Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PROTEST la Curtea de Apel și activitate suspendată la Tribunalul Alba și Judecătoria Alba Iulia. Ce solicită magistrații

Publicat

Marți, 20 iunie, s-a desfăşurat Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia, pentru analizarea evoluției demersului legislativ referitor la modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.

Adunarea generală a judecătorilor a hotărât adoptarea unei forme de protest constând în amânarea cauzelor aflate pe rolul instanţei, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent, începând cu data de 21 iunie 2023 și până la adoptarea unei soluții legislative care să respecte statutul constituțional al magistraților, garanțiile constituționale precum și principiul previzibilității.

Adunarea generală a judecătorilor Curții de Apel Alba Iulia solicită președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, Avocatului Poporului, președintelui Senatului și al Camerei Deputaților sesizarea Curții Constituționale a României privind neconstituționalitatea prevederilor legislative respective și acordă mandat președintelui Curții de Apel Alba Iulia privind adoptarea unei rezoluții comune a președinților curților de apel la întâlnirea ce va avea loc la Iași în perioada 29-30 iunie 2023.

În funcție de soluția legislativă ce se va adopta se va convoca o nouă adunare generală care va stabili continuarea, suspendarea sau încetarea formei de protest.

La adoptarea hotărârii, judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au avut în vedere faptul că proiectul de lege aflat în dezbaterea Camerei Deputaţilor, privind reforma în domeniul pensiilor de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, inclusiv sub aspectul condiţiilor de pensionare şi al modalităţii de calcul al pensiilor, încalcă statutul constituțional al magistraților, precum și garanțiile rezultate din instrumentele internaționale care reglementează acest statut, dar și faptul că, deși magistrații au manifestat disponibilitate pentru eliminarea inechităților din sistem, principiul cooperării loiale între puterile statului a fost încălcat și nu a existat un dialog real până la acest moment.

În esență, judecătorii solicită ca modificările legislative referitoare la aceste aspecte să fie stabilite cu respectarea standardelor consacrate intern și internațional, cu asigurarea respectării statutului constituțional al magistraților și al independenţei justiţiei.

Activitate suspendată și la Tribunalul Alba

Și judecătorii de la Tribunalul Alba au hotărât suspendarea activității de judecată, începând cu data de 21 iunie, pe termen nedeterminat, cu excepția activității vizând cauzele urgente, ca formă de protest față de lipsa de reacție a puterii executive și legislative la solicitările sistemului judiciar

„La adoptarea acestei hotărâri s-a avut în vedere în concret faptul că, deși s-a solicitat factorilor decidenți reluarea dezbaterilor asupra proiectului de lege privind reformarea sistemului de pensii din justiție, cu implicarea organului reprezentativ al magistraților, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii precum și al Înaltei Curți de Casație și Justiție, în vederea asigurării unei cooperări loiale între instituțiile statului implicate în acest demers, printr-un dialog deschis și constructiv, care să asigure unitate și respect reciproc între toate profesiile implicate în acest proces, demersul a rămas fără răspuns”, au transmis reprezentanții Judecătoriei Alba.

Sunt apreciate ca fiind cauze urgente, în materie nonpenală, la nivelul Tribunalului Alba, următoarele:

  • suspendarea executării hotărârii:
  • suspendare executării provizorii;
  • măsuri de protecţie a minorilor Legea nr. 272/2004;
  • măsuri asigurătorii;
  • suspendarea provizorie a executării silite;
  • suspendare executare silită;
  • ordonanţa preşedinţială;
  • asigurarea dovezilor;
  • tutela/curatela;
  • ordin de protecţie;
  • suspendare executare act administrativ;
  • cereri privind insolvența persoanei juridice întemeiate pe art. 66 alin. 11 din Legea nr. 85/2014;
  • conflicte de competenţă şi incidentele procedurale în cauzele care se judecă pe durata protestului, inclusiv cererile de îndreptare, lămurire şi completare a hotărârii;
  • orice alte cereri care vizează situaţii excepţionale, care pot fi considerate de urgenţă deosebită.

Sunt apreciate ca fiind cauze urgente, în materie penală, la nivelul Tribunalului Alba, următoarele:

  • cauze cu inculpaţi aflaţi sub imperiul vreunei măsuri preventive, inclusiv cererile vizând măsurile preventive;
  • cauze urgente, respectiv:
    • prelungire întrerupere executare pedeapsă (art. 593 NCPP)
    • prelungire/înlocuire măsuri educative neprivative (art.513 NCPP)
    • înlocuirea/încetarea obligării la tratament medical (art.568 NCPP)
    • ridicare internare provizorie (art.248 alin. 11 NCPP)
    • liberarea condiţionată (art.587 NCPP)
    • amânarea executării pedepsei/contestaţie (art.589 NCPP)
    • întreruperea executării pedepsei/contestaţie (art.592 NCPP)
  • cauze având ca obiect cereri de abţinere/recuzare/îndreptare eroare materială/omisiune vădită/preschimbare termen – formulate în cauzele care se judecă pe perioada protestului;
  • cauzele de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi;
  • cauze având ca obiect verificare/cereri vizând măsurile asiguratorii ori măsurile de siguranţă luate în cauzele care se judecă pe perioada protestului;
  • cauze având ca obiect cereri privind măsurile de siguranţă cu caracter medical;
  • cauze al căror caracter urgent decurge din natura sau particularităţile cauzei, cum ar fi existenţa riscului de împlinire a termenului de prescripţie;

Activitatea de judecată suspendată, la Judecătoria Alba Iulia

Judecătorii din cadrul Judecătoriei Alba Iulia au decis adoptarea unor noi forme de protest, începând cu data de 20 iunie, ora 12:00.

Astfel, se va suspenda activitatea de judecată prin amânarea fără discuții a tuturor cauzelor aflate pe rol, cu excepția:

  • cauzelor de competența judecătorului de drepturi și libertăți, cu excepția contestației privind durata procesului și contestațiilor privind măsurile asiguratorii
  • cauzelor privind măsurile preventive
  • cauzelor privind emiterea ordinului de protecție
  • causelor privind emiterea ordonanței președințiale
  • cauzelor privind suspendarea provizorie a executării silite
  • cauzelor privind încuviințarea executării silite

De asemenea, se vor amâna pronunțările în toate cauzele aflate spre soluționare, cu excepția celor menționate anterior. Amânarea fără discuții a cauzelor se va face cu respectarea unei încărcături maxime de 80 de cauze pe judecător în cursul unei luni calendaristice, organizate, de regulă, în două ședințe de judecată pe lună.

Totodată, se va suspenda orice activitate premergătoare judecății în toate cauzele aflate pe rol, cu excepția celor menționate anterior.

Amânarea cauzelor, la Judecătoria Aiud

Judecătorii din cadrul Judecătoriei Aiud au decis amânarea fără discuții a cauzelor, cu excepția celor ca fiind considerate ca fiind urgente, începând cu data de 20 iunie, ora 12:00, pe termen nedeterminat.

Potrivit reprezentanților instanței, decizia a fost luată „ca formă de protest față de lipsa de reacție a puterii executive și legislative la solicitările sistemului judiciar”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Vic

    marți, 20.06.2023 at 13:10

    Independenta Justitiei? Ce gluma buna, amara rau. Nu-si merita pensiile nesimtite de serviciu ca nici macar judecata lor nu este dreapta. Principiul contributivitatii si gata. La toata lumea, fara exceptie.

  2. Pamfil

    marți, 20.06.2023 at 13:32

    vai de mine! bai ce nesimtire… Sunt aserviti politicului si securistilor vechi si noi si au pretentii. Daca erau asa de impartiali si corecti am fi avut nu doar legi ale justitiei la standardele secolului XXI cat si puscariile pline de banditi si hoti. Averile ilegale confiscate. Santajabilii santajeaza si ei.

  3. Vichi

    marți, 20.06.2023 at 14:54

    Este constitutional ca CCR-ul sa-si stabileasca pensiile si salariile? Trebuie sa existe o lege unica de salarizare, de pensionare in functie de contributivitate. De ce sunt ei mai speciali ca restul lumii? In fata legii toti ar trebui sa fim egali, asta prevede constitutia.

  4. Siria

    marți, 20.06.2023 at 20:57

    Dacă sunt nemulțumiți, pot sa aleagă un alt angajator, este plina tara de juristi bine pregatiti. Dacă își suspenda activitatea și leafa trebuie „suspendata” sau isi dau iarasi unii altora hotarari prin care obliga statul sa le plateasca inzecit lefurile. Pensia se calculează pe contributivitate pentru toți cetățenii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax