Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Propunerea prin care şoferii ar putea rămâne fără permis dacă nu își vor plăti amenzile urmează să fie înaintată Guvernului

Publicat

politie

Proiectul de lege potrivit căruia şoferii sancționați de polițiști ar putea rămâne fără permis dacă nu își vor plăti amenzile este încă la Ministerul Afacerilor Interne. Anunţat la începutul acestui an, acesta ar urma să intre în atenţia Guvernului.

Propunerea inclusă într-un proiect de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice presupune că:„suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule intervine de drept în situația în care conducătorul de autovehicul sau tramvai sau, după caz, proprietarul vehiculului ori deținătorul mandatat nu face dovada achitării amenzii contravenționale aplicate ca urmare a nerespectării prevederilor prezentei ordonanțe de urgenţă, în termen de 90 de zile de la data comunicării procesului verbal”.

În prezent, proiectul de lege se afla la Ministerul Afacerilor Interne, urmând ca, în perioada următoare, sa fie înaintat Guvernului României. Noile reglementări vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Unul dintre aspectele ce ar necesita clarificări ar fi însă situaţiile în care aceste măsuri pot fi prea drastice, în comparaţie cu prejudiciul adus statului prin neplata unei amenzi, de exemplu, de 50 de lei. Pentru o asemenea sumă rămasă neplătită trei luni, cetăţeanul ar putea risca să i se interzică dreptul de a conduce.

Le-ar rămâne opţiunea să conteste în instanţă procesele verbale de amendă şi astfel să amâne plata acestora, ajungându-se astfel la situaţia anterioară acestei prevederi.

De asemenea, procedura prin care se produce suspendarea permisului de conducere ar fi neclară: fie şoferul este obligat să îşi predea singur actul la poliţie, fie îl păstrează în continuare, iar în baza de date apare cu permisul suspendat.

Unii avocaţi susţin că o soluţie mai eficientă ar fi munca în folosul comunităţii, pentru neplata amenzilor de circulaţie.

sursa: ziare.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax