Plenul Senatului a adoptat, marţi, propunerea legislativă privind conţinutul de acizi graşi trans-nesaturaţi (AGTN) în produsele alimentare destinate consumului uman.Iniţiatorul legii, senatorul USR Adrian Wiener, a explicat că riscul alimentar este unul dintre cele mai importante la adresa sănătăţii iar această lege va reduce mortalitatea cardiovasculară cu până la 6% în România.„OMS afirmă că cel mai mare risc la adresa sănătăţii umane în Europa este riscul alimentar. În esenţă, această lege doreşte a limita aditivarea cu acizi graşi trans a alimentelor în România. Fiţi convinşi că acest macronutrient este unul dintre cei mai toxici, crescând, în anumite cantităţi, riscul de deces cardiovascular de până la 25%. În esenţă, efectul net al legii va fi probabil o scădere a mortalităţii cardiovasculare cu până la 6% în România, o ţară în care mortalitatea cardiovasculară este dublă faţă de media europeană. Vorbim de 2.500 – 3.000 de vieţi anual”, a susţinut senatorul USR.
Proiectul de lege, adoptat cu 92 de voturi „pentru” şi niciun vot împotrivă, stabileşte obligaţia pentru operatorii din sectorul alimentar de a introduce pe piaţă produse cu un conţinut de acizi graşi trans – nesaturaţi de maximum 2 grame/100 de grame de ulei sau grăsime. Guvernul a susţinut adoptarea proiectului legislativ, care a fost votat de toate grupurile parlamentare, conform Agerpres.
Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect.