Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Propunerea preşedintelui Traian Băsescu pentru funcţia de premier: Victor Ponta. UDMR nu intră la guvernare

Publicat

Preşedintele Traian Băsescu l-a propus, luni, pentru funcţia de premier al României, pe Victor Ponta, singurul nominalizat pentru această poziţie în urma consultărilor cu partidele, la Cotroceni. În următoarele 10 zile, premierul va prezenta lista cu membrii viitorului cabinet şi programul de guvernare, de altfel prezentat anterior de USL.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, „președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat, luni, 17 decembrie 2012, Decretul nr. 890 din 17 decembrie 2012 pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru. Ca urmare a faptului că a existat o singură propunere din partea reprezentanţilor partidelor politice şi ai minorităţilor naţionale din Parlamentul României care au participat luni, 17 decembrie 2012, la Palatul Cotroceni, la consultările în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru al Guvernului României, domnul preşedinte Traian Băsescu l-a desemnat pe domnul Victor-Viorel Ponta drept candidat la funcţia de prim-ministru.”

Numele posibililor miniştri sunt încă subiect de negocieri atât în interiorul USL, cât şi în discuţii cu UDMR, ai cărei reprezentanţi au cerut mai multe posturi în cabinet.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru, potrivit regulamentului Legislativului. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

În plenul reunit al Parlamentului, după încheierea dezbaterilor, se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere, semnată de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului se înaintează de îndată preşedintelui, în vederea numirii Guvernului.

Un nou guvern îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului de credinţă în faţa preşedintelui.

Precizăm că la consultările de luni dimineaţă de la Cotroceni, care au durat 20 de minute, a lipsit liderul PNL, Crin Antonescu. Au fost prezenţi, la întâlnirea cu preşedintele, Victor Ponta (PSD), Eduard Hellvig (PNL), Daniel Constantin (PC) şi Gabriel Oprea (UNPR). Singura nominalizare prezentată preşedintelui pentru funcţia de premier a fost Victor Ponta, susţinut de PNL, PSD, PC şi UNPR. Reamintim că, în urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie, USL a câştigat majoritatea mandatelor în Legislativ.

UPDATE: Tot luni, decretul de nominalizare a lui Victor Ponta pentru funcţia de premier a fost publicat în Monitorul Oficial. În urma unor negocieri cu reprezentanţii USL, conducerea UDMR a anunţat că nu va intra în noul guvern şi că va susţine o „opoziţie constructivă”. Potrivit declaraţiilor lui Victor Ponta, ar urma să fie numiţi trei vicepremieri – Gabriel Oprea (UNPR), Liviu Dragnea (PSD) şi un reprezentant PNL. Gabriel Oprea va fi vicepremier fără portofoliu şi-l va consilia pe Victor Ponta pe probleme de apărare şi ordine publică.

Sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Lucu

    luni, 17.12.2012 at 13:16

    Ce surprizaaaaa….

  2. Cetateanul

    luni, 17.12.2012 at 17:22

    Au bagat un spritz impreuna si au dato la pace 😉 Sa nu se bata acuma care fura mai mult.. 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax