Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Protest la Ocna Mureş, la un an de la închiderea spitalului din localitate. Reacție de la grupul PDL din Consiliul local

Publicat

Peste 20 de oameni s-au strâns, duminică, în faţa sediului fostului spital din Ocna Mureş, pentru a protesta faţă de închiderea unităţii medicale din localitate. Spitalul a fost închis în urma deciziei de reorganizare a sistemului de sănătate judeţean, afectând locuitorii din zona Ocna Mureş, care trebuie să se deplaseze la Aiud, Alba Iulia sau în alte oraşe, pentru servicii medicale de specialitate.

În Ocna Mureş funcţionează un centru de permanenţă, unde 16 medici acordă doar asistenţă medicală de urgenţă, pentru 30.000 de locuitori din oraş şi localităţile aparţinătoare: Unirea, Lunca Mureş, Noşlac, Fărău, Războieni şi Hopârta. Spitalul din Ocna Mureş a fost închis la 1 aprilie 2011, după ce nu a mai primit finanţare de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, având datorii de aproximativ 150.000 de lei. Închiderea spitalului din Ocna Mureş a coincis cu desfiinţarea altor spitale din Zlatna şi Baia de Arieş, tot în aprilie anul trecut, din cauza reducerii cheltuielilor din sistemul de sănătate.

Într-un proiect inclus în Polul de Dezvoltare Aiud-Ocna Mureş, care ar urma să fie creat în zonă, se prevede deschiderea unei secţii a spitalului din Aiud, cu 20 de paturi, la Ocna Mureş, pentru acoperirea nevoii de servicii medicale de pediatrie, interne şi laborator. Însă, deocamdată, pentru deschiderea acestei secţii externe nu există legislaţie în domeniu.

La protest au participat şi primarul Augustin Drăguţ şi viceprimarul Marin Aron.

Protestul de la Ocna Mureș a stârnit reacții în grupul consilierilor locali ai PDL, care au remis presei locale un comunicat în care au fost făcute precizări cu privire la situația Spitalului din Ocna Mureș. Vă prezentăm părțile relevante din document:

„Pentru o bună şi corectă informare a cetăţenilor oraşului Ocna Mureş, facem precizarea că nu a fost iniţial nici un proiect de hotărâre prin care să se propună Consililui Local să voteze deschiderea unui proces împotriva Ministerului Sănătăţii privind menţinerea în funcţiune a Spitalului orăşenesc Ocna Mureş, astfel că afirmaţiile primarului Drăguţ sunt doar speculaţii şi minciuni.

Acţiunile întreprinse de către unii consilieri locali sprijiniţi de senatori şi deputaţi PDL de Alba pe lângă Ministerul Sănătăţii pentru transformarea Spitalului Ocna Mureş în Centru Multifuncţional (centru de permanenţă, cămin de vârstnici, extinderea Unităţii Medico-Sociale) s-au blocat la momentul semnării unui contract de asociere a spitalului nostru cu SRL –ul condus de dr. Filip, de către primarul profesor Drăguţ, fără a avea mandat de la Consiliul Local, instituţie care deţine spitalul.

– Domnule primar, nu înţelegem cât de mult este rea-voinţă sau cât de mult neştiinţă, la semnarea acestui contract. Recunoaşterea unei greşeli este o calitate, pe când minciuna nu face casă bună nici cu funcţia de primar, nici cu vârsta dumneavoastră. Dacă această minciună ar fi singura, am pune-o pe seama vârstei şi a stresului acumulat, dar, de la începutul mandatului din 2008, aţi cultivat în Primărie şi în oraş numai minciună, ură şi dezbinare.

– Dacă tot v-aţi comandat emisiune la televizor, ne-am fi aşteptat să spuneţi oamenilor din Ocna Mureş, care au avut încredere în dumneavoastră, despre situaţia reală privind relaţia cu firma Lidl (fostul Plus). În cazul în care nu aţi aflat, pentru că în şedinţa CL din 29.03.2012 nu aţi amintit nimic despre acest lucru, vă informăm noi pe dumneavoastră şi în acelaşi timp pe toţi cetăţenii oraşului nostru că firma Lidl a acţionat în instanţă atât primarul, cât şi Unitatea Admninistrativ-Teritorială Ocna Mureş, solicitându-le  daune de 2 milioane euro (87 miliarde lei) în vederea recuperării pagubei produse prin surparea magazinului Plus.

Nu ştim dacă domnul primar Drăguţ conştientizează că prin aceasta ne-a condamnat la sărăcie pentru mulţi ani de acum înainte – bugetul mic al oraşului nostru neputând suporta o asemenea sumă.

Măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, domnule Drăguţ, treziţi-vă la realitate, lăsaţi orgoliul şi infatuarea care vă caracterizează, renunţaţi la minciună şi manipulare şi haideţi să încercăm împreună, dacă nu cumva este prea târziu, să găsim o soluţie salvatoare pentru Ocna Mureş. (Grupul de Consilieri Locali ai PDL Ocna Mureş)”.

Serafim ARMANCA

În săptămâna 2-6 aprilie, peste 1.000 de elevi de liceu din Alba Iulia susţin o acţiune igienizare şi salubrizare a albiilor şi cursurilor râurilor şi zonelor de cartier de pe raza oraşului, dar şi de plantare de pomi, în cadrul programului „Şcoala Altfel”.

Elevii din mai multe licee din Alba Iulia vor dezbate concret tema protejării mediului şi a respectului faţă de natură – în cadrul „Şcolii Altfel” – prin intermediul unor acţiuni în aer liber de igienizare a oraşului Alba Iulia, urmate de plantări de arbori. Participă tinerii de la Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan”, Liceul Sportiv, Colegiul Tehnic “Apulum”, Colegiul Tehnic “Alexandru Domşa” şi Colegiul Tehnic “Dorin Pavel” din Alba Iulia. Harta activităţilor de salubrizare a malurilor râurilor şi a unor perimetre cu deşeuri depozitate necorespunzător cuprinde: podul rutier peste Ampoi, pod rutier Drâmbar – Cartier Ampoi, Cartier Ampoi- Cartier Bărăbanţ, Schit.

Luni, 2 aprilie, primii 535 de elevi de la Liceul Sportiv vor face curat în zona podului rutier de peste râul Ampoi. În următoarele zile, alţi 650 de elevi de liceu vor continua acest tip de acţiuni. Tot în săptămâna dedicată “Şcolii Altfel”, aproximativ 1.000 de elevi vor lua parte activităţi de plantare pe raza municipiului Alba Iulia.

Iniţiativa elevilor este sprijinită de Primăria Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. atti

    luni, 02.04.2012 at 10:47

    NICI ACUM NU INTELEGE LUMEA DA REFORMA IN SANATATE, PROMOVAT DE BASESCU-CSEKE-RIDLI, REFORMA STATULUI, RENUNTAREA LA STAT SOCIAL, DE BASESCU ESTE =SARACIE, =MIZERIESOCIALA=AGONIA SARACILOR A PENSIONAROLOR=GENOCID.MILIOANE DE PENSIONARI SARACI NU SE POT TRATA IN CLINICI PRIVATE, NICI VIENA.IN MANDATUL LUI BASESCU CONDUS DE GUVERNUL BASESCU DIN AN IN AN SUNTEM MAI SARACI, FARA DREPTURILE SOCIALE CASTIGATE PRIN MUNCA NOASTRA, A PARINTILOR NOSTRI.ACUM DUPA CE AL PLATIT 44 ANI TAXE, INPOZITE, CAS, TV MARIT SUNTEM CEI MAI SARACI DIN ISTORIA ROMANIEI, SI CA STAT ULTIMI DIN CEI 27 MEMBRE UE.ASTA E REALIZAREA GUVERNULUI BASESCU.SARACIE LUCIE CA IN LAGARE.

  2. Adrian

    luni, 02.04.2012 at 12:57

    Domnu Serafim de unde aveti comunicatul???

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax