Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Protest spontan la CFR: Unele trenuri au întârzieri. O parte dintre angajați au întrerupt lucrul. Situaţia din Alba


Publicat

tren_resizeO parte dintre angajații CFR au declanșat un protest spontan miercuri dimineața, începând cu ora 7.00, graficul de circulație al trenurilor fiind afectat, informează compania, într-un comunicat.

Călătorii sunt sfătuiți ca înainte de călătorie să solicite informații despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la stațiile și agențiile CFR din București și din țară și la numărul de telefon 021/9521.

Potrivit datelor de pe site-ul CFR Călători, sunt mai multe trenuri cu întârzieri în Gara CFR Alba Iulia. Vezi AICI.

UPDATE: Din cauza protestului, 36 de trenuri erau oprite în Regionala Cluj, 40 la Brașov, 20 de trenuri la Iași și Timoșoara, patru în București și trei la Craiova. Printre cele cu întârzieri au fost şi două trenuri internaționale, unul spre Budapesta şi unul care dinspre Viena. În jurul orei 12.00, 114 trenuri erau afectate de greva spontană a angajaților CFR

Protestul spontan vine după ce sindicatele au cerut majorări salariale, iar compania a refuzat. Sindicatele din CFR au cerut majorări salariale de 25%.

calatori tren gara locomotivaConducerea companiei și federațiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunțat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creștere a fondului de salarii cu 22,5%, creștere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajatilor, arată compania feroviară.

CFR a transmis, într-un comunicat, că „menține deschis dialogul social și negocierile transparente cu reprezentanții federațiilor sindicale pe marginea definitivării Contractului Colectiv de Muncă pentru perioada 2017-2018”. Miercuri la ora 15:00 este programată o nouă rundă de negocieri între reprezentanții companiei și sindicate.

CFR susține, de asemenea, că „această formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, și afectează transportul pasagerilor care și-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulație din Mersul Trenurilor” și cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat, asigurând că „se depun toate eforturile astfel încât să asigurăm condiții optime de reluare a circulației trenurilor”.

Întrucât actualul Contract Colectiv de Muncă (CCM) expiră miercuri, 22 martie, compania a propus încheierea unui Act Adițional pe o perioadă de minimum 30 zile și maximum 90 de zile, astfel încât salariații să nu-și piardă anumite drepturi, cum ar fi acordarea sporurilor, plata orelor festive, acordarea bonurilor de masă sau a ajutoarelor sociale.

Negocierile purtate între administrație și federațiile sindicale reprezentative (semnatare ale Contractului), în vederea încheierii unui nou CCM, s-au desfășurat cu respectarea prevederilor Legii Dialogului Social 62/2011. În cadrul acestor întâlniri au fost analizate cu prioritate aspectele privind drepturile salariale și îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru angajații companiei.

Contractul de mandat al directorului general al CFR Călători, Iosif Szentes, a fost prelungit, marți, prin decizia Consiliului de Administrație.

locomotiveUPDATE 1: „Am văzut liderii de sindicat care au intrat pe post și spun că nu suntem mulțumiți de salarii și că vrem să ni se mărească salariile, nu asta vrem noi. Noi dorim să se reintroducă coeficientul K, pe care l-am avut înainte și cu ajutorul liderilor de sindicat și a experților sociali care sunt plătiți cu 5.000 de lei pe lună de administrație și care zic că ne reprezintă pe noi, am pierdut acest coeficient. E un coeficient de ierarhizare în funcție de clasă, care se aplică la salariu minim de economie. Nu e spor, e un coeficient de ierarhizarea claselor. De ce l-am pierdut? Pentru că așa au vrut liderii de sindicat și administrația”, a spus un mecanic de locomotivă, citat de digi24.ro.

De asemenea, mecanicul a atras atenția că s-a ajuns în situația în care nu au locomotive să tragă trenurile.

„Am ajuns la ultima picătură, Am văzut o doamnă care vorbea la dumneavoastră la știri că nu poate ajunge la serviciu. Părerea mea e că ar trebui să se mulțumească că încă mai poate merge cu trenul, motivul fiind lipsa pieselor de schimb la locomotivă. Am ajuns noi ca mecanici să ne cumpărăm becuri, șuruburi”, a mai spus acesta.

surse: hotnews.ro, digi24.ro

sursa foto: CFR Călători (Facebook)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Suspendarea permisului de conducere nu mai poate fi anulată. Decizie la Înalta Curte de Casație și Justiție

Publicat

Suspendarea permisului nu mai poate fi anulată.

Suspendarea dreptului de a conduce, alături de sancțiunea amenzii, în cazul abaterilor grave ale conducătorilor auto este dispusă, conform Codului Rutier, prin același proces-verbal prin care se aplică și amenda.

Până acum, judecătorii nu aveau o practică unitară, rămânând la latitudinea fiecăruia dacă se pronunțau asupra măsurii de suspendare a permisului.

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în data de 12 aprilie 2021, printr-un recurs în interesul legii, asupra acestor aspecte aplicate în mod neunitar de către instanțele de judecată, potrivit Sindicatului Polițiștilor Europol.

Conform statisticilor elaborate de Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație, în cursul anului 2020, în  România s-au produs 6273 de accidente rutiere grave soldate cu decesul a 1647 de persoane, 5484 fiind rănite grav, iar  2155 au fost rănite ușor.

Dintre principalele cauze ale producerii acestora, conform statisticilor putem aminti:

 • neacordare prioritate pietoni = 607;
 • depășire neregulamentară = 233;
 • conducerea sub influența alcoolului = 214;
 • neasigurare la schimbarea direcției de mers = 213;
 • neasigurare mers înapoi = 131;
 • circulație pe sens opus = 129;
 • întoarcere neregulamentară = 32;
 • nerespectare reguli trecere de cale ferată =27;
 • nerespectare semnalizare semafor = 27;
 • neasigurare schimbare bandă = 26;
 • conducere sub influența drogurilor = 5;
 • nerespectare indicatoare rutiere de obligare sau reglementare = 2.

Suspendarea dreptului de a conduce, alături de sancțiunea amenzii, în cazul abaterilor grave ale conducătorilor auto este dispusă, conform Codului Rutier, prin același proces-verbal prin care se aplică și amenda.

Iar până acum, judecătorii nu aveau o practică unitară, rămânând la latitudinea fiecăruia dacă se pronunțau asupra măsurii de suspendare a permisului.

Pentru reglementarea acestor situații, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în data de 12 aprilie 2021, printr-un recurs în interesul legii, asupra acestor aspecte aplicate în mod neunitar de către instanțele de judecată.

Judecătorii nu se mai pot pronunța

Astfel, judecătorii, în momentul analizării unei contestații depuse împotriva unui proces-verbal de constatare a contravenției care include și măsura suspendării dreptului de a conduce nu se mai pot pronunța asupra proporționalității măsurii. ab24

Cu alte cuvinte, după noile reglementări, aceștia nu se mai pot pronunța cu privire la necesitatea suspendării dreptului de a mai conduce autoturisme pe drumurile publice sau nu și, prin urmare, nici nu mai pot să  înlăture sau să reducă această măsură complementară, în funcție de datele și contextul problemei.

Sursă: Sindicatul Europol

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Aviz favorabil pentru liberarea condiționată a lui Dragnea, din partea comisiei din penitenciar. Decizia se va lua în instanță

Publicat

Comisia de specialitate din Penitenciarul Rahova a dat aviz favorabil pentru ieșirea mai devreme din închisoare a lui Liviu Dragnea.

Surse judiciare au declarat pentru G4Media.ro că cererea de liberare condiționată a fost depusă de avocata lui Dragnea, iar comisia din penitenciar a depus la instanță avizul favorabil.

Decizia finală va fi luată de instanță. Ședință de judecată a fost programată să aibă loc pe 27 aprilie, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Dragnea a întrunit fracţia de două treimi din pedeapsa de 3 ani și jumătate necesară pentru un astfel de demers.

Citește și: Liviu Dragnea, CONDAMNAT la 3 ani și 6 luni închisoare cu executare de ÎCCJ. Decizia nu este definitivă

Sursă: G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

VIDEO Mesajul emoționant al unui pacient al Spitalului din Aiud pentru medicii care i-au salvat viața: M-am născut a doua oară

Publicat

”M-am născut a doua oară, mulțumesc întregului personal al Spitalului din Aiud și lui Dumnezeu – cei care m-au readus la viață”, este mesajul plin de emoție postat de Emil Ficior, un bărbat de 39 de ani, din Ocna Mureș, care a ajuns în stare gravă pe secția ATI, după ce a luat COVID.

Am stat de vorbă cu Emil, în timp ce aștepta să i se facă externarea din spital. În mesajele pe care le-am schimbat ne-a spus că acum se simte bine, dar asta datorită celor care i-au salvat viața. 

Emil nu credea în COVID, nici nu știe exact de unde a contactat virusul. 

La un moment dat, au început să îl doară articulațiile, să aibă o stare de somnolență și să aibă saturație mică. Trebuia să iasă pe balcon pentru a putea avea aer, ne-a povestit acesta.

A stat în starea în care se afla timp de aproape 4 zile, nu a mers la medic, iar starea s-a agravat. Când într-un final a fost văzut de medicul de familie, acesta l-a trimis să își facă un test COVID.

Însă, nu a mai apucat să știe rezultatul testului de a doua zi, că starea sa de sănătate s-a agravat foarte tare.

În data de 7 aprilie a fost depistat pozitiv, dar și internat pe secția ATI a spitalului din Aiud. Două zile mai târziu, bărbatul era conectat la aparatele de oxigen, din cauza faptului că nu putea respira fără ajutorul acestora.

În starea în care era, a reușit să facă un live video pe Facebook, în care le-a transmis celor care îl urmăreau să aibă grijă de ei și să nu mai ia în glumă virusul.

”Nu am crezut în COVID”, spunea bărbatul în timpul live-ului, cu masca de oxigen pe față.

14 zile mai târziu, bărbatul a postat un mesaj de mulțumire pentru cei care i-au salvat viața.

”Mulțumesc întregului personal al Spitalului din Aiud, ATI, infirmiere, asistente, care și-au dat silința să ne țină în viață”, ” nu am cum să mă răsplătesc toată viața mea, spun doar atât, că mulțumesc că ați fost alături de mine”.

”Încă o dată vă spun medicii și toți de aici fac tot ce pot pentru a ne salva, veniți la timp și nu stați acasă că poate o să vă fie fatal”, și-a încheiat bărbatul mesajul de mulțumire pentru cei care i-au salvat viața.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Descinderi la traficanții de droguri din Alba și alte 3 județe. Cultură indoor cu 19 plante de cannabis, găsită la percheziții

Publicat

mascati, politie

Polițiștii de combatere a criminalității organizate din Sibiu, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Sibiu, au făcut, miercuri, 38 de percheziții la domiciliile unor persoane bănuite de trafic de droguri de risc, în județele Sibiu, Cluj, Alba și Brăila.

În prezent, polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate efectuează 38 de percheziții domiciliare în județele Sibiu, Cluj, Alba și Brăila, într-un dosar penal privind comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive, se arată într-un comunicat al IPJ Sibiu.

Din cercetări a reieșit că, de la începutul anului 2020 și până în prezent, o grupare de criminalitate organizată ar fi acționat în județele Sibiu, Cluj, Alba și Brăila, iar membrii acesteia ar fi desfășurat, în mod coordonat, activități de procurare, transport, deținere și comercializare către consumatori a unor droguri de risc (cannabis), sau substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate până în prezent, au fost descoperite și ridicate mai multe arme, o cultură indoor cu 19 plante de cannabis, plicuri cu substanță pulverulentă, cântare electronice de precizie, 35.000 de euro și alte bunuri.

În cursul acestei zile, vor fi puse în aplicare 31 de mandate de aducere.

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive.

Activitățile beneficiază de sprijinul colegilor specializați în combaterea criminalității organizate din Alba-Iulia, Hunedoara, Cluj-Napoca, Brăila, Râmnicu-Vâlcea și Brașov, precum și al jandarmilor Inspectoratului Județean de Jandarmi Sibiu și structurilor teritoriale ale S.A.S., sub coordonarea S.I.A.S..

Suportul de specialitate este asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate