Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Propunere legislativă pentru protejarea turiştilor care au pachete de vacanţă, aprobată de Parlamentul European

vacanta grecia

Publicat

O propunere legislativă în beneficiul turiştilor care au pachete de vacanţă, ce are în vedere, printre altele, asigurarea lor dacă operatorul dă faliment şi protecţia împotriva unor creşteri majore de preţuri sau a unor modificări ale zborurilor, a fost aprobată miercuri de Parlamentul European (PE).

Propunerea are în vedere asigurarea turiştilor dacă operatorul dă faliment, protecţia împotriva unor creşteri majore de preţuri sau a unor modificări ale zborurilor şi precizarea drepturilor în circumstanţe speciale, informează PE.

Regulile UE prezente privind pachetele de vacanţă datează din 1990. De atunci, zborurile ieftine au luat amploare, iar vânzările pe internet sau modificat substanţial modul în care turiştii planifică şi cumpără vacanţele. Cu toate acestea, arată PE, multe dintre aceste pachete alcătuite pe internet nu fac subiectul regulilor actuale şi turiştii riscă să rămână într-o zonă legală „gri” care poate fi costisitoare.

Directiva actualizată va extinde definiţia pachetelor de vacanţă pentru a include cele mai multe tipuri de aranjamente de călătorie alcătuite din diferite elemente, cum ar fi zboruri, cazare şi închiriere de mașini, pentru a proteja turiştii în cazul unor probleme. Deputaţii europeni au insistat, de asemenea, ca turiştii să fie informaţi în mod detaliat, înainte de încheia un contract, dacă aranjamentele lor de călătorie nu reprezintă un pachet şi nu oferă acelaşi nivel de protecţie.

„Modificarea definiţiei clarifică acum ce reprezintă un pachet de vacanţă. Turiştii trebuie să fie informaţi despre drepturile lor şi cum sunt asiguraţi. Directiva actualizată are în vedere un înalt nivel de protecţie a consumatorilor şi o detaliată informare a lor”, a spus raportorul Hans-Peter Mayer.

Conform noii propuneri legislative, aprobată cu 610 voturi „pentru”, 58 „contra” şi 13 abţineri, turiştii sunt repatriaţi dacă organizatorul vacanţei dă faliment pe durata acesteia. Totodată, dacă este posibil, turiştii ar trebui să aibă opţiunea de a continua călătoria înainte de a se întoarce acasă.

O altă prevedere se referă la faptul că preţurile vacanţei pot fi crescute, după încheierea tranzacţiei, din motive speciale, cum ar fi creşterea preţului combustibilului sau a taxelor. „Dacă preţul creşte cu mai mult de 8% (Comisia a propus 10%), turistului ar trebui să i se ofere o altă vacanţă sau acesta ar trebui să fie rambursat”, explică reprezentanţii PE.

Pe de altă parte, după ce este încheiată o tranzacţie, organizatorii vacanţei nu ar trebui să poată schimba semnificativ orarele de zbor, modificările admise fiind de până la trei ore.

De aseemenea, în circumstanţe „inevitabile” sau „neprevăzute”, cum ar fi dezastre naturale sau un atac terorist, care împiedică turistul să se întoarcă acasă la timp, organizatorul trebuie să organizeze cazare la acelaşi standard ca şi cazarea rezervată iniţial sau să plătească o cazare pentru cinci nopţi, la un cost de maximum 125 de euro pe noapte, dacă organizatorul nu poate sau nu vrea să rezerve cazarea (propunerea Comisiei a fost de trei nopţi la un cost maxim de 100 de euro pe noapte), conform aceleiaşi propuneri legislative.

Votul de miercuri din PE încheie prima lectură şi asigură un mandat pentru noul Parlament de a intra în negocieri cu statele membre, pentru varianta finală a directivei. Discuţiile cu statele membre vor începe după alegerile din mai.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax