Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Protest inedit al sindicaliștilor din sănătate: Parlamentarii presați cu mii de mesaje pentru drepturile neacordate

Publicat

Membri sindicatelor din Sănătate pot trimite parlamentarilor mesaje prin care să semnaleze nedreptățile salariale din sistem. Federația ”Solidaritatea Sindicală” a lansat o inițiativă de protest prin care fiecare angajat din sistemul public de sănătate poate trimite parlamentarilor mesaje cu problemele din sistem.

Fiecare lucrător din sănătate este afectat în prezent de cel puţin una din multiplele nedreptăţi care marchează acordarea drepturilor salariale în sistemul public de sănătate, potrivit unui comunicat remis sâmbătă de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR).

Prin urmare, organizaţia sindicală a lansat o iniţiativă de protest prin care le facilitează membrilor FSSR expedierea către parlamentari a unor mesaje care să sublinieze nedreptăţile salariale la care e supus fiecare angajat din sistemul de sănătate, se menţionează în comunicat.

„Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ lansează o formă inedită de acţiune numită Protestul pentru drepturile neacordate, dedicată cuantificării nedreptăţii suferite de profesioniştii din sănătate şi recuperării pierderilor/acordării drepturilor cuvenite.

Acţiunea are în vedere faptul că în situaţia actuală fiecare lucrător din sănătate este afectat de cel puţin una dintre multiplele nedreptăţi ce marchează acordarea drepturilor salariale în sistemul public de sănătate”, se precizează în comunicat.

Prin această acţiune, organizaţia sindicală propune angajaţilor din sănătate să transmită parlamentarilor care îi reprezintă un mesaj de protest, prin realizarea, prin intermediul site-ului FSSR, a unui fluturaş care să arate clar care sunt drepturile salariale care nu i-au fost acordate fiecărui salariat, defalcate pe o lună şi calculate pe întreaga perioadă a pandemiei.

„Calculul salariului actual şi cel la care ar trebui să aibă dreptul este făcut prin intermediul Calculatorului de salarii (instrument disponibil pe site-ul organizaţiei, n.r.), fiecare lucrător completându-şi informaţiile specifice.

Totodată, o petiţie (sub forma altui fluturaş) este transmisă de lucrătorii care aderă la acest protest fiecărui parlamentar din judeţul în care persoanele îşi desfăşoară activitatea profesională. Prin intermediul acesteia profesioniştii din sănătate le solicită parlamentarilor acordarea tuturor drepturilor fireşti”, se menţionează în comunicatul Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România.

Organizaţia sindicală consideră că acest tip de acţiune reprezintă un mijloc de protest adecvat contextului actual, profesioniştii din sănătate dovedind astfel că preocuparea pentru tratarea pacienţilor depăşeşte ca importanţă acţiunile în stradă pentru propriile interese.

„Dată însă fiind amploarea drepturilor afectate, consecinţele indiferenţei în formă continuată a decidenţilor politici faţă de profesioniştii din sănătate pot avea grave consecinţe.

Este evident că în acest context acţiunile cu caracter preventiv la adresa pandemiei trebuie dublate de măsuri care să prevină situaţiile în care nemulţumirea va scoate lucrătorii în stradă sau îi va determina să întrerupă activitatea profesională, se precizează în comunicat.

FSSR subliniază că revendicările angajaţilor din sănătate au în vedere doar acordarea drepturilor salariale legale, în condiţiile în care profesioniştii din sănătate sunt de aproximativ 20 de luni în prima linie a luptei împotriva pandemiei, la epuizarea profesională adăugându-se seria de restricţii care le afectează viaţa personală, cum ar fi imposibilitatea luării concediilor de odihnă şi seria detaşărilor.

foto:  arhiva alba24- rol ilustrativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. Ciuma galbena

  duminică, 14.11.2021 at 16:37

  Toata stima si consideratia pt toate cadrele medicale, care in situatia grea de pandemie in randul bolnavilor si paranghelie guvernameñtala, gasesc puterea de a vorbi frumos cu bolnavii, de a-i intari morăl si trata. Nu poti gasi decat ura fata de porcii din politica care azi se scuipa, maine se pupa in dos, doar ca sa nu piarda salariile mari, costumele la 14 ace, pensiile speciale sporurile nesimtite si masinile platite de prosti. Se pare ca tara asta mai are specialisti doar in sanatate, dar prostia politica nu are leac.Poate doar minerii ar mai lecuio, dar au fost desfiintati ďe frica !

 2. Petru

  duminică, 14.11.2021 at 19:31

  Tu ca român dacă ai un leu datorie la stat te execută imediat.Dacă ai călcat involuntar ,,strâmb” ești sancționat pe maxim .
  Statul în schimb nu respectă nimic . Concluzia : nu vă gândiți că o să vă primiți drepturiile prea curând .Stimă cadrelor medicale !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EDUCAȚIE

Limitarea mandatelor rectorilor: Modificări în Legea educației naționale, aprobate de Camera Deputaților

Publicat

universitate 1

Parlamentarii propun modificarea Legii educației în ceea ce privește mandatele rectorilor, pentru „combaterea oricărui cumul de putere, a hegemoniei care ar afecta inerent evoluția și performanța academică”.  

Camera Deputaților a adoptat miercuri, 23 noiembrie, o propunere legislativă pentru modificarea art. 213 din Legea educației naționale nr.1/2011. Proiectul legislativ, inițiat de mai mulți parlamentari de la USR, a ajuns în prezent la Senat, pentru dezbatere.

Propunerea legislativă modifică aliniatul 7 la articolul 213 din Legea educației, în sensul limitării clare a mandatelor rectorilor, astfel: „Durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi înnoit cel mult o dată, în urma unui nou concurs, conform Cartei universitare. O persoană nu poate fi rector al aceleiași instituții de învățământ superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora”.

„În ultimii ani, ingerințele politice, precum și lipsa transparenței au îndepărtat o serie de universități din România de la dezideratele democratice, prin interpretări abuzive ale Legii educației sau a noțiunii de autonomie”, se precizează în expunerea de motive.

Potrivit inițiatorilor, la data de 30 iunie 2014, art. 213, alin (7) a fost modificat de art. 1 punctul 51 din Ordonanța de urgență a Guvernului 49/2014, iar noul text de lege prevede: „Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete”.

Parlamentarii susțin că formularea lasă loc unor serii de interpretări nedorite care pot genera o serie de disfuncționalități în ceea ce privește managementul și democratizarea mediului academic.

Astfel, se propune democratizarea și creșterea calității managementului la nivelul fiecărei universități și facultăți din România.

„Nu se poate vorbi despre evoluție și performanță academică fără să nu existe concomitent o schimbare cu privire la mecanismele pe baza cărora se decid funcțiile de conducere din cadrul mediului universitar. Democrația universitară, reprezentativitatea și cultura dialogului și a dezbaterii sunt premisele care stau la baza progresului academic și a calității”, mai explică parlamentarii, în expunerea de motive.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Miercuri, 30 noiembrie: Micii ambasadori ai Unirii concertează la Sebeș, în onoarea Zilei Naționale a României

Publicat

În întâmpinarea Zilei Naționale a României, sala de spectacole a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș va găzdui miercuri, 30 noiembrie, începând cu ora 16:30, un concert cu micii ambasadori ai Unirii.

La invitația Clubului Copiilor din Sebeș, vor participa mai multe ansambluri de copii din întreaga țară:

 • Codrulețul Găiești,
 • Pădureanca Hunedoara,
 • Hori și Joc din Baia Mare,
 • Bucură-te, București!,
 • Balada Dornelor,
 • Hora Timișului,
 • Cununița din Craiova,
 • Moineșteanca,
 • Fanfara Copiilor din Telciu,
 • Plaiuri Sebeșene,
 • grupuri vocale și soliști din: Suceava, Iași, Moinești, Bihor, Baia Mare, București, Craiova, Alba, alături de invitați speciali din Bulgaria.

Evenimentul este organizat de Palatul Copiilor Alba, Clubul Copiilor Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă CSM Unirea Alba Iulia: Crosul Unirii 2022 de la Alba Iulia

Publicat

Ediția a 53-a a competiției, desfășurată în Șanțurile Cetății din Alba Iulia, a fost organizată, sâmbătă dimineața, de Primăria Alba Iulia în parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal Alba Iulia.

La start s-au prezentat sute de alergători din toată țara și de toate vârstele iar la final toți participanții au primit câte un tricou iar primii trei clasați, la fiecare categorie de vârstă au fost recompensați cu diplome și medalii oferite de reprezentanții Primăriei Municipiului Alba Iulia, primarul Gabriel Pleșa – cel care a dat startul competiției respectiv viceprimarii Emil Popescu și Marius Filimon.

La una dintre categoriile de vârstă, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel a terminat cursa pe locul 3.

Trebuie spus că toți cei care au participat la eveniment sunt câștigători! Felicitări!

Comunicat de presă, CSM Unirea Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

„Jocul Călușerilor din județul Alba”: Proiect de cercetare și conservare, câștigat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba

Publicat

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba a câștigat un nou proiect la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) prin care va cerceta și va conserva jocul călușerilor din județul Alba. Proiectul a fost anunțat câștigător recent, în cadrul apelului de proiecte lansat de AFCN, urmând să se desfășoare pe parcursul anului 2023.

Scopul proiectului este recuperarea, conservarea și transmiterea jocului călușeresc ca parte importantă a folclorului coregrafic din județul Alba prin constituirea unei arhive cu documente scrise și audio – vizuale, dar și prin prezentarea acestuia în cadrul unor spectacole muzical-coregrafice itinerante.

Membrii echipei de proiect vor derula, pe parcursul a patru luni, o cercetare coregrafică în zona Valea Mureșului Mijlociu, Valea Sebeșului, Mocănimea Munților Apuseni și Podgoria Albei, în vederea identificării și culegerii jocurilor călușerești păstrate în memoria colectivă.

Activitatea de culegere și cercetare a proiectului se va organiza în localitățile: Vinerea, Săliștea, Șibot, Pianu, Blandiana, Vințu de Jos, Săsciori, Ceru Băcăinți, Almașu Mare, Zlatna, Stremț, Cricău – vetre folclorice în care s-au practicat aceste jocuri bărbătești. În lunile a cincea, a șasea, a șaptea și a opta ale proiectului, jocurile culese pe parcursul celor patru luni vor fi transcrise melodic și coregrafic, fiind incluse într-o carte care va fi tipărită. Concomitent se va realiza o expoziție fotografică și un film documentar.

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba nu este la prima finanțare obținută de la AFCN. În perioada 2011-2018 a implementat cu succes următoarele proiecte culturale finanțate de AFCN: Nunta în Transilvania – 3 ediții, Din comoara satelor – 2 ediții, Veste-n ţară ni s-o datu’ – Colinde din Transilvania, Haidăul – Joc fecioresc unic în România, Balada populară în zona folclorică Alba și Purtata – jocul fetelor si nevestelor de pe Târnave.

„Proiectul „Jocul Călușerilor din județul Alba” vine în completarea tuturor demersurilor realizate până acum de Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în ceea ce privește culegerea, conservarea, valorificarea, promovarea folclorului muzical-coregrafic din județul Alba. Jocul Călușerilor din Transilvania se încadrează în Ritualul Călușului – inclus pe lista capodoperelor imateriale ale omenirii de către UNESCO. Prin acest demers, Centrul de Cultură „Augustin Bena” dorește atât aducerea în actualitate a jocului călușeresc, printr-o abordare alternativă: spectacol și expoziții de fotografie în spații convenționale și neconvenționale, editare de carte și realizare de film documentar, ilustrare în mediile virtuale, cât și conservarea și tezaurizarea acestui material”, a spus managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Alexandru Pal.

Călușarul/ Călușul este unul dintre cele mai importante dansuri tradiționale ale țării noastre. Dansul călușarilor este de origine precreștină, proclamând și străvechiul cult al Soarelui și reprezintă un simbol viu al culturii noastre

Dansul exprimă, atât prin vestimentație, cât și prin mișcările călușarilor, unicitatea poporului român. Jocul Călușerilor din Transilvania se încadrează în Ritualul Călușului. Dansul este un joc spectaculos, de virtuozitate și măiestrie coregrafică.

În majoritatea localităților din județul Alba jocurile călușerești se desfășoară de la Solstițiul de iarnă, încep la Crăciun și se încheie la Bobotează. Călușerul transilvănean este asociat cu cetele de colindători având rol de fertilitate și belșug, prin colindele cântate, prin urările adresate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax