Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Protecția Consumatorilor anunță noi controale. Sfaturi la cumpărarea produselor alimentare în perioadele de caniculă

ce este heat dome

Publicat

Protecția Consumatorilor anunță noi controale. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va demara în perioada următoare acțiuni de control pentru supravegherea pieței produselor alimentare și a unităților de alimentație publică.

Sunt vizate unități fast-food, restaurante auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii sau berării, a anunțat directorul instituției, Paul Anghel.

Protecția Consumatorilor anunță noi controale

Potrivit acestuia, se vor verifica, în principal, calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) și a băuturilor comercializate (existența documentelor de proveniență, verificarea directă a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv, a mâncărurilor preparate existente la comercializare, încadrarea în data durabilității minimale, respectiv data limita de consum , atât pentru alimentele comercializate ca atare, cât și pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate).

De asemenea, comisarii ANPC vor verifica condițiile de expunere, prezentare și comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul și depozitarea produselor alimentare (respectarea condițiilor de temperatură impuse de actele normative în vigoare sau de producători, expunerea la comercializare).

Sfaturi la cumpărarea produselor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate (caniculă)

Paul Angel a transmis consumatorilor câteva sfaturi pentru cumpărarea produselor alimentare în perioadele de caniculă.

  • „Nu cumpărați produse alimentare din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport , depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bonul cu care să justificați tranzacția comercială și, astfel, riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea;
  • Verificați cu atenție data durabilității minimale/data limită de consum a produselor;
  • Verificați în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de deteriorare a calităţii (produse deshidratate, oxidate, etc), de alterare a produselor alimentare și refuzați produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat și consistența moale-înghețată, ambalaje deformate etc.);
  • Atunci când cumpărați produse alimentare, acordați atenție deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranță pentru sănătatea dumneavoastră. Evitați să achiziționați astfel de produse.
  • Verificați dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menționată de producător pe eticheta ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat);

Nu recongelați un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat

  • Nu recongelați un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acțiune (prin menționare pe etichetă).
  • Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apa de izvor, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziționarea cărora recomandăm să acordați atenție deosebită asupra modului de depozitare și expunere având în vedere că expunerea acestora sub acțiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menționate;
  • Atragem atenția asupra faptului că legumele și fructele, miez de nucă comercializate în vrac în cadrul piețelor, în spații deschise unde temperatura mediului ambiant este foarte ridicată, afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de oxidare, de alterare, ofilirea verdețurilor etc).
  • Atunci când cumpărați produse alimentare, în special produse alimentare perisabile microbiologic (ex. carne, ouă, produse lactate, produse congelate etc.) acestea trebuie transportate cât mai repede de la magazin la domiciliu, de preferat într-un ambalaj izoterm, pentru a scurta cât mai mult timpul de întrerupere a lanțului frigorific, pentru a fi păstrate în frigider la temperaturile recomandate de producător.
  • În cazul în care cumpărați produse alimentare urmăriti dacă producatorul recomandă o perioadă în care acestea să fie consumate după deschiderea ambalajului și încercați să respectați această perioadă, având în vedere că producătorul asigură menținerea caracteristicilor organoleptice ale produsului în această perioadă”,a transmis acesta, pe pagina de Facebook.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate