Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Propunere pentru modificarea Constituţiei: CSM doreşte prelungirea măsurii de reţinere de la 24 de ore la 48 de ore

Publicat

reinut

mascati retinut perchezitii Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a trimis mai multe propuneri Comisiei parlamentare care se ocupă de revizuirea Constituţiei. Printre acestea se numără prelungirea măsurii reţinerii de la 24 de ore la 48 de ore sau chiar mai mult, posibilitatea ca CSM să numească 3 judecători la Curtea Constituţională, în locul Senatului, eliminarea din Constituţie a răspunderii materiale a magistraţilor, precum şi întărirea statutului procurorilor prin eliminarea controlului Ministerului Justiţiei asupra Ministerului Public.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susţine că perioada de reţinere ar trebuie să fie majorată de la 24 la 48 de ore, perioadă de timp considerată rezonabilă şi care ar permite o ingerinţă minimă în ceea ce priveşte libertatea persoanei.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii susţine că durata reţinerii nu ar trebui menţionată în Constituţie, ci în Codul de procedură penală, „întrucât acest lucru ar permite o mai mare supleţe într-o eventuală procedură de modificare, în ipoteza în care practica ar demonstra insuficienţa termenului stabilit”.

„Această durată maximă de 48 de ore nu ar comporta probleme din perspectiva Convenţiei europene a drepturilor omului, de altfel, la nivel european fiind prevăzute durate maxime ale reţinerii mai mari de 24 de ore, de 48 dacă nu chiar de 72 de ore. În acest sens, dispoziţiile art. 5 parag. 3 din Convenţie prevăd că aducerea în faţa judecătorului sau a unui alt magistrat împuternicit prin lege să exercite atribuţii judiciare trebuie să fie făcută de îndată ce o persoană este lipsită de libertate, în vederea evitării dispunerii unei măsuri arbitrare sau nejustificate şi protejării acesteia împotriva relelor tratamente ce ar putea fi aplicate în perioada detenţiei”, conform CSM.

Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii arată că, în principiu, aducerea unei persoane în faţa judecătorului în termen de 48 de ore de la data privării de libertate, este rezonabilă şi trebuie considerată că satisface exigenţele noţiunii „de îndată”, expresieprevăzută de CEDO.

De altfel, membrii CSM susţin că o propunere similară, de majorare a duratei maxime a reţinerii, a fost formulată în proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei României, iniţiat de Preşedintele României, la propunerea Guvernului, iar Curtea Constituţională, examinând constituţionalitatea acestor dispoziţii, a apreciat că „termenul prevăzut este unul de natură să permită o ingerinţă minimă în ceea ce priveşte libertatea persoanei, respectă exigenţele Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, ale Pactului internaţional cu privire la drepturile civile şi politice. Reţinerea cu o durată maximă de 48 de ore se justifică pentru efectivitatea măsurii şi eficienţa acesteia”.

CSM vrea să numească 3 judecători la CCR

O altă propunere este ca, pentru asigurarea echilibrului celor trei puteri ale statului, trei judecători ai Curţii Constituţionale să fie numiţi de Parlament, trei de preşedintele României şi trei de către CSM, nu de către Senat, aşa cum se întâmplă în prezent.

Membrii plenului sunt de părere că introducerea Consiliului Superior al Magistraturii între instituţiile cu drept de a propune judecători la Curtea Constituţională ar putea duce la o creştere a calităţii membrilor acestei Curţi şi ar asigura o coerenţă mai mare între deciziile CC şi cele ale instanţei supreme.

În forma actuală a legii fundamentale, la articolul 142 se precizează că CC se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de nouă ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României.

În acest context, plenul Consiliului Superior al Magistraturii apreciază că, „pentru asigurarea echilibrului celor trei puteri ale statului”, este necesar ca trei judecători ai Curţii Constituţionale să fie numiţi de Parlament, trei de preşedintele României şi trei de către CSM.

„În concordanţă cu rolul de garant al independenţei justiţiei pe care legea fundamentală l-a acordat Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv din perspectiva gestionării carierei magistraţilor, s-a apreciat că numirea a trei judecători la Curtea Constituţională din rândul magistraţilor de către Consiliul Superior al Magistraturii reprezintă, în egală măsură, o garanţie a independenţei politice a celor ce urmează să fie numiţi”, conform CSM.

sursa: gandul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax