Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Protest la Curtea de Apel Alba: Grefierii amenință cu blocarea instanțelor, dacă rămân fără PENSII de SERVICIU

Publicat

Grefierii din Alba afiliați la sindicatele personalului auxiliar din țară protestează, miercuri, 18 decembrie, de la ora 11.00, la Curtea de Apel Alba Iulia, față de proiectul de lege care privește abrogarea penisiilor de serviciu.

Alături de peste 6.000 de colegi din instanțele românești, grefierii amenință că dacă legea care privește pensiile speciale de serviciu va fi abrogată, activitatea instanțelor de judecată va fi blocată.

În jur de 50 de grefieri din Alba, alături de liderul de sindicat Adrian Dondoș și-au arătat îngrijorarea față de abrogarea pensiilor de serviciu.

De asemenea, miercuri, între ora 9.00 și 9.30, registratura și arhiva au fost închise, iar grefierii care lucrează în compartimentele respective au protestat spontan. Mai multe sedințe de judecată au fost suspendate pentru ca grefierii să participe la protest.

”Prin acest protest, noi ne expirmăm indignarea și dezamăgirea pentru această inițiativă legislativă. Dacă nu se va rezolva această problemă noi vom continua protestele și acest aspect va putea duce la blocarea instanțelor cu respectarea condițiilor care ne sunt impuse de asigurarea a nu întrerupe activitatea instanțelor, respectiv a cauzelor urgente”, a declarat Adrian Dondoș, liderul Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Justiție ”Grefierul” Alba.

”În ședința din data de 10 decembrie 2019 Comisia de muncă și protecție socială a decis amânarea pentru luna februarie 2020 a celor două proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale și de serviciu, pentru ca Guvernul României să-și exprime un punct de vedere cu privire la acestea.

Cele două proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleiași comisii în data de 17 decembrie 2019, iar în urma votului a fost adoptat proiectul de lege PL-x 292/2019 care privește abrogarea pensiilor de serviciu și pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar.

Cu toate că Ministerul Justiției, prin Secretarul de Stat prezent în Comisie, și-a exprimat o poziție de menținere a pensiilor de serviciu pentru grefieri și amânarea discutării inițiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris în acest sens, proiectul de abrogare a pensiilor „speciale” a fost adoptat, urmând ca, sub rezerva depunerii Raportului de către Comisie, să fie votat în plenul Camerei Deputaților în data de 18 decembrie 2019.

grefier protest

În virtutea dreptului constituțional la liberă exprimare, în raport de soluția adoptată de către Comisia de muncă și protecție socială a Camerei Deputaților și în urma deciziei luate de organele de conducere ale organizațiilor noastre sindicale și profesionale, față de locul și rolul categoriei noastre profesionale în înfăptuirea actului de justiție, reprezentând ”motorul” fiecărei instanțe și fiecărui parchet, informăm public, că sistemul judiciar urmează să fie blocat dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen și va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri).

grefier protest

Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești şi al parchetelor de pe lângă acestea înțelege să declanșeze ca primă acțiune de protest miercuri, 18 decembrie 2019, începând cu ora 11:00 – ieşire în faţa instanţelor şi a parchetelor pe timpul activității Plenului Camerei Deputaților, închiderea arhivelor și a registraturilor și suspendarea ședințelor de judecată.

Aceasta reprezintă o primă formă de protest care va conduce până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete.

Prima dată am avertizat, astăzi garantăm justiția nu se poate înfăptui fără grefieri”, au transmis grefierii din Alba într-un comunicat de presă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Gogu

    miercuri, 18.12.2019 at 11:02

    Cat tupeu puteti sa aveti.Ce dracu faceti voi sa meritati un alt tratament fata de profesori,medici,ingineri sau celelalte categorii sociale.

    • Herlescu

      miercuri, 18.12.2019 at 14:02

      Ce tupeu poti sa ai tu sa faci astfel de comentarii. Probabil esti profesor care dai ore dupa orele de servici sau medic care lucrezi la stat doua ore pt ca spui ca nu ai medicamente si la privat 10 ca acolo ai tot ce vrei tu. Si uite asa va alegeti cu doua sau chiar trei salarii pe luna si nu aveti nicio interdicție si nicio incompatibilitate.

  2. Anghel

    miercuri, 18.12.2019 at 13:04

    Nesimtitii din „injustitie”! Au tupeu nu gluma! Si altii au incompatibilitati si interdictii ca asa le impune multinationala si pentru aia stau pe salarii mici ca nu au pile la stat si nici nu sunt „speciali”!

    • Hercules

      miercuri, 18.12.2019 at 14:07

      De ce nu te-ai angajat la stat daca spui ca esti asa bazat? Probabil ca ai dat concursuri 1000 si nu ai luat niciunul, la privat te-a angajat si fara examene si concursuri. Stai cu salar mic pt ca realizezi ca nici pe ala nu il meriți la cât muncești. Multinaționale despre care spui isi platesc oamenii mai bine ca statul, e clar ca nici acolo nu lucrezi si habar nu ai cu ce se mănâncă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax