Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PSD a depus un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Ce se întâmplă cu inițiativele similare

Publicat

Un proiect de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale ale paralementarilor a fost depus marți, 6 iunie, la Parlamentul României de către PSD. Anunțul a fost făcut de către liderul deputaților social democrați, Alfred Simonis.

Însă, nu este prima inițiativă legislativă de acest fel: în 2022, parlamentarii USR au depus un proiect similar, care momentan nici nu a intrat în dezbateri la comisiile de specialitate, la prima cameră sesizată. 

Legat de alte inițiative similare, Simionis a precizat că: ”proiectele similare din Parlament urmează probabil să fie respinse, odată ce acest proiect va fi adoptat.”

„Am depus, astăzi, o iniţiativă legislativă care prevede eliminarea, abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, considerând că, în acest mod, avem autoritatea morală de a discuta despre celelalte pensii speciale, abrogarea lor, impozitarea lor, eliminarea unor tipuri de pensii speciale.

Ştiţi că avem în dezbatere parlamentară o lege prin care impozităm şi eliminăm anumite categorii de pensii speciale. Evident că şi celor de la USR le-a scăpat asta intenţionat, cred eu, că nu au băgat în PNRR şi eliminarea pensiilor parlamentarilor.

Considerăm că nu putem discuta despre impozitarea magistraţilor, impozitarea altor tipuri de pensii speciale şi eliminarea unor astfel de tipuri de pensii speciale, de categorii, noi fiind beneficiari în continuare de pensii speciale şi neimpactând în niciun fel pensiile speciale ale parlamentarilor”, a precizat Simonis la Parlament.

El a menţionat că iniţiativa depusă de Partidul Social Democrat prevede eliminarea definitivă a pensiilor speciale ale parlamentarilor, nu impozitarea lor, precizând că odată cu intrarea în vigoare a acestei legi vor fi suspendate şi pensiile pentru parlamentari aflate în plată.

„Ultima decizie a Curţii Constituţionale nu invocă niciunde retroactivitatea legii pe care am votat-o în urmă cu un an de zile, tot la iniţiativa noastră, ci CCR se referă la procedura prin care a fost adoptată, pe repede înainte, trecerea de la o Cameră la alta.

Vom avea grijă – în primul rând legea respectă întru totul decizia Curţii, iar procedura prin care va fi adoptată cu siguranţă va ţine cont de decizia Curţii”, a explicat Alfred Simonis, întrebat de posibilitatea ca acest proiect să fie atacat la Curtea Constituţională.

Simonis a mai precizat că proiectul modifică în acest sens Statutul deputaţilor şi senatorilor şi urmează să fie adoptat în şedinţă comună a celor două Camere.

„Este o lege care trebuie trecută prin ambele Camere, în plen comun, fiind vorba de Statutul parlamentarilor. În acest moment, există perspectiva ca în această lună, până la finalul sesiunii, să fie adoptat, atât timp cât va avea raportul comisiilor”, a spus liderul deputaţilor PSD, adăugând raportul va putea fi adoptat în comisii săptămâna viitoare.

Proiectul va intra în circuitul parlamentar în paralel cu proiectul referitor la toate pensiile speciale din România.

„Repet, nu putem vorbi de impozitare şi eliminare pentru alte categorii atât timp cât suntem beneficiari de pensii speciale. Eu, oricum, nu sunt beneficiar pentru că mi-am dat demisia în ultima zi de mandat.

Neavând un mandat plin, nu pot beneficia de pensie specială, dar cred că aşa e normal, ca parlamentarii să nu mai aibă pensii speciale”, a adăugat Alfred Simonis.

Potrivit lui Simonis, adoptarea acestui proiect „nu este o chestiune de buget, este o chestiune de moralitate şi de aşteptare a societăţii”.

„Oamenii politici trebuie să-şi amintească faptul că sunt cei care trebuie să fie extrem de atenţi la ceea ce îşi doreşte opinia publică. Cred că nu mai e nimeni în România care să susţină pensii speciale pentru parlamentari şi pensii speciale, în general”, a mai spus Simonis.

Proiectele similare din Parlament urmează probabil să fie respinse, odată ce acest proiect va fi adoptat.

„Iniţiativa a fost depusă de câteva minute, urmează să hotărâm care este cea mai bună soluţie, astfel încât să scăpăm de aceste pensii ale parlamentarilor, putând discuta despre o reformă a pensiilor din România”, a subliniat Simonis, citat de agerpres.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 06.06.2023 at 21:20

    Mă, de la voi nu se poate aştepta lumea la nimic bun.O faceţi, o dregeţi şi până la urmă tot nimic nu iese. C-aşa sunteţi voi făcuţi, lumea s-a obişnuit cu gulgute ieftine de PSD.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax