Potrivit noilor reglementări, „a 13-a pensie se acordă anual, la cerere, persoanelor care au un drept de pensie sub nivelul salariului mediu brut pe economie şi nu realizează venituri”.

Senatul a respins proiectul legislativ în luna martie, însă după dezbaterile din Camera Deputaţilor, unde a fost înregistrat acum, dacă va fi votat, va modifica Legea pensiilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax