Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO UPDATE: PROTEST la Penitenciarul Aiud. Peste 100 de angajaţi de la unităţi din ţară au cerut condiţii de muncă mai bune

Publicat

DSCF2238Peste 100 de angajaţi de la penitenciare din ţară au protestat joi la Aiud, nemulţumiţi de condiţiile de muncă. Este a opta zi de proteste la nivel naţional, manifestări similare fiind anunţate la Arad, Galaţi, Găeşti şi Botoşani.

Manifestarea s-a desfăşurat în parcarea Penitenciarului Aiud, nefiid afectată activitatea şi siguranţa unităţii, a precizat liderul sindical Daniel Pasc, pentru Alba24.ro.

La protestul de la Aiud au participat şi angajaţi din penitenciarele de la Gherla (Cluj), Bârcea Mare (Hunedoara) şi Drobeta Turnu Severin.

Nemulțumirile angajaţilor din penitenciare se referă la condițiile de lucru și deficitul de personal. Totodată, cer echitate salarială și demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună.

UPDATE: “Am organizat acest protest din cauza discriminării pe care o face ministrul Justiţiei în aplicarea OUG 20/2016, ordonanţă ce îndepărtează inechităţile salariale de personal. Prevederile se referă şi la angajaţii din penitenciare, însă acum doar colegii din poliţie, SRI şi Armată se bucură de aceste drepturi.

Suntem nemulţumiţi şi de situaţia privind orele suplimentare. În acest moment, la Penitenciarul Aiud, angajaţii au 17.500 ore suplimentare acumulate, ce nu pot fi recuperate sau plătite”, a declarat Daniel Pasc, liderul sindicatului liber din Penitenciarul Aiud, afiliat la Federatia sindicatelor din ANP.

Acesta a precizat că la Penitenciarul Aiud sunt aproximativ 340 de angajaţi, însă, conform standardelor din sistem, ar trebui să aibă cel puţin 600.

“Un supraveghetor de secţie deţinere gestionează 100-200 deţinuţi. Personalul este suprasolicitat şi se confruntă cu efecte negative, inclusiv pentru sănătate. Improvizăm pentru a ne îndeplini sarcinile de serviciu”, mai spune Pasc.

Soluţia ar fi deblocarea posturilor din statul de organizare şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă prin măsuri concrete. Deocamdată nu au fost repartizaţi bani pentru modernizarea spaţiilor şi dotări, spun sindicaliştii.

Şi Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare a fost reprezentat la protest, filiala Aiuf fiind coordonată de Radu Crişan.

YouTube video

Proteste similare s-au desfăşurat miercuri la Bacău, Satu Mare, Bistrita, Dej şi Slobozia.

Reprezentanţii sindicatelor au mai anunţat că nu vor mai efectua ore suplimentare, pregătind miting pentru data de 19 octombrie în faţa Ministerului Justiţiei.

În ţară sistemul penitenciar are un deficit de 8.000 de posturi raportat la standardele în materie emise de către ANP.

foto-video: Daniel Bloss

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax