Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Protest în stradă la Roşia Montană, împotriva desfăşurării „FânFest”

Publicat

Reprezentanţii Sindicatului „Viitorul Mineritului” din Roşia Montană, cărora li s-au alăturat mai mulţi localnici au protestat, vineri, pe străzile din comună, împotriva organizatorilor evenimentului „FânFest”. La acţiune au participat aproximativ 500 de persoane.

„FânFest” a început vineri la Roşia Montană şi este programat să se desfăşoare timp de trei zile, în localitate şi cuprinde mai multe concerte de muzică, dar şi alte manifestări culturale. Protestatarii susţin că festivalul nu reprezintă comunitatea şi că are drept scop interzicerea mineritului în zonă şi implicit pierderea locurilor de muncă.

„Am ieşit în stradă pentru a ne apăra locurile de muncă. Nu avem nimic cu cei care vin aici să se distreze şi să ne cunoască cultura şi tradiţiile.
Însă, FânFest este îndreptat împotriva mineritului şi a celor din Roşia Montană, împotriva dreptului comunităţii de aici la un trai mai bun alături de familie. Nu vrem FânFest, vrem Ziua Minerului, o sărbătoare a tuturor roşienilor, unde îi invităm şi pe ei să vadă cum ştiu să petreacă minerii, o tradiţie care vrem să dăinuie peste ani. Ne-am săturat ca alţii să vină la noi să ne spună ce să facem. Vrem să ne hotărâm singuri viitorul, iar majoritatea ne dorim minerit”, a declarat preşedintele Sindicatului „Viitorul Mineritului” Roşia Montană, Cristian Albu.

Iniţiatorii protestului le-au recomandat participanţilor la „FânFest” să se abţină de la comentarii împotriva proiectului minier şi să se bucure de ospitalitatea roşienilor, limitându-se la distracţie şi la vizitarea obiectivelor turistice sau la alte activităţi neutre din acest punct de vedere.

În timpul manifestării, sindicaliştii şi familiile din Roşia Montană au cântat Imnul Minerilor şi Marşul lui Iancu, pe traseul dintre Primărie şi piaţa din localitate, subliniind mesajul de sprijin al activităţii miniere în zonă. Aceştia susţin că vor continua protestele pe tot parcursul desfăşurării evenimentului „FânFest” la Roşia Montană.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

10 Comentarii

10 Comentarii

  1. o noua mineriada?

    vineri, 12.08.2011 at 16:56

    a reinceput lupta de clasa. Foarte Foarte periculos. Prefectul ar trebui sa intervina si sa anuleze autorizatia contramanifestatiilor

    • vali

      duminică, 14.08.2011 at 22:43

      Mai bine sa anuleze autorizatia celor care sunt cu fan fest. Festivalul respectiv nu ajuta cu nimic zona, mai mult ii strica imaginea si o distruge prin gunoaiele lasate

  2. Claudiu

    vineri, 12.08.2011 at 17:33

    Chestia asta se va întoarce ca un bumerang împotriva companiei care va fi percepută ca instigatoare a protestului. Succesele companiei în construirea unei imagini pozitive in opinia publică romaneasca si străine vor fi compromise de un gest necugetat. Mesajul perceput va fi ca compania si sustinatorii proiectului nu accepta dreptul altor conationali de a avea alta opinie, de a nu susţine proiectul si se comporta nedemocratic folosind forţa împotriva opozanţilor. Nu este normal şi democratic să reduci la tăcere pe cei care au altă opinie şi să aştepţi susţinere 100 %, ode de mulţumire etc., consens deplin etc, uniţi în cuget şi simţiri etc. Perioada aia a trecut acum încercam democraţia ce naiba…

    • claudiu

      duminică, 14.08.2011 at 17:53

      da claudiu, dar care om ar fi de acord ca tu sa vii sa ii tipi in fata ca esti impotriva exploatarii, esti impotriva derularii unui proiect care le va aduce salarii si locuri de munca? nici eu nu as fi de acord. mai ales ca majoritatea participantilor vin acolo si sunt dezinformati si agresivi in exprimare, daca nu si bauti. nu cred ca exista posibilitatea realizarii unui dialog in conditii optiome.

  3. daniel

    duminică, 14.08.2011 at 08:50

    Protestul n-ar fi avut loc daca nu se organiza Fan Fest. Dupa 6 editii ale acestui festival salvator, rosienii au simtit nevoie sa-si spuna opinia. Era si normal. Fan Fest-ul este un festival pentru salvarea unor oameni care nu au nevoie sa fie salvati. Voua cum va suna?

  4. andrei

    duminică, 14.08.2011 at 09:59

    Daca trebuia sa se faca un protest, acum trebuia facut, felicitari pentru initiativa. Din nefericire ecologistii aia care se mint singuri si spun ca ei vor sa salveze zona, probabil nu au inteles nici macar 2 cuvinte din ce au spus locuitorii

  5. dumitru

    duminică, 14.08.2011 at 19:34

    salut initiativa rosienilor de a-si exprima opinia fata de acest festival dezolant si injositor pentru aceasta zona plina de incarcatura culturala. era si momentul ca ei sa aia faca auzita opinia si sa ia o atitudine clara in privinta viitorului lor.

  6. Badea

    duminică, 14.08.2011 at 19:52

    Ce e asa periculos? S-a batut cineva? In afara de cei care beau de sting la fan fest nu e niciunu periculos. Oamenii isi apara drepturile in timp ce altii nu apar nimic, doar vin sa se „distreze”.

  7. Cata

    duminică, 14.08.2011 at 22:16

    Nu este o instigare, este o idee foarte buna. Sa nu crezi ca daca Fan Fest ar fi fost un festival normal, cu participanti decenti si cu bun simt, s-ar mai fi ajuns aici.

  8. florin

    luni, 15.08.2011 at 09:29

    @cata perfect deacord, m-am enervat eu cand participantii le-au propus locuitorilor sa croseteze nuiele si sa culeaga ciuperci, ei sigur maia veau putin si ii dadeau afara cu forta. Cand te impotrivesti dezvoltarii economice a unei zone si mai ei si localnicii la misto sa nu te astepti sa mai fi primit cu bratele deschise, oricat de blanzi sunt locuitorii din zona

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax