Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Protest fără precedent în justiția din Alba. Magistrați de la mai multe instanțe au suspendat activitatea

Publicat

justitie

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia și-au sistat activitatea de joi, 23 ianuarie, ca formă de protest față de propunerea eliminării pensiilor de serviciu.

Situația este fără precedent în județul Alba, unde de joi, aproape toate înstanțele și-au suspendat activitatea.

Mai exact, judecătorii de la Tribunalul Alba, Judecătoria Alba Iulia și Judecătoria Blaj și-au suspendat activitatea și nu procesează decât dosarele urgente.

UPDATE 17:50: În urma Adunării Generale a judecătorilor, magistrații din cadrul Judecătoriei Aiud au hotărât suspendarea activității de judecată începând cu data de 27 ianuarie 2020, cu excepția cazurilor având ca obiect:

  • cauze penale ce intră în competența de judecată a judecătorului de drepturi și libertăți
  • măsuri preventive în toate fazele penale
  • amânări și întreruperi executare pedeapsă
  • cauze civile având ca obiect „ordin de protecție”

UPDATE 12.20: Într-un comunicat de presă, reprezentanții procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au comunicat că se solidarizează cu judecătorii și procurorii care deja protestează și că își vor restrânge activitatea.

Comunicat Tribunal

De asemenea, grefierii și personalul auxiliar de la Curtea de Apel Alba Iulia și Judecătoria Blaj își opresc activitatea între orele 10.00 – 12.00.

Luni, judecătorii de la Curtea de Apel alba Iulia își vor sista și ei activitatea.

Prezentăm comunicatul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

”Având în vedere convocarea din data de 22.01.2020 a Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, dispusă în temeiul art. 97 rap. la art. 50 alin. 4 din Legea nr. 304/2004 privind Organizarea Judiciară, cu privire la luarea unei poziţii ferme privitor la iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenţei şi afectării statutului constituţional al procurorilor, În temeiul art. 123 alin. 4 şi 5 din Regulamentul de ordine interioară al Parchetelor, aprobat prin O.M.J. nr. 2632/C/2014, în urma consultării procurorilor prezenţi în cadrul Adunării Generale din data de 23.01.2020, aceştia au decis în unanimitate următoarele:

1. Susţinerea punctului de vedere privitor la faptul că pensia de serviciu a magistraţilor judecători şi procurori este constituţională şi în egală măsură necesară, este izvorâtă din statutul profesional al acestora, având la bază interdicţiile şi incompatibilităţile pe care aceştia le au şi reprezintă o compensaţie a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia magistraţii trebuie să i se supună.

2. Suspendarea activităţii cu publicul începând cu data de 23.01.2020, cu excepţia cauzelor în care se apreciază că există caracter urgent, pe perioadă nedeterminată, până la retragerea sau respingerii propunerii legislative de eliminare a pensiilor de serviciu ale magistraţilor” au transmis reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia într-un comunicat de presă.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Aurel

    joi, 23.01.2020 at 13:02

    Va este afectata independenta pe care nu o aveti, sau ce?
    Nu va este rusine? Nu faceti nimic „special” pentru salariile si pensiile nesimtite pe care le aveti! Rusineeeeee!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax