Connect with us
Publicitate

AIUD

Miercuri: Protest al polițiștilor de penitenciar, la Aiud și în alte unități din țară. Ce activități vor fi blocate în închisori

Publicat

Penitenciarul Aiud

Mii de polițiști de penitenciare din România vor protesta în următoarele zile, nemulțumiți de salarii, legea pensiilor și situația din sistem. La acțiunea de protest participă și angajați de la Penitenciarul Aiud.

Marți, sindicatele au anunțat grevă japoneză, iar de miercuri protestele continuă.

Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar a anunțat că declanșează blocarea activităților din Poliția Penitenciară prin refuzul muncii suplimentare, începând cu miercuri, 31 mai, ora 6.30.

Protest la Penitenciarul Aiud

La Penitenciarul Aiud, vor participa miercuri circa 100 de angajați la activitatea de protest, în intervalul orar 6.30-10.30, potrivit datelor transmise de reprezentanții instituției, la solicitarea Alba24.ro.

”Personalul operativ se va prezenta la serviciu, însă activitățile vor fi efectuate cu exces de zel, fapt care va prelungi perioada în care se efectuează, de la câteva zeci de minute, la câteva ore.

Pe perioada protestelor, siguranța penitenciarului și drepturile persoanelor private de libertate nu vor fi afectate.

Conducerea unității a luat act de acțiunile de protest, manifestă deschidere pentru dialog și comunicare față de colegii care protestează și se preocupă să adopte toate măsurile necesare în vederea asigurării continuității activității pe linia siguranței locului de deținere și preîntâmpinarea producerii unor evenimente negative”, au transmis reprezentanții Penitenciarului Aiud.

Revendicările polițiștilor de penitenciare

”În cadrul unei reacții comune la disprețul cu care guvernanții tratează polițiștii de penitenciare, organizațiile sindicale au centralizat peste 5.000 de semnături pentru încetarea activității prin refuzul muncii suplimentare, cu următoarele revendicări:

  • 1. Acordarea salariilor prevăzute în Legea-cadru nr 153/2017
  • 2. Aplicarea legii pensiilor militare făra modificări
  • 3. Actualizarea și indexarea pensiilor militare
  • 4. Plata normei de hrană la valoarea actualizata, fără plafonări
  • 5. Plata normei de echipare la valoarea actualizată, fără plafonări
  • 6. Plata salariului de grad la valoarea actualizată, fără plafonări
  • 7. Deblocarea posturilor vacante

Numărul minim de posturi necesare în Poliția Penitenciară este de 20.000 conform standardelor aprobate. În prezent sunt ocupate 12.500 de posturi (în scădere) din 16.050 prevăzute. Cu toate acestea Guvernul blochează concursurile în timp ce modifică pensiile militare ceea ce va genera un exod din întreaga structură de apărare națională”, a anunțat Federația.

Potrivit sursei citate, ”acțiunea din 31 mai 2023 va demonstra că Poliția Penitenciară se menține funcțională doar pentru că salariații acceptă să presteze muncă suplimentară într-un volum unic în România. Simpla exercitare a dreptului legal de a refuza munca în plus, generează blocaje chiar și pe termen scurt în special în sectorul operativ”.

Cum se va desfășura protestul

Sindicatele precizează că personalul operativ se va prezenta la serviciu, dar nu va intra în unități.

”Turele operative intrate în serviciu de 12 ore nu vor putea fi schimbate, apelul deținuților nu se poate realiza, iar o serie lungă de structuri și activități se blochează (vizite, plimbări, puncte de lucru, prezentări la instanțe etc). Acțiunea va fi menținută pe durata a cel puțin 4 ore.

Decizia de reluare a activităților sau de menținere a refuzurilor de muncă suplimentară aparține sindicatelor organizatoare și va reprezenta voința membrilor de sindicat semnatari. Acțiunea de miercuri 31 mai 2023 reprezintă un prim avertisment pentru guvernanți precum și dovada că suntem determinați să încetăm activitățile.

În luna iunie vom crește blocajul de la minim 4 ore la minim 4 zile, dacă revendicările noastre sunt ignorate, acțiunea urmând să fie susținută cu mitinguri în fața unităților Poliției Penitenciare.

Guvernul va trebui să identifice soluții alternative pentru misiunile de pază, escortare și supraveghere din penitenciare”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax