Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Propunerea preşedintelui Traian Băsescu. Noul premier desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu

Publicat

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seara, propunerea sa pentru funcţia de premier, ce va urma să intre în discuţia Parlamentului. Este vorba despre şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu.

Preşedintele a spus că a avut consultări, luni, cu toate partidele parlamentare în vederea formării unui nou Guvern. A precizat că a avut discuţii cu Emil Boc privind depunerea mandatului, încă din decembrie 2011, însa decizia a fost amânată din cauza interesului naţional, cu referire la misiunea de evaluare FMI în România.

Potrivit preşedintelui, formaţiunile politice din actuala coaliţie au optat pentru menţinerea actualei coaliţii şi continuarea guvernării în actuala formulă. PNL, PSD şi PC au solicitat demisia Guvernului, a preşedintelui şi alegeri anticipate. „Orice instabilitate generează dificultăţi în finanţarea statului, care vizează două aspecte: creditele scadente, care trebuie refinanţate, şi finantarea deficitului acestui an, prognozat între 1,9 si 2,4% din PIB. Potrivit Constituţiei, de la căderea primului guvern, pot fi organizate alegeri anticipate în termen de 5 luni”, a spus Traian Băsescu. „Opţiunea mea se îndreaptă către instalarea imediată a unui nou guvern, Parlamentul va decide. În principiu, a fost agreată numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu, în funcţia de prim-ministru desemnat”, a precizat preşedintele.

Astfel, şeful Serviciului de Informaţii Externe al României, fost ministru de Externe, în perioada 2004 – 2007, ieşeanul Mihai Răzvan Ungureanu este omul propus de preşedintele Traian Băsescu pentru a ocupa funcţia de prim-ministru al României.

S-a născut pe 22 septembrie 1968, la Iaşi, fiind fiul profesorului Ştefan Ungureanu, fost viceprimar al oraşului. Este căsătorit şi are un fiu. A absolvit, ca şef de promoţie, îm 1987, Liceul de Matematică – Fizică „Costache Negruzzi” din Iaşi, Facultatea de istorie-filosofie la Universitatea „Al.I.Cuza” din Iaşi, în 1992, unde şi-a luat şi doctoratul şi a studiat şi la Centrul de Studii Ebraice – Universitatea Oxford, Marea Britanie, în perioada 1992 – 1993. Pe lângă engleză, franceză şi germană pe care le vorbeşte foarte bine, în CV-ul său apare şi maghiara, pe care o cunoaşte la nivel satisfăcător.

Are cursuri de pregătire profesională finalizate în Germania, Israel, Marea Britanie, SUA şi este autorul a zeci de articole ştiinţifice publicate în ţară şi peste hotare.

Între premiile pe care le-a primit, amintim: Mare Ofiţer al Ordinului Naţional pentru Merit, România (în anul 2000), Comandor cl.I al Ordinului Regal Dannebrog, Danemarca (2000), Premiul “Dimitrie o­nciul” al Fundaţiei Culturale “Magazin Istoric” pentru editarea lucrării Relaţiile româno-sovietice. Documente, 1917-1934, I, Bucureşti (1999, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse), Premiul “Corneliu Coposu” al Organizaţiei de Tineret a PNŢ-cd – pentru activitatea diplomatică în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1999), Premiul “Vasile Pogor” – pentru cercetările ştiinţifice privind istoria oraşului Iaşi (Primăria Municipiului Iaşi, 1998), Premiul “Felix Posen” al Universitãţii Ebraice din Ierusalim, Israel (1996/1997/1998).

În perioada 1985 – 1989, a fost membru supleant în Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist. În perioada cât a fost student, a deținut pozițiile de membru al Senatului Universității „Al. I. Cuza” din Iași (1990-1992) și de Secretar executiv al Asociației Internaționale a Studenților în Istorie, Budapesta – Bruxelles (1990-1993).

În perioada 1998-2001, Mihai-Răzvan Ungureanu a îndeplinit funcția de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. Apoi, funcția de director general – emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003) și coordonator-adjunct al Inițiativei de Cooperare Sud-Est Europeană (SECI) (2003-2004), ambele cu sediul la Viena.

În paralel cu aceste atribuții, a fost ales președinte al Institutului Român pentru Studii Strategice din București (din 2001), membru al board-ului administrativ al New Europe College din București (din 2002) și membru al board-ului științific al Centrului pentru Politici de Securitate din Szeged, Ungaria (din 2003). Mihai Răzvan Ungureanu deține gradul diplomatic de Ministru consilier (din 2003). În anul 2004, s-a înscris în Partidul Naţional Liberal.

Mihai-Răzvan Ungureanu a fost numit în funcția de Ministru al Afacerilor Externe la data de 29 decembrie 2004, în Guvernul Tăriceanu. A demisionat din această funcție în 4 februarie 2007, la două zile după ce premierul de atunci i-a cerut să-și prezinte demisia, în urma situației create de reținerea a doi muncitori români în Irak.

La data de 26 noiembrie 2007, președintele României, Traian Băsescu a înaintat Parlamentului propunerea de numire a lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcția de director al Serviciului de Informaţii Externe, rămasă vacantă din martie 2007, în urma demisiei lui Claudiu Săftoiu. În 5 decembrie 2007, Camerele reunite ale Parlamentului au validat numirea lui Răzvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informații Externe.

Declaraţia premierului desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu:

„Am experienţa unor instituţii care sub mandatele mele s-au modernizat şi au devenit performante: Ministerul de Externe şi SIE. Independenţa mea politică îmi garantează spaţiul necesar pentru a-mi îndeplini acest mandat. Am fost întotdeauna, prin funcţiile ocupate, loial interesului public şi loial în primul rând intereselor naţionale. Opţiunile mele ideologice au fost întotdeauna de dreapta. Primul obiectiv e formarea cu celeritate a guvernului şi am în vedere discuţii cu coaliţiile pentru formarea programului de guvernare, întrevederi cu liderii Opoziţiei, identificarea temelor de interes naţional.”

Liderii Opoziţiei nu sprijină formarea noului Guvern

Liderul PNL, Crin Antonescu, a reamintit, luni seara, că USL se află în grevă parlamentară şi că nu vor participa la lucrările comisiilor ori la şedinţele forului legislativ şi nici la votul de investitură. Acesta a precizat că este de neacceptat ca în funcţia de prim-ministru să fie propus un om luat din fruntea unui serviciu secret sau special. A precizat că vor vota împotriva „Guvernului propus de Traian Băsescu”.  Victor Ponta, liderul PSD a spus că „nu vom sprijini acest Guvern şi ne pregătim pentru alegeri anticipate”, iar şeful PC, Daniel Constantin a precizat că Mihai Răzvan Ungureanu are deja un program de guvernare pe care preşedintele Băsescu „i l-a pus în braţe”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. HOREA

    luni, 06.02.2012 at 19:11

    O NOUA CACIALMA MARCA TRAIAN BASESCU.
    PANA CAND !?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax