Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Propuneri legislative: Parlamentarii vor ca plagiatul să fie sancţionat cu închisoarea sau amendă penală

Publicat

lucrare licenta teza doctorat Un grup de senatori și deputați propune sancţionarea mai drastică a cazurilor de plagiat, prin pedepse cu închisoarea sau amendă penală, plus retragerea diplomei sau titlului obţinut în acest mod.

Parlamentarii propun completarea art.348 al Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, motivând că actualul cod penal tolerează fraudarea prin plagiat, respectiv prin recurgerea la înşelăciune, facilitează plagiatorilor obţinerea nemeritată de diplome şi titluri, pe baza unor lucrări neoriginale de diplomă, licență și doctorat”. De asemenea, pe baza unui furt intelectual, plagiatorii ajung să ocupe funcţii şi să beneficieze de diverse avantaje materiale, susţin iniţiatorii în expunerea de motive.

Potrivit Legii nr.8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, plagiatul poate fi pedepsit doar pentru furt intelectual şi doar în cazul în care autorul lucrării reclamă aşa ceva.

„Legea trebuie să pedepsească plagiatul indiferent dacă autorul originalului se consideră sau nu prejudiciat sau dacă reclamă sau nu furtul intelectual, pentru că plagiatorul obţine un beneficiu prin fraudă, în dauna societăţii în ansamblul ei şi al tuturor celor care au obţinut diplome omologe pe cale cinstită”, susţin senatorii în expunerea de motive a proiectului.

Iniţiativa este pusă în dezbatere publică, având termen de consultare până la data de 31 ianuarie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax