Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Protest în stradă la Roşia Montană, împotriva desfăşurării „FânFest”


Publicat

Reprezentanţii Sindicatului „Viitorul Mineritului” din Roşia Montană, cărora li s-au alăturat mai mulţi localnici au protestat, vineri, pe străzile din comună, împotriva organizatorilor evenimentului „FânFest”. La acţiune au participat aproximativ 500 de persoane.

„FânFest” a început vineri la Roşia Montană şi este programat să se desfăşoare timp de trei zile, în localitate şi cuprinde mai multe concerte de muzică, dar şi alte manifestări culturale. Protestatarii susţin că festivalul nu reprezintă comunitatea şi că are drept scop interzicerea mineritului în zonă şi implicit pierderea locurilor de muncă.

„Am ieşit în stradă pentru a ne apăra locurile de muncă. Nu avem nimic cu cei care vin aici să se distreze şi să ne cunoască cultura şi tradiţiile.
Însă, FânFest este îndreptat împotriva mineritului şi a celor din Roşia Montană, împotriva dreptului comunităţii de aici la un trai mai bun alături de familie. Nu vrem FânFest, vrem Ziua Minerului, o sărbătoare a tuturor roşienilor, unde îi invităm şi pe ei să vadă cum ştiu să petreacă minerii, o tradiţie care vrem să dăinuie peste ani. Ne-am săturat ca alţii să vină la noi să ne spună ce să facem. Vrem să ne hotărâm singuri viitorul, iar majoritatea ne dorim minerit”, a declarat preşedintele Sindicatului „Viitorul Mineritului” Roşia Montană, Cristian Albu.

Iniţiatorii protestului le-au recomandat participanţilor la „FânFest” să se abţină de la comentarii împotriva proiectului minier şi să se bucure de ospitalitatea roşienilor, limitându-se la distracţie şi la vizitarea obiectivelor turistice sau la alte activităţi neutre din acest punct de vedere.

În timpul manifestării, sindicaliştii şi familiile din Roşia Montană au cântat Imnul Minerilor şi Marşul lui Iancu, pe traseul dintre Primărie şi piaţa din localitate, subliniind mesajul de sprijin al activităţii miniere în zonă. Aceştia susţin că vor continua protestele pe tot parcursul desfăşurării evenimentului „FânFest” la Roşia Montană.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

10 Comentarii

10 Comments

 1. o noua mineriada?

  vineri, 12.08.2011 at 16:56

  a reinceput lupta de clasa. Foarte Foarte periculos. Prefectul ar trebui sa intervina si sa anuleze autorizatia contramanifestatiilor

  • vali

   duminică, 14.08.2011 at 22:43

   Mai bine sa anuleze autorizatia celor care sunt cu fan fest. Festivalul respectiv nu ajuta cu nimic zona, mai mult ii strica imaginea si o distruge prin gunoaiele lasate

 2. Claudiu

  vineri, 12.08.2011 at 17:33

  Chestia asta se va întoarce ca un bumerang împotriva companiei care va fi percepută ca instigatoare a protestului. Succesele companiei în construirea unei imagini pozitive in opinia publică romaneasca si străine vor fi compromise de un gest necugetat. Mesajul perceput va fi ca compania si sustinatorii proiectului nu accepta dreptul altor conationali de a avea alta opinie, de a nu susţine proiectul si se comporta nedemocratic folosind forţa împotriva opozanţilor. Nu este normal şi democratic să reduci la tăcere pe cei care au altă opinie şi să aştepţi susţinere 100 %, ode de mulţumire etc., consens deplin etc, uniţi în cuget şi simţiri etc. Perioada aia a trecut acum încercam democraţia ce naiba…

  • claudiu

   duminică, 14.08.2011 at 17:53

   da claudiu, dar care om ar fi de acord ca tu sa vii sa ii tipi in fata ca esti impotriva exploatarii, esti impotriva derularii unui proiect care le va aduce salarii si locuri de munca? nici eu nu as fi de acord. mai ales ca majoritatea participantilor vin acolo si sunt dezinformati si agresivi in exprimare, daca nu si bauti. nu cred ca exista posibilitatea realizarii unui dialog in conditii optiome.

 3. daniel

  duminică, 14.08.2011 at 08:50

  Protestul n-ar fi avut loc daca nu se organiza Fan Fest. Dupa 6 editii ale acestui festival salvator, rosienii au simtit nevoie sa-si spuna opinia. Era si normal. Fan Fest-ul este un festival pentru salvarea unor oameni care nu au nevoie sa fie salvati. Voua cum va suna?

 4. andrei

  duminică, 14.08.2011 at 09:59

  Daca trebuia sa se faca un protest, acum trebuia facut, felicitari pentru initiativa. Din nefericire ecologistii aia care se mint singuri si spun ca ei vor sa salveze zona, probabil nu au inteles nici macar 2 cuvinte din ce au spus locuitorii

 5. dumitru

  duminică, 14.08.2011 at 19:34

  salut initiativa rosienilor de a-si exprima opinia fata de acest festival dezolant si injositor pentru aceasta zona plina de incarcatura culturala. era si momentul ca ei sa aia faca auzita opinia si sa ia o atitudine clara in privinta viitorului lor.

 6. Badea

  duminică, 14.08.2011 at 19:52

  Ce e asa periculos? S-a batut cineva? In afara de cei care beau de sting la fan fest nu e niciunu periculos. Oamenii isi apara drepturile in timp ce altii nu apar nimic, doar vin sa se „distreze”.

 7. Cata

  duminică, 14.08.2011 at 22:16

  Nu este o instigare, este o idee foarte buna. Sa nu crezi ca daca Fan Fest ar fi fost un festival normal, cu participanti decenti si cu bun simt, s-ar mai fi ajuns aici.

 8. florin

  luni, 15.08.2011 at 09:29

  @cata perfect deacord, m-am enervat eu cand participantii le-au propus locuitorilor sa croseteze nuiele si sa culeaga ciuperci, ei sigur maia veau putin si ii dadeau afara cu forta. Cand te impotrivesti dezvoltarii economice a unei zone si mai ei si localnicii la misto sa nu te astepti sa mai fi primit cu bratele deschise, oricat de blanzi sunt locuitorii din zona

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

STUDIU: O simplă răceală poate pregăti sistemul imunitar pentru a ataca COVID-19

Publicat

Infecţiile anterioare cu virusurile care provoacă răceli pot antrena sistemul imunitar pentru a recunoaşte şi ataca virusul SARS-CoV-2, conform unui nou studiu publicat în revista Science, potrivit Agerpres.

Acest studiu a ajuns la concluzia că celulele imunitare T (limfocitele T), care recunosc coronavirusurile care produc răcelile obişnuite, recunosc şi părţi din virusul SARS-CoV-2 – inclusiv părţi ale deja „celebrei” proteine în formă de coroană prin care noul coronavirus se ataşează şi pătrunde în celulele umane.

Această memorie a sistemului imunitar poate explica de ce unii oameni se confruntă cu forme uşoare ale infecţiei cu COVID-19 prin comparaţie cu alţii. Autorii studiului au subliniat însă că ipoteza lor este „speculativă” şi este nevoie de mai multe studii pentru a o confirma. Şi aceasta pentru că încă nu se ştie cu exactitate cât de important este rolul jucat de limfocitele T în lupta organismului cu noul coronavirus – limfocite T, celule cu un rol central în imunitatea mediată celular, sunt doar o parte a arsenalului imunitar complex cu care este dotat organismul uman.

„Am demonstrat acum că, în cazul anumitor oameni, memoria preexistentă a limfocitelor T faţă de coronavirusurile care produc banala răceală poate recunoaşte părţi din SARS-CoV-2 sau chiar structura sa moleculară exactă”, susţine într-un comunicat unul dintre coordonatorii acestui studiu, Daniela Weiskopf, profesor asistent la Institutul pentru Imunologie La Jolla din La Jolla, California.

Este posibil ca această „reactivitate imună să asigure diferite niveluri de protecţie” în faţa COVID-19, susţine şi celălalt coordonator al studiului, Alessandro Sette, profesor la acelaşi institut. „Dacă ai un răspuns imunitar din partea limfocitelor T, poţi beneficia de o reacţie mult mai rapidă şi mai puternică a organismului în faţa acestei boli”, a adăugat el.

Studii anterioare au arătat că până la 50% dintre oamenii care nu au fost niciodată expuşi la COVID-19 au celule T care recunosc virusul SARS-CoV-2. Această abilitate a fost observată la oameni din diferite părţi ale lumii, în Olanda, Germania, Marea Britanie sau Singapore. Oamenii de ştiinţă au avansat ipoteza că această imunitate preexistentă poate fi rezultatul infecţiilor anterioare cu alte virusuri din familia coronavirusurilor, în special cu cele care produc răcelile comune.

În noul studiu, cercetătorii au analizat mostre de sânge recoltate de la oameni în perioada 2015 – 2018, cu mult înainte de apariţia primelor cazuri de COVID-19 la Wuhan, în China.

Aceste mostre de sânge conţin limfocite T care au reacţionat la peste 100 de zone specifice ale SARS-CoV-2. Cercetătorii au arătat că aceste limfocite T reacţionează similar şi la întâlniri cu patru coronavirusuri diferite care produc răceli comune.

„Acest studiu oferă dovezi moleculare directe foarte puternice conform cărora memoria limfocitelor T poate detecta secvenţe foarte similare între coronavirusurile care produc răceala comună şi SARS-CoV-2”, a mai susţinut Alessandro Sette.

Pe lângă proteina care produce coroana noului coronavirus, limfocitele T au recunoscut şi alte proteine virale ce aparţin noului coronavirus.

În prezent, majoritatea vaccinurilor candidate împotriva COVID-19 au drept ţintă această proteină care produce coroana, însă noul studiu deschide posibilitatea includerii şi a altor proteine în vaccin, proteine care pot atrage reactivitatea încrucişată a celulelor T şi pot implicit să crească eficienţa vaccinurilor, conform cercetătorilor care au reamintit că este nevoie de studii suplimentare pentru a demonstra cu precizie acest lucru.

Autorii au mai notat că descoperirea lor privind reactivitatea încrucişată cu limfocitele T este diferită de ceea ce s-a observat la nivelul anticorpilor – o altă armă a sistemului imunitar care blochează infectarea celulelor de către un agent patogen. Anticorpii formaţi împotriva virusurilor care produc răceala banală sunt specializaţi doar pe aceste virusuri şi nu prezintă o reactivitate încrucişată cu SARS-CoV-2, conform unor studii anterioare, au mai susţinut ei.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

AFM: Aproape 14.000 de proiecte au fost aprobate în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice. Marți, consultare publică online

Publicat

Aproximativ 14.000 de proiecte au fost aprobate în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, iar rezultatele pentru toate contestaţiile depuse în aplicaţia informatică vor fi publicate în cel mai scurt timp, anunţă Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă.

De asemenea, oficialii instituţiei menţionează că miercuri, 12 august, va avea loc prima consultare publică în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, în mediul online.

„În cadrul programului avem aproximativ 14.000 de proiecte aprobate. Îi invităm pe toți beneficiarii să depună ATR-urile la instalatorii validați care le vor genera contractele de finanțare nerambursabilă, de la semnarea cărora au un termen de 8 luni pentru realizarea investițiilor. Rezultatele pentru toate contestațiile depuse în aplicația informatică aferentă Programului Casa Verde Fotovoltaice vor fi publicate pe site-ul instituției noastre – www.afm.ro, în cel mai scurt timp.

Având în vedere volumul foarte mare de documente și raportat la situația actuală a stării de alertă decretată la nivel național, care presupune anumite restricții, precum și la capacitatea instituțională limitată, am depus eforturi consistente, însă soluționarea acestora a presupus mai mult timp”, a transmis președintele AFM, Andreea Kohalmi – Szabo.

Cetățenii sunt invitați ca până luni, 10 august 2020, să transmită sugestii cu privire la Programul Național Casa Verde Fotovoltaice la adresa de e-mail: propunerifotovoltaice@afm.ro.

„Îmi doresc ca pe lângă constatările noastre cu privire la desfășurarea programului, să primim și punctele de vedere ale factorilor interesați, astfel încât în sesiunea din toamnă lucrurile să aibă un parcurs simplificat, atât în ceea ce privește procesul de înscriere, cât și de evaluare a proiectelor.

De asemenea, propunerile primite vor fi dezbătute în cadrul unui eveniment online pe platforma Webex organizat miercuri, 12 august 2020, ora 11:00.

Cei care doresc să participe la evenimentul online se vor înregistra printr-un e-mail la adresa presa@afm.ro, urmând ca link-ul de conectare în platformă să le fie transmis ulterior pe adresa de e-mail”, a mai declarat preşedintele AFM.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Aparat de radiologie modern, cu prindere în tavan, instalat în premieră la Spitalul Municipal din Aiud

Publicat

Continuă modernizarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală (LRIM) din cadrul Spitalului Municipal Aiud. Potrivit reprezentanților instituției, a fost finalizată pregătirea spațiului și instalarea aparatului de radiologie Didital DRGEM Co (Corea de Sus), model GXR-82 SD cu prindere în tavan. 

Aparatul digital cu prindere în tavan, o premieră în cadrul LRIM, oferă multiple avantaje operatorilor și permite un diagnostic mai rapid și mai precis.

„Telediagnosticul devine astfel o opțiune nu doar în ceeea ce privește diagnosticul prin Tomografia Computerizată dar și prin Radiodiagnosticul digital.

Sistemul integrat PACS permite transmiterea rapidă a informațiilor către secțiile și specialiștii care au solicitat examinarea din cadrul spitalului sau în afara la instituțiile cu care se colaborează. Documentația pentru obținerea autorizației a fost trimisă la CNCAN conform procedurii urmând ca în scurt timp aparatul să fie efectiv dat în folosință.

Chiar și în această perioadă dificilă încercăm să continuăm dezvoltarea serviciilor medicale pentru a fi la înălțimea chemării pe care o trăim zi de zi”, au transmis reprezentanții instituției medicale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât costă lunar curățenia și întreținerea pasajului subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii din Alba Iulia

Publicat

Administrația locală din Alba Iulia plătește 10.000 de lei lunar, fără TVA, pentru curățenia și întreținerea pasajului care face legătura între Parcului Unirii și Bulevardul Transilvaniei din municipiu, pasaj deschis în urmă cu aproximativ trei săptămâni. 

Primăria Alba Iulia a cumpărat la sfârșitul lunii iulie, prin achiziție directă, servicii de curățenie și întreținere pentru grupul sanitar aflat în pasajul subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii, servicii de curățenie a pasajului și a lifturilor. Ofertantul este Total Cleaning SRL din Alba Iulia, iar valoarea contractului este de 50.000 de lei, pentru o perioadă de cinci luni.

Vezi și VIDEO: Momentul în care trei minori vandalizează pasajul subteran din Alba Iulia, dat în folosință cu câteva ore înainte

Potrivit descrierii, curățenia grupurilor sanitare va fi asigurată de către trei angajați. Programul va fi zilnic, între intervalul orar 08:00 – 24:00.

Punctul de lucru va fi dotat cu aspirator, cărucior curățenie cu mopuri, detergenți profesionali, dezinfectanți aprobați de Ministerul Sănătății, hârtie igienică, prosoape de mâini, săpun lichid, dispensere pentru consumabile, saci menajeri și odorizant de toaletă.

Vezi și FOTO-VIDEO: Infiltrații după ploaie în pasajul subteran din Alba Iulia, recent inaugurat

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate