Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Protest cu peste 400 de oameni în Gârda de Sus, împotriva exploatării masive a lemnului din pădurile Apusenilor

Publicat

Peste 400 de oameni au ieșit în centrul comunei Gârda de Sus, vineri, începând cu ora 10.00, pentru a protesta împotriva exploatării masive a lemnului din pădurile Apusenilor. Aceștia au redactat o scrisoare deschisă pe care o vor adresa autorităților statului, pentru a-și revendica dreptul de a exploata și prelucra lemnul, aceasta fiind ocupația lor tradițională.

Localnicii din Gârda de Sus sunt revoltați împotriva exploatărilor masive de lemn din pădurile munților Apuseni, de către marii agenți economici, dintre care principalii sunt Holzindustrie.

„Oamenii vor să aibă și ei dreptul de a prelucra lemn, pentru că asta este ocupația lor de bază. Sunt nemulțumiți de faptul că o cantitate enormă de lemn este exploatată de firme străine mari, care transportă aproximativ 75-80 de tone de lemn, la o singură cursă și distrug și drumurile”, a declarat primarul comunei Gârda de Sus, Marin Vârciu.

La manifestație sunt prezenți oameni din sate de pe toată Valea Arieșului și din Cîmpeni. Aceştia au cerut autorizație de protest de la primărie, valabilă până la ora 16.00

Un echipaj format din 10 jandarmi este prezent la fața locului pentru a asigura ordinea publică și pentru a preveni eventualele incidente.

Vă prezentăm scrisoarea redactată de protestatari:

Dumnezeu ne-a dat, Guvernul ne-a luat!

Protestatarii, moții din comunele Albac, Arieșeni, Gârda de Sus, Horea, Scărișoara și Vadu Moților s-au adunat spontan vineri, în data de 17 ianuarie 2014, pentru a protesta împotriva firmelor străine (Holzindustrie) care exploatează și transportă zi și noapte imense cantitți de masă lemnoasă din munții Apuseni.

Contractul de exploatare fiind încheiat cu Holzindustrie de către Guvernul PSD, condus de Adrian Năstase pe perioada 2003-2013 și prelungit de actuala guvernare.

În urma acestui contract, noi, moții, am rămas cu munții goi, fără posibilitatea asigurată traiului, aceasta fiind pâinea de toate zilele a moților, deși actualii politicieni ne lansează câte un slogan frumos precum „Dezvoltarea durabilă a munților Apuseni” cu ce…?

Ne întrebăm ce vor face actualii guvernanți cu noi? Ne vor exporta cu toții la austrieci?

În campania electorală ne promitea actualul deputat Dîrzu Ioan locuri de muncă (fabrici de lapte, abatoare, drumuri modernizate), unde sunt aceste locuri de muncă? întrucât și pe cele existente la pădure le-a luat, drumurile fiind distruse tot de firmele austriece, care transportă materialul lemnos zi și noapte.

Noi, moții, atragem atenția Guvernului de a opri acest măcel al pădurilor, așa câte au mai rămas, pentru a beneficia de acestea numai noi care locuim în munții Apuseni, pentru care și-au dat viața eroii noștri Horea și Avram Iancu.

Considerăm că este necesar la câte voturi au dat moții USL-ului să se adopte o nouă strategie de dezvoltare a zonei munților Apuseni, pe termen lung, concretă, nu numai promisiuni electorale la patru ani.

Transmitem acest protest președintelui Traian Băsescu, primului ministru Victor Ponta, doamnei ministru Lucia Varga.

Reprezentanții protestatarilor.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

10 Comentarii

10 Comentarii

  1. Avram Iancu

    sâmbătă, 18.01.2014 at 09:24

    Strigatul in pustiu al motilor nu va fi auzit la Bucuresti. Intre Tara Motilor si Bucuresti sta ca un zid de netrecut SPAGA. Ar fi o tema serioasa pentru DNA. Sa vedem!

    • felician

      sâmbătă, 18.01.2014 at 11:18

      cred ca bine zisesi

  2. wallachusd

    sâmbătă, 18.01.2014 at 17:45

    eu l-am auzit; si cred ca acum nu se mai poate comunica cu acesti indivizi din parlament, mass media, partidele politice. sunt perversi si un discurs dublu….

  3. ionel

    sâmbătă, 18.01.2014 at 18:30

    asa va trebuie daca ati votat ciuma usl-ista !!!!

    • IoVotantul

      luni, 20.01.2014 at 10:28

      Da cu ciuma portocalie cum era? Sau ai memorie asa scurta?

  4. Rodica

    sâmbătă, 18.01.2014 at 20:26

    Oare cand vor plati cei care distrug Romania, prin orice mijloce , distrugand acest loc de vis pentru care multi au varsat. Sange!

  5. ion

    sâmbătă, 18.01.2014 at 23:16

    oricum nu cred ca firmele mari o sa mai aiba activitati in TARA MOTILOR!!!!!!!DACA NU SE POATE DE BUNA VOIE INCERCAM PE ALTA CALE.ATENTIE NU II GLUMA.!!!!

  6. spartacvs

    sâmbătă, 18.01.2014 at 23:36

    padurile reprezinta bunul tuturor.este firesc sa se reampadureasca ceea ce se taie,o astfel de lege ar trebui urgent data,si cu clauze,sa nu faca lucru de mantuiala.altfel,totul este fum.nu ramane decat sa iesim cu arma in mana sa aparam ce ne fura astia din ce a mai ramas.

  7. pheideas

    duminică, 19.01.2014 at 01:26

    Puneti mana si faceti ceva, nu va mai plangeti pe la mitinguri ! Organizati pichete sau patrule verzi, sa nu mai treaca o masina cu lemne. Mergeti peste sefii de ocol, padurari si alti paduchi, si luati-i la ciomagit. Organizati-va ! Altfel, in cativa ani, nu mai calca picior de turist acolo ! Uitati-va ce a ajuns raul Capra in Fagarasi. E jale ! Se inchid pensiuni … au ajuns ca vai de ei.

  8. vasi

    duminică, 19.01.2014 at 18:28

    cine credeti ca taie padurile????tot din localitate ,care au firme si duc cheresteaua in judetele de campie.nu ar fi exclus ca printre cei care proteasteaza sa fie si cei care taie!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax